Pratite nas

Naši u svijetu

Novi napad na UN-ovu školu u Gazi, najmanje 10 mrtvih

Objavljeno

na

Izraelski vojnik za koga se smatralo da su ga oteli pripadnici Hamasa, poginuo je tijekom borbi u pojasu Gaze, objavila je u nedjelju izraelska vojska. Izraelska vojska objavila je da je mladi 23-godišnji vojnik  bio pripadnik pješadijske postrojbe Givati i da je poginuo tijekom borbi u pojasu Gaze 1. kolovoza.

hadar-goldin-gaza-israel

Vjerovalo se da je vojnik Goldin otet u zasjedi, no vojno krilo Hamasa ranije je tvrdilo da nemaju naznaka gdje je vojnik i da je vjerojatno poginuo u južnom dijelu Gaze gdje su stradala još dvojica izraelskih vojnika.

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno je oko 30 ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Izraelska vojska odbila je komentirati novi napad na školu Ujedinjenih naroda u Gazi.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koja je pogodio ulaz škole u Rafahu. U toj su školi utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

U ranijem napadu ubijeno je dvanaest Palestinaca. Devet je Palestinaca poginulo u Rafahu na jugu Palestinskog teritorija i troje u središnjem dijelu Gaze, doznaje se iz najnovijih izvješća s terena.

U bombardiranju koje se nastavilo i tijekom jučerašnjeg dana u Pojasu Gaze poginulo je prema palestinskim izvorima 1.675 ljudi, od kojih je najviše civila. Izrael je priznao da su u borbama poginula 64 vojnika, dok je palestinsko bombardiranje prouzročilo smrt troje civila u Izraelu.

Prvi put u subotu, iako je Gaza i dalje pod izraelskom vatrom, očevici s izvijestili kako se izraelski vojnici povlače iz sela u okolici Beit Lahiye i Khan Younisa, što su prve naznake kraja izraelskih operacija u ograničenim sektorima Gaze. Izraelska je vojska potom i objavila da se civili u punoj sigurnosti mogu vratiti u Beit Ahiyu i Al-Atatru.

Nakon 26 dana borbi, palestinsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Kairo gdje bi trebalo razgovarati o primirju između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, premda Izrael nije htio poslati u Egipat svoje izaslanstvo.

U palestinskom izaslanstvu u kojemu je i Madžed Faradž, sigurnosni čelnik Palestinske samouprave, bit će čelnici islamističkog pokreta Hamasa koji je na vlasti u Gazi i oni se u nedjelju sastaju s egipatskim čelnicima.

Vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal dao je do znanja da neće prihvatiti prekid vatre bez povlačenja izraelskih trupa u Gazi.

israel-un-relationship-videoSixteenByNine600

“Primirje je primirje, ali nazočnost izraelskih snaga u Gazi, koje uništavaju naše tunele, to je agresija” i u tim uvjetima Hamas ima pravo na “samoobranu”, rekao je Mešal i dodao da je to već jasno dao do znanja američkom državnom tajniku Johnu Kerryju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u nedjelju smrtonosni napad na školu u Gazi kao “moralnu sramotu i zločinački čin” te je zatražio kažnjavanje odgovornih za “teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno tridesetak ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koji je pogodio ulaz škole u Rafahu.

U njoj su utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

UN-ove škole već su nekoliko puta napadnute tijekom 27-dnevnog sukoba Izraela i islamističkog pokreta Hamas.

“Ovaj napad, zajedno s ostalim kršenjima međunarodnog prava, mora se hitno istražiti, a odgovorni moraju snositi posljedice. To je moralna sramota i zločinački čin”, rekao je Banov glasnogovornik u priopćenju.

Glavni tajnik je zatražio prekid sukoba i pozvao sukobljene strane da počnu pregovore u Kairu.

“Najnoviji val nasilja samo je produbio humanitarnu i zdravstvenu krizu koja pustoši Gazu. Ovo ludilo mora prestati”, stoji u priopćenju.

Gaza-12

U Kairu pregovori Hamasa i Palestinaca o Gazi

Izaslanstvo palestinskih skupina, među kojima i Hamasa i Islamskoga džihada, sastalo se u nedjelju u Kairu kako bi dogovorilo stajališta za neizravne pregovore s Izraelom o prekidu vatre koji bi se trebali voditi uz posredovanje egipatskih dužnosnika, objavili su egipatski i palestinski izvori. Govorit će se o Hamasovu zahtjevu da Egipat olakša prelazak granice prema blokiranoj Gazi.

Izrael je u subotu objavio da neće poslati svoje izaslanstvo na razgovore i optužio palestinske islamiste da su zavarali međunarodne pregovarače. Prekid vatre koji su za petak isposlovali Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države propao je u samo dva sata, a Izrael i Hamas međusobno se za to optužuju.

Nedjeljni razgovori počeli su palestinskim dogovorom o zajedničkom stajalištu prije susreta s egipatskim predstavnicima, kažu ti izvori.

Kais Abu Laila, visoki dužnosnik Demokratske fronte za oslobođenje Palestine bio je u Kairu, i rekao kako su se razne palestinske skupine dogovorile o jedinstvenom popisu uvjeta. “Prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga, prestanak blokade, oslobađanje zatvorenika, te početak obnove”, nabrojao ih je on u telefonskoj izjavi za Reuters. “Svaka ta stavka sadržava i detalje pa će se brzo organizirati sastanak s egipatskom stranom radi razgovora o palestinskom dokumentu”, dodao je.

Očekuje se da će na pregovore u Kairo doći i zamjenik američkoga državnog tajnika Bill Burns i bivši britanski premijer Tony Blair.

Egipat, koji graniči s Gazom, a s Hamasom se ne slaže baš kao ni Izrael, nametnuo se kao posrednik u sukobu u Gazi.

Izrael je zračnu i pomorsku ofenzivu na Gazu počeo 8. srpnja kao reakciju na, kako u Izraelu tvrde, sve žešće Hamasovo raketiranje prekograničnoga prostora. Ubrzo nakon toga počela je i izraelska kopnena ofenziva.

Po palestinskim izvorima, dosad je u Gazi poginulo 1.775 ljudi, većinom civila. Izrael je potvrdio smrt 67 vojnika u borbi, a u palestinskom je granatiranju poginulo troje izraelskih civila.

Velika Britanija smatra da je stanje u Gazi postalo nepodnošljivo i moglo bi rezultirati većim brojem antisemitskih napada na britanske Židove, kazao je ministar vanjskih poslova Philip Hammond u razgovoru za nedjeljno izdanje Daily Telegrapha.

Prema njegovim riječima, primio je na tisuće email poruka od Britanaca koji su “duboko uznemireni” događanjima u Gazi od početka izraelske ofenzive na Hamas i druge gerilske skupine kao odgovor na raketne napade na izraelski teritorij.

“Britanska javnost snažno osjeća da je stanje civilnoog stanovništva u Gazi nepodnošljivo i da se mora riješiti – i mi se s tim slažemo”, rekao je Hammond i pozvao na trenutni i bezuvjetni prekid vatre.

“Razumijemo da Izrael ima svoje bojazni i da ih ima i Hamas. Ne kažemo da nas te bojazni ne zanimaju, ali ne možemo dozvoliti da stoje na putu humanitarnog prekida vatre. Moramo zaustaviti ubijanje”, bio je jasan Hammond.

Propalestinski prosvjednici u Čileu pozvali su u subotu navečer u glavnome gradu Sahntiagu predsjednicu Michelle Bachelet da prekine diplomatske odnose s Izraelom, a najveći dosad propalestinski prosvjed održan je u isto vrijeme i u Washingtonu pred Bijelom kućom, prenose agencije u nedjelju.

Prosvjedi u znak potpore Palestincima u Gazi održani su u subotu u Parizu, a dan ranije i u Budimpešti.

“Prekinimo, prekinimo odnose s Izraelom”, skandiralo je, prema organizatorima, 10.000 prosvjednika noseći palestinske zastave.

Čile ima veliku arapsku zajednicu od oko 300.000 ljudi, ali također i utjecajnu židovsku zajednicu od 30.000.

Prosvjed je protekao u miru i završio je pred vladinom palačom gdje su ostavljeni natpisi “Prekinite genocid Palestinaca” i “Stop ubijanju nedužne djece”, javlja AFP.

Nekoliko tisuća prosvjednika protiv rata u Gazi zatražilo je u subotu navečer pred Bijelom kućom u Washingtonu kraj izraelske intervencije.

Među natpisima bili su i pozivi “Kaznite Izrael, terorističku državu” i poruka “Geto u Gazi” s nacrtanim kukastim križem u jasnoj aluziji na Varšavski geto u doba nacizma.

U Washingtonu je prosvjedovala i mala skupina ortodoksnih židova pod zaštitom policije i razmjenjivala ljute uvrede s propalestinskom skupinom.

Prosvjed protiv izraelske intervencije održan u subotu pred Bijelom kućom bio je najveći od početka ofenzive 8. srpnja u kojoj je dosad ubijeno 1675 Palestinaca, uglavnom civila te 64 izraelskih vojnika. (hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari