Connect with us

Kultura

Novi hrvatski domoljubni film: ‘Tak je to bile’

Objavljeno

-

Ovih dana očekuje se dovršetak dugometražnoga dokumentarnog filma „Tak je to bile“. Film govori o dragovoljačkoj postrojbi iz Domovinskoga rata – Zagorskoj bojni. Producent filma je Gradski odbor Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Grada Zaprešića, a koproducent Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer. „Tak je to bile“ izlazi u produkciji Spy produkcion network. Scenarij i režiju potpisuje Nenad Piskač, naš dugogodišnji kolumnist. Tim povodom napravili smo kratki intervju.

Za početak zanimalo nas je kako trenutno napreduje realizacija filma.

A kaj da vam rečem? Dela se noć i dan. I tu i tam. Spavamo u međuvremenu, ako ga uhvatimo za rep. Shvatili smo ovaj posao kao korizmeno-domovinsku pokoru. Hvala vam na zainteresiranosti, baš mi je drago da nekoga u Hrvatskoj zanima hrvatski film. Naime, kaj. Ovih dana svi glamurozno i grozno puno pišu o hollywoodskim filmašima u Rovinju kako snimaju film ‘The Hitman’s Wife Bodyguard’. Čak i o tome kaj jedu. Naša filmska ekipa okupljena oko filma ‘Tak je to bile’ medijski nije praćena, valjda zato kaj ne stigne gablati i onih dana kad ima za sendvič. Samo delamo. I pušimo. U našim prilikama i neprilikama nastojimo napravili hrvatski film na ‘holivudski’ način, jer smo na početku vremenske i financijske nemoguće misije, baš kak i devedesetprve, rekli – u boj, pa kaj Bog da i sreća junačka.

Možete li reći malo pobliže o čemu se u filmu radi i kad ćemo ga moći prvi puta pogledati?

„Tak je to bile film“ je koji snažno i dokumentirano osvjetljava početak srbijanske agresije. Uloga i poruke predsjednika Tuđmana provlače se kroz cijeli film, dakle, ne spada u kategoriju dobro podmazanih detuđmanizatorskih filmskih podvala hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i državi. No, ponajprije govori o osobnim odlukama dragovoljaca, o otporu agresiji u doba kad još nije postojala Hrvatska vojska, otporu hrabrih i odgovornih ljudi, dragovoljaca Zagorske bojne. Njih 39 nije došlo na Velebit iz Hollywooda, već iz Hrvatskoga zagorja. O njima i njihovoj ulozi na Velebitu u početcima obrane od četnika i srbizirane JNA, 91.’ i 92.’, danas se u hrvatskoj javnosti gotovo ništa ne zna. Kak god teško bilo, mislim da će film u velikoj mjeri ispraviti nepravdu, ali i punktirati neka bolna pitanja naše suvremenosti. Premijerno će biti prikazan poslije Uskrsa, krajem travnja…. ne ću još reći gdje, u svakom slučaju zgotovit ćemo ga prije negoli Amerikanci završe snimanje u Rovinju.

Kao medijski pokrovitelji prvoga Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer, našega Nenada Piskača na kraju smo još malo zagnjavili kako je teklo snimanje i s kime je surađivao?

Puno je i previše detalja, malo vremena, love niotkuda, pa ću reći samo ovo – dragovoljci Zagorske bojne kroz film pun dinamike svjedoče o dijelu ratnoga puta provedenoga na Velebitu. Kritički progovaraju o poslijeratnom stanju. U igranim scenama pojavljuju se unuci i djeca živih i poginulih pripadnika Bojne, kao i svjedočanstva hrvatskih ratnika iz Dalmacije i bosanske Posavine. Uz autentičan dokumentarni foto i video materijal koji publika još nije imala prigodu vidjeti, film će obilježiti scene ratnih zbivanja, snimke Velebita i Zagorja snimane dronovima, granatiranje Zadra, kadrovi s Velebita, Starigrada Paklenice, Zatona Obrovačkoga, Jakovlja, Orosavja, Kraljeva Vrha i Velikog Trgovišća. U filmu se, iako nije western, pojavljuje i puno „loših momaka“, domaćih i stranih, ali još više pozitivnih likova. Došli smo i do dokumentarnih materijala iz arhiva država agresora… Da ugasim znatiželju, otkrit ću još da su nam glazbu i interpretacije ustupili Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson, Ante Matić, Željko Vučković i Adam Končić. Publiku će kroz film voditi glas Joška Ševe. Film završava s Pismom Franceku… Radimo film za buduće naraštaje.

***

Doznali smo kako se video najava filma očekuje idući tjedan, te da je glavnu žensku ulogu „maestralno odigrala – ne Salma Hayek, ili Jelena Veljača, već Elena Ruškač po izlasku iz vrtića“. Glavnu sporednu mušku ulogu „ne igra Rade Šerbedžija, već Goran Lepčin, ponosan sin poginuloga dozapovjednika Zagorske bojne“. (hkv)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari