Connect with us

BiH

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera

Objavljeno

-

Foto: OS BiH

Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u subotu su isporučena četiri nova helikoptera američke tvrtke Bell a bit će u uporabi do kraja ovog mjeseca nakon što se dovrši njihovo opremanje i osposobljavanje za letove, potvrdilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu i Ministarstvo obrane BiH.

Višenamjenske letjelice tipa HUEY-II dopremljene su transportnim zrakoplovom iz SAD a dio su programa potpore američke vlade oružanim snagama BiH.

Ukupna vrijednost helikoptera je nešto veća od 38,5 milijuna američkih dolara a iz svog vojnog pročuna BiH je za njih platila samo 4,3 milijuna dok je ostatak troškova donacija SAD kroz program pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopteri vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana su, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois kojima već raspolaže Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane OSBiH.

Namijenjeni su zračnom prijevozu, medicinskim evakuacijama, gašenju požara, traganju i spašavanju, kao i drugim zadaćama.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas