Pratite nas

Kultura

Novi hrvatski domoljubni film: ‘Tak je to bile’

Objavljeno

na

Ovih dana očekuje se dovršetak dugometražnoga dokumentarnog filma „Tak je to bile“. Film govori o dragovoljačkoj postrojbi iz Domovinskoga rata – Zagorskoj bojni. Producent filma je Gradski odbor Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Grada Zaprešića, a koproducent Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer. „Tak je to bile“ izlazi u produkciji Spy produkcion network. Scenarij i režiju potpisuje Nenad Piskač, naš dugogodišnji kolumnist. Tim povodom napravili smo kratki intervju.

Za početak zanimalo nas je kako trenutno napreduje realizacija filma.

A kaj da vam rečem? Dela se noć i dan. I tu i tam. Spavamo u međuvremenu, ako ga uhvatimo za rep. Shvatili smo ovaj posao kao korizmeno-domovinsku pokoru. Hvala vam na zainteresiranosti, baš mi je drago da nekoga u Hrvatskoj zanima hrvatski film. Naime, kaj. Ovih dana svi glamurozno i grozno puno pišu o hollywoodskim filmašima u Rovinju kako snimaju film ‘The Hitman’s Wife Bodyguard’. Čak i o tome kaj jedu. Naša filmska ekipa okupljena oko filma ‘Tak je to bile’ medijski nije praćena, valjda zato kaj ne stigne gablati i onih dana kad ima za sendvič. Samo delamo. I pušimo. U našim prilikama i neprilikama nastojimo napravili hrvatski film na ‘holivudski’ način, jer smo na početku vremenske i financijske nemoguće misije, baš kak i devedesetprve, rekli – u boj, pa kaj Bog da i sreća junačka.

Možete li reći malo pobliže o čemu se u filmu radi i kad ćemo ga moći prvi puta pogledati?

„Tak je to bile film“ je koji snažno i dokumentirano osvjetljava početak srbijanske agresije. Uloga i poruke predsjednika Tuđmana provlače se kroz cijeli film, dakle, ne spada u kategoriju dobro podmazanih detuđmanizatorskih filmskih podvala hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i državi. No, ponajprije govori o osobnim odlukama dragovoljaca, o otporu agresiji u doba kad još nije postojala Hrvatska vojska, otporu hrabrih i odgovornih ljudi, dragovoljaca Zagorske bojne. Njih 39 nije došlo na Velebit iz Hollywooda, već iz Hrvatskoga zagorja. O njima i njihovoj ulozi na Velebitu u početcima obrane od četnika i srbizirane JNA, 91.’ i 92.’, danas se u hrvatskoj javnosti gotovo ništa ne zna. Kak god teško bilo, mislim da će film u velikoj mjeri ispraviti nepravdu, ali i punktirati neka bolna pitanja naše suvremenosti. Premijerno će biti prikazan poslije Uskrsa, krajem travnja…. ne ću još reći gdje, u svakom slučaju zgotovit ćemo ga prije negoli Amerikanci završe snimanje u Rovinju.

Kao medijski pokrovitelji prvoga Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer, našega Nenada Piskača na kraju smo još malo zagnjavili kako je teklo snimanje i s kime je surađivao?

Puno je i previše detalja, malo vremena, love niotkuda, pa ću reći samo ovo – dragovoljci Zagorske bojne kroz film pun dinamike svjedoče o dijelu ratnoga puta provedenoga na Velebitu. Kritički progovaraju o poslijeratnom stanju. U igranim scenama pojavljuju se unuci i djeca živih i poginulih pripadnika Bojne, kao i svjedočanstva hrvatskih ratnika iz Dalmacije i bosanske Posavine. Uz autentičan dokumentarni foto i video materijal koji publika još nije imala prigodu vidjeti, film će obilježiti scene ratnih zbivanja, snimke Velebita i Zagorja snimane dronovima, granatiranje Zadra, kadrovi s Velebita, Starigrada Paklenice, Zatona Obrovačkoga, Jakovlja, Orosavja, Kraljeva Vrha i Velikog Trgovišća. U filmu se, iako nije western, pojavljuje i puno „loših momaka“, domaćih i stranih, ali još više pozitivnih likova. Došli smo i do dokumentarnih materijala iz arhiva država agresora… Da ugasim znatiželju, otkrit ću još da su nam glazbu i interpretacije ustupili Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson, Ante Matić, Željko Vučković i Adam Končić. Publiku će kroz film voditi glas Joška Ševe. Film završava s Pismom Franceku… Radimo film za buduće naraštaje.

***

Doznali smo kako se video najava filma očekuje idući tjedan, te da je glavnu žensku ulogu „maestralno odigrala – ne Salma Hayek, ili Jelena Veljača, već Elena Ruškač po izlasku iz vrtića“. Glavnu sporednu mušku ulogu „ne igra Rade Šerbedžija, već Goran Lepčin, ponosan sin poginuloga dozapovjednika Zagorske bojne“. (hkv)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Sve je spremno za dugoočekivanu premijeru filma ‘General’

Objavljeno

na

Objavio

Sve je spremno za ovogodišnje 66. izdanje Pulskog filmskog festivala i za večerašnje otvaranje kojem će nazočiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom festival i održava, potvrdila je ravnateljica Festivala Gordana Restović.

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan obilježit će dugoočekivana premijera filma “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi. Za taj film iznimno je velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju, rečeno je na konferenciji za novinare u Puli.

“‘General’ je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazan u Areni, a tim se filmovima u hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu. U svakom slučaju, tijekom festivala očekuje nas 110 filmova na sedamnaest lokacija”, istaknula je Gordana Restović.

Svečano otvaranje festivala počinje u 21,30 sati i izravno će se prenositi na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. U sklopu programa otvaranja sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će nacionalnu i istarsku himnu a tijekom ceremonije uručit će se iznimno važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijanu Rotaru koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Ovogodišnja 66. Pula nudi tri premijere, a umjetnički direktor festivala Zlatko Vidačković iz bogatog programa izdvojio je povratak PoPularnog programa i europskih filmova u Arenu tako da će gledatelji moći uživati u šest filmova uglavnom biografskim, posvećeni posvećeni životopisima velikih umjetnika.

“Mislim da je ova kombinacija hrvatskog i europskog filma dobitna kombinacija koja se, kada smo je prije deset godina pokrenuli, pokazala dobrom za publiku, ali ujedno daje i europski kontekst hrvatskoj kinematografiji”, poručio je Vidačković te dodao kako postoji više razloga vraćanja europskog filma u drugi termin u Areni – od povećanja kvalitete i žanrovske raznovrsnosti do atraktivnosti programa za publiku u Areni.

Foto: Hina

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Nikakvo čudo što ‘neki ne mogu razumjeti o čemu govori’ Gradonačelnik…

Objavljeno

na

Objavio

Facebook

OBERSNEL: Ja sam ponosan i zadovoljan intendanturom Marina Blaževića. Jasno mi je da neki ne mogu razumjeti o čemu govorim, ali nemam namjeru nikoga educirati.

JA: Gradonačelnik ne bi educirao educirane ljude! Ima jedna “sitnica”, na mjesto intendanta poželjno je da ima više kandidata sa zacrtanim programima. Zašto nitko, baš nitko više ne želi doći u Rijeku? Nikakvo čudo što “neki ne mogu razumjeti o čemu govori” Gradonačelnik.

OBERSNEL: Smatram puno važnijom činjenicu da se u Zagrebu, Ljubljani, Trstu i drugim gradovima u okruženju s poštovanjem priča o Riječkom kazalištu i da se od tamo organiziraju autobusni prijevozi na programe.

JA: Iruda ti, vidim puno autobusa s talijanskim registracijama koji dovoze ljude na popravak zuba u Rident na Turniću; ne vjerujem da takvi uzgred idu na predstave u HNK Ivana pl. Zajca – po preporuci stomatologa! Sjeća li se Gradonačelnik koliko je HNK Ivana pl. Zajca u posljednje tri (3) godine dobilo godišnjih nagrada hrvatskoga glumišta; trebaju mu prsti samo jedne ruke!

OBERSNEL: Činjenica je da građani Rijeke to Kazalište doživljavaju na drugačiji način i da su oni koji to kazalište vole svojim prilozima praktički obnovili sjedalice u parteru i ložama. To je način na koji rade sve kazališne kuće jer se i time dokazuje odnos prema kazalištu.

JA: A kad je bila radna akcija za gledatelje, kad su se sakupljali dobrovoljni prilozi? Koje to kazališne kuće koje posluju na tržišnim principima prose svoje gledatelje za pomoć u obnovi sjedalica?

OBERSNEL: Za one koje jedino to brine, kazališni zahodi biti će obnovljeni tijekom ljeta iz gradskog proračuna.
JA: Ma svaka čast! Ne će valjda ljudi pišati u Mrtvi kanal ili Kazališni park! Mi smo ipak grad kulturnih ljudi! Hoće li predplatnici dobrovoljno pomoći u obnovi zahoda?

OBERSNEL: Međudržavnim ugovorom Republika Italija obvezala se financirati aktivnosti talijanske manjine, ali se nigdje u tom sporazumu izrijekom ne spominje Talijanska drama.

JA: ??? A kakav se program talijanske manjine treba financirati ako ne u prvome redu kazališni program Talijanske drame, književnost, tiskovine i uobće kulturno stvaralaštvo talijanske manjine? Tu nešto vonja…!

OBERSNEL: U Rijeci postoji jaka svijest o postojanju talijanske manjine jer je prva predstava na talijanskom jeziku izvedena već 1946. godine. Zaposlenici Talijanske drame su redovni zaposlenici Kazališta i primaju plaću iz proračuna Grada Rijeke.

JA: Ne će financirati Talijanska vlada, ali hoće “Riječka vlada”? Jaka “svijest o postojanju talijanske manjine jer je prva predstava, bla, bla, bla”… I jaka savjest! Da se razumijemo, poštujem obstojnost Talijanske drame, jedinstvene u Lijepoj našoj, ali (eto ga na!) koliko je njihov program kvalitetan, gdje su nagrade i priznanja, festivali, gostovanja, itd, etc… Talijanska vlada ne želi financirati njihov program, a mi ćemo im davati plaće!?

OBERSNEL: Stav Talijanske vlade je takav kakav je, a riječ je, kako je vijećnik Skerbec već kazao, o tehničkom problemu i sredstva ipak pristižu s određenim zaostatkom od godinu dana.

JA: A što je sad ovo, ipak plaća “s određenim zaostatkom” (od godinu dana!) Talijanska vlada sa stavom (borilački pojam)? U ovome slučaju, Gradonačelnik je trebao gradskim vijećnicima predočiti konkretno mišljenje (stav!) Talijanske vlade, a ne palamuditi o “tehničkom problemu”!

OBERSNEL: Netočno je da je Rijeka 2020 preuzelo financiranje Talijanske drame, već je točno da će kroz programsku djelatnost EPK 2020 na određeni način biti nadoknađen dio sredstava od ovog dijela financiranja drame, zato što su to programi posebno definirani kao dio programa EPK 2020.

JA: Netočno postaje točno i to “na određeni način”! Dakle, “EPK Rijeka 2020” financira se iz Gradskog proračuna, a to znači da će djelatnici Talijanske drame dobiti novac za izvršenje programa, iz Gradskog proračuna plaće, a to je isto! Talijanska vlada dat će nešto “s određenim zaostatkom” što znači jednog dana, a možda i prije!

Siniša Posarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari