Connect with us

Nebuloze

Nove provokacije: Šešelj četnicima čestitao dan oslobođenja srpskog Vukovara

Published

on

‘Srpska radikalna stranka nikada se neće odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije’

Na internetskim stranicama Srpske radikalne stranke objavljen je tekst u kojem Vojislav Šešelj čestita srpskim četnicima ”dan oslobođenja srpskog Vukovara”.

Tekst prenosimo u cijelosti:

josipovicTwPredsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda prof. dr Vojislav Šešelj čestitao je srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara.

Na današnji dan prije 23 godine srpski četnici su, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica. Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je, bez borbe, uz pomoć režima u Beogradu, predat ustaškoj hrvatskoj državi.

Dr. Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka nikada se neće odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije.’

lesatTWŠešelj je ovim postupkom nastavio s provokacijama koje ne prestaju otkad ga je Haški sud pustio na privremenu slobodu.

 Predsjednik se na svom profilu na Twitteru osvrnuo na Vojislava Šešelja za kojeg je ustvrdio da ga treba vratiti u Haag.

Na Twitteru se o Vojislavu Šešelju oglasio i laburist Dragutin Lesar.

VečernjiList

facebook komentari

Advertisement
Comments

Nebuloze

GRAĐANSKI SAVEZ poziva muslimane na prosvjed: ”Europa u BiH provodi Tuđmanovu zločinačku politiku”

Published

on

Ekstremno desna stranka, bošnjački Građanski savez, ponono poziva muslimansku javnost u BiH na prosvjede i nerede, te optužuje Središnje izborno povjerenstvo za “raspad države”.

Građanski savez (GS) najoštrije je osudio prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda FBiH koji je objavio Žurnal.

Ukoliko Središnje izborno povjerenstvo (SIP) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjakak tisuća birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar, kažu u GS-u.

Ukoliko se Hrvatima iz BPŽ, USŽ, SŽ zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga SIP-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast.

Nadalje, postaje jasno da je uloga međunarodne zajednice, posebno procesa EU integracija, postala takva da predstavlja ključni mehanizam za ostvarenje ratnih ciljeva Tuđmana i Miloševića. Čak ni na vrhuncu moći agresorskih vojski na teritoriju BiH rukovodstvo RBiH nije bilo spremno pristati na prijedlog kakav SIP očito sprema. Treba imati na umu da je Ustavni sud donio sramnu i anticivilizacijsku odluku u slučaju Ljubić uz podršku dijela stranih sudaca, iako sama odluka nema veze s vođenjem rata pravnim nasiljem od strane SIP.

Također, važno je imati na umu da je Zakon o popisu donesen sa neobavezujućim etničkim pitanjem, uz punu podršku i uvjetovanje EU 2011. godine, uz jamstva da neće biti korišten za kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima jer Ustav FBiH jasno predviđa popis iz 1991. kao osnovu za sastavljanje vlasti – uključujući i Dom naroda FBiH.

Mi iz GS pozivamo sve one koji su svjesni kataklizmičnih i nepopravljivih posljedica ovakve moguće odluke da budu spremni pozvati svoje članove, simpatizere, aktiviste na prosvjede i svaki oblik borbe protiv uvođenja rasnog zakona.

Valjda je svima jasno da ljudska i građanska prava u današnjoj EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. S obzirom na sudjelovanje EU u porobljavanju demokratske većine u BiH drugog zaključka ne može biti, priopćio je GS na svojim stranicama, piše I. Crnjac / Dnevnik.ba

Drugi radikalni GS-ovac, Reuf Bajrović na Tweeteru je napisao sljedeće:Skoro 10 god nema podrske za primjenu presude Sejdic-F. Zasto? Pa zato sto bi onda demokratka vecina mogla uzeti drzavu pod svoje. Ljudska prava prestaju tamo gdje pocinje vecina koja ima pogresna imena i vjerovanja. Nazalost vam je tako.

Podsjetimo, u javnosti su se pojavili neslužbeni dokumenti koji govore o tome da će središnje izborno povjerenstvo donijeti odluku o tome na koji način će se popuniti Dom naroda FBiH, a kako bi se riješile sporne odredbe Izbornog zakona koje je odbacio Ustavni sud u slučaju Lkjubić. Navodni dokumenti izazvali su ljutnju kod većine bošnjačkih stranaka.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izkjavila je na izvanarednoj press-konferenciji, povodom materijala koji su se pojavili u javnosti, da se SIP ograđuje od radnih materijala koji nisu zvanični stavovi članova Komisije, niti su prijedlozi odluka za sjednice.

Reagirali i drugi 

SIP je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodjeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana – izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i zastupnik u Parlamentu BiH. – Mi kao novi politički projekt imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim ‘radnim materijalom’ Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tijekom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog aparthejda i segregacije – kazao je Šepić u priopćenju njegove stranke.  (I. Crnjac / Dnevnik.ba)

facebook komentari

Continue Reading

Nebuloze

Za počasnog građanina Sarajeva izabrali velikog pisca, onda mu uzeli titulu i dali je Stipi Mesiću

Published

on

By

Cropix/Ilustracija

Ovoga puta četiri člana glasovala su protiv dodjele priznanja Pamuku i to s obrazloženjem da “nije učinio dovoljno za Sarajevo”…

Orhan Pamuk, jedan od najvećih pisaca današnjice i planetarno poznati književnik čija se djela objavljuju u milijunskim tiražima ostat će bez titule počasnog građanina Sarajeva, a umjesto njega tu će nagradu ove godine ponijeti bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, piše JutarnjiList.

Epilog je to odluke Povjerenstva za izbor i imenovanja Gradskog vijeća za dodjelu priznanja čiji su članovi najprije jednoglasno 7:0 odlučili poduprijeti prijedlog uspješne sarajevske izdavačke kuće “Baybook” i nevladine udruge “Amadeus” da se Pamuka proglasi počasnim građaninom Sarajeva i da mu se to priznanje uruči u travnju kada bi on i doputovao u glavni grad BiH.

U odluci o načinu dodjele tog priznanja stoji kako se počasnim građaninom može proglasiti “i strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima”,

Motiv da se Pamuka predloži za počasnog građanina predlagateljima su bila njegova opetovana podsjećanja na značaj Sarajeva kao mjesta susreta civilizacija i kultura ali i činjenica da je pristao raditi na scenariju za igrani film koji bi podsjetio na ratni koncert Sarajevske filharmonije u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici pod ravnanjem Zubina Mehte.

No sedam dana nakon jednoglasne odluke o dodjeli priznanja na poticaj Stranke demokratske akcije (SDA) sazvana je nova sjednica istog povjerenstva radi “supervizije” prvobitne odluke. Ovoga puta četiri člana glasovala su protiv dodjele priznanja Pamuku i to s obrazloženjem da “nije učinio dovoljno za Sarajevo”.

“Odlučili su kako priznanje umjesto Pamuku treba dati (Stjepanu) Mesiću”, pojasnio je Hini vlasnik Baybooka Damir Uzunović koji sumnja da je u pozadini cijele priče politika odnosno dodvoravanje vladajuće bošnjačke stranke Turskoj odnosno režimu Recepa Tayyipa Erdogana.

“Oni (SDA) brane Turke od Pamuka”, kaže Uzunović dodajući kako je takvo ponašanje potpuno apsurdno jer je Pamuk unatoč svom kritičkom odnosu prema Erdoganu i njegovoj vlasti za Tursku nesporna veličina u koju se jednostavno ne dira.

Baybook još od 2014. godine pregovara s Pamukom o njegovom posjetu Sarajevu, a Uzunović strahuje kako je nakon ovakve uvrede koja je stigla iz sarajevske gradske uprave ta priča završena i kako od toga neće biti ništa iako je njegov travanjski posjet pod uvjetom dodjele priznanja bio gotovo izvjestan.

Iz oporbenih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Sarajeva reagirali su slično Uzunoviću. Vijećnik Naše stranke Samir Fazlić odlučno tvrdi kako je u pozadini svega politika SDA.

“Ne mogu se oteti dojmu da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo rezultat Pamukova protivljenja politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA strahuje da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojemu je, prisjetimo se, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet”, izjavio je Fazlić.

Podsjetio je kako ovo nije prvi takav slučaj jer je ponovno na poticaj SDA 2016. oduzeto priznanje Plaketa Sarajeva Aliju Lafciogluu, profesoru u sarajevskoj školi čiji je sponzor tada bio Fetulah Gullen, Erdoganov politički protivnik.

“Pitanje je koja je donja granica straha od zamjeranja inozemnim političkim moćnicima”, kazao je Fazlić.

 

facebook komentari

Continue Reading