Connect with us

U potrazi za Istinom

Nove spoznaje o logoru Jasenovac! Broj žrtava u logoru puno je manji od službenog popisa.

Published

on

Broj žrtava u logoru puno je manji od službenog popisa. Tih ’80-tih godina u bivšoj Jugoslaviji bilo je nedopustivo proturiječiti službenim brojkama. Bez problema bi vas strpali na tri godine u mentalnu ustanovu, ako biste pokušali dokazati da je broj ubijenih znatno manji. Upravo to se dogodilo beogradskom novinaru Markoviću koji je zbog toga završio u mentalnoj instituciji. Jednostavno, proglasili bi vas ludim. Ne znam, možda i ja sad riskiram (smijeh). Ali, nadam se da ipak živimo u nekom “mekšem” vremenu – kazao nam je prije više od godinu dana Igor Vukić, potomak zatočene srpske obitelji u Jasenovcu i jedan od članova “Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac”.

Nakon što je Vukić svoje, po mnogima, intrigantne spoznaje do kojih je došao višegodišnjim istraživanjem na sve načine pokušao “progurati” do javnosti i u tome bivao spriječen, “Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” pokušalo se registrirati kao udruga. Niti to im, međutim, nije bilo dopušteno pod izgovorom da su njezini ciljevi i djelatnosti u suprotnosti s Ustavom ili zakonom.

logo3Dobra vijest je da svi oni koji su zainteresirani za “drugu stranu” priče o logoru Jasenovac, o tome sada mogu pročitati na njihovoj Internet stranici koja je postavljena u veljači i puni se materijalima. Na ovoj stranici se već sada može naći vrlo zanimljivi popisi logoraša koji su pušteni 10. travnja 1944. i 1945. godine. Osim toga, mogu se pronaći i faksimili dokumenata o pravima koje su logoraši imali, kao i autentične fotografije kao dokaz tog mjesta i vremena oko kojeg se više desetaka godina lome koplja.

“Jasenovac je bio zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike Nezavisne Države Hrvatske (u najvećem broju komuniste i njihove suradnike) te za skupinu Židova koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore. Logor je bio i sabirni centar za ratne zarobljenike i Židove koji su odvođeni u njemačke logore. Zatočenici u Jasenovac nisu dovođeni da bi bili ubijani i nitko ondje nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac. O svemu tome postoji obilje arhivske građe, a i svjedoci su još živi. Država bi istraživanja Jasenovca trebala poticati, a ne ovako ometati”,

kazao je za medije Igor Vukić, a za portal Dnevno svojevremeno kazao i ovo:

– U Jasenovcu su, kao Srbi, završili moj otac, baka, prabaka i pradjed. Moj je djed poginuo kao partizanski zapovijednik, a ostatak obitelji je nakon bitke na Kozari prepraćen u logor. Kad imaš takvu priču u obitelji, onda te to mora ponukati na istraživanje. Ja sam ’66. godište i “jugoslavensko” sam dijete, ali sam svakim danom odrastanja sve više shvaćao koliko su nam lagali – kazao je Igor, tajnik “Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” koji smatra da će putem ove Internet stranice njegova saznanja i saznanja ostalih članova lakše naći put do publike željne nekih novih spoznaja o logoru Jasenovac.

[ad id=”68099″]

S.V.Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari