Connect with us

Iz Svijeta

Nove napetosti: Turska i Grčka najavile vojne vježbe u Sredozemlju

Published

on

Turska i Grčka objavile su da imaju odvojene vojne vježbe u istočnom Sredozemlju gdje su porasle tenzije između te dvije zemlje, obje članice NATO, oko istraživanja nalazišta plina i nafte.

Turski ministar obrane objavio je da će biti održane vojne vježbe uz sudjelovanje turskih i savezničkih brodova južno od otoka Krete. On je ovo najavio neposredno poslije najave Grčke da će izvesti vježbu pomorskih i zračnih snaga na području istočnog Sredozemlja gdje Turska istražuje naftu i plin.

Grčke vlasti priopćile su da će vojne vježbe početi sutra jugoistočno od grčkog otoka i bit će završene u četvrtak. Turski mediji su napisali da je turska najava vojne vježbe odgovor Ateni koja je danas također najavila da će od 25. do 27. kolovoza imati vojnu vježbu u istoj zoni, prenosi Beta.

Strahujući da će biti isključena iz podjele ogromnih rezervi prirodnog plina u regiji istočnog Sredozemlja Ankara je 10. kolovoza rasporedila ratne brodove u zoni na koju prava polaže Grčka izazivajući porast tenzija s Atenom i zabrinutost Europe.

Turska, koja je nedavno u pratnji ratnih brodova uputila brod za istraživanje nafte i plina u tom području priopćila je da će se istraživanje nastaviti do 27. kolovoza.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužio Grčku da zbog najavljenih manevara ugrožava brodove koji se nalaze u toj regiji. “Grčka nema to pravo”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari, u osvrtu na najavu Atene o vojnoj vježbi.

“Sada će Grčka biti odgovorna za najmanju brigu koja bi mogla da se izazove u regiji. Turska neće napraviti nijedan korak nazad”, rekao je Erdogan. Šef njemačke diplomacije Heiko Mass, čija zemlja je aktualni predsjedatelj Europske unije, sutra treba da posjeti Atenu i zatim Ankaru da bi umirio tenzije.

Turska jednostrana istraživanja za nalazištima nafte izazvala su regionalnu krizu. Turska vlada osporava tvrdnju Grčke da ima ekskluzivna prava u vodama u kojima se nalazi istraživački brod, piše Beta.

Borislav Ristić: Erdogan svojata tuđe i sve susjede okreće protiv sebe

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari