Connect with us

Pregled

NOVI DETALJI O REMONTU MIGOVA 21

Published

on

Četiri avionska trupa koja je ukrajinski zavod Ukrspecexport ugradio u MiG-ove 21 i kao remontirane ih prodao Hrvatskoj nemaju resurse za još 850 sati naleta, na koliko su deklarirani po ukrajinskoj dokumentaciji, nego samo za 100 do 200 sati, piše Jutarnji list

Stoji to u odgovoru bugarskih vlasti hrvatskim istražiteljima koji su anagažirani na istrazi remonta MiG-ova 21. Hrvatska je, naime, od bugarskih vlasti zatražila podatke o kupljenim avionima. Kao što je Jutarnji već pisao, istragom je dosad utvrđeno da su trupovi aviona koji su prodani Hrvatskoj porijeklom iz Bugarske.

Bugarska strana potvrdila je da je riječ o trupovima koje je koristila bugarska vojska do 1998., a tri godine poslije ih je otpisala. Sad je i službeno potvrđeno da su resursi na četiri trupa, tj. zmaja, pri kraju i da ne odgovaraju specifikacijama koje je ukrajinska strana navela u službenoj dokumentaciji.

Piloti u opasnosti

Naime, resursi se dijele na vremenske i radne. Vremenski resurs je 30 godina i može se produljiti, a radni je 2400 sati naleta i ne može se produljiti. Bugari u dopisu tvrde da radni resursi na četiri trupa iznose više od 2000 sati pa ih je i zbog toga bugarska vojska otpisala. Prema ugovoru Ministarstva obrane i ukrajinskog zavoda, svaki remontirani MiG morao je letjeti sljedećih 10 godina ili 850 sati. No, ovaj bugarski dopis dokazuje da je ukrajinska strana falsificirala dokumentaciju i dovela u opasnost hrvatske vojne pilote. Istragom je još ranije otkriveno da su trupovi oko pet godina stariji nego što piše u dokumentaciji.

Kako bi se prikrila malverzacija na trupovima i ostalim dijelovima, na njima su “prekucani” serijski brojevi i dodani novi. To je na nekim dijelovima učinjeno prilično nestručno, tako da su originalne pločice s brojevima prebojane i pokraj njih dodane nove sa serijskim brojevima koji odgovaraju onima u dokumentaciji. Jutarnji posjeduje fotografiju na kojoj se jasno vidi kako je originalna pločica sa serijskim brojem na jednom dijelu aviona prebojana i dodana lažna. Pet godina nakon što je bugarska vojska avione otpisala trupovi su prodani ukrajinskom zavodu koji ih je kupio radi dijelova. No, i dalje je nepoznato kako su se oni našli u Ukrajini jer je Bugarska službeno prijavila NATO-u da ih je uništila. Prema podacima koje ima USKOK, u prodaji je posredovala jedna bugarska tvrtka, no bugarske vlasti nemaju nikakve podatke ni pisani trag o njoj.

Problem s motorima

Istragom je utvrđeno i da su motori u dva od pet kupljenih aviona nepoznatog porijekla. Osim trupova i dva motora, dokumentacija ne odgovara ni ugrađenim krilima koja su iz Alžira. Hrvatska je od Ukrajine kupila pet MiG-ova 21 koji su nakon otkrića o loše izvedenom remontu prizemljeni. Istragom je utvrđeno i da su dva motora koji su ugrađeni u te avione nepoznatog porijekla. Odnosno, serijski brojevi na motorima ne odgovaraju navedenima u dokumentaciji koju je ukrajinski zavod Ukrspecexport predao Ministarstvu obrane.

Riječ je o motorima čije je porijeklo također bugarsko i zajedno s trupovima prodani su u Ukrajinu. Za njih nije poznato koliki su im resursi, koliko su stari, koliko su imali sati naleta. USKOK je u srpnju pokrenuo i istragu zbog osnovane sumnje na činjenje kaznenih djela primanja i davanja mita protiv člana tehničkog povjerenstva MORH-a, bojnika Ivana Čovića i Ivice Josipovića, vlasnika tvrtke Aeropartner i zastupnika ukrajinske tvrtke Ukrspeceksport za Hrvatsku i BiH koji je posredovao u ugovaranju posla remonta MiG-ova. Čovića se sumnjiči da je od Josipovića zatražio i dobio mito kako bi ukrajinskoj tvrtki osigurao posao u Hrvatskoj.

MORH dao posao osobi pod istragom

Iako je Ivica Josipović pod istragom zbog davanja mita u poslu remonta MiG-ova, Ministarstvo obrane je u kolovozu, dakle mjesec dana nakon otvaranja istrage, s Josipovićem i njegovom tvrtkom Aeropartner sklopilo ugovor o remontu tri motora za MiG 21.

Ugovor je vrijedan 3 milijuna kuna, a u ime MORH-a potpisao ga je načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu Branko Pribolšan. Kako neslužbeno doznajemo, natječaj za remont ovih motora raspisan je prvi put 2015., ali je poništen.

U tom slučaju ponuda Aeropartnera nije bila najpovoljnija. Na ponovno raspisanom natječaju Aeropartner je dao najpovoljniju ponudu i dobio ugovor. To što se protiv osobe s kojom se potpisuje ugovor vodi istraga zbog sumnje na davanje mita, u tom istom ministarstvu očito se nije smatralo preprekom za sklapanje posla.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari