Connect with us

Nebuloze

Novi napad unitarista na ustavni poredak BiH

Objavljeno

-

Ljuti politički protivnici ujedinjeni u želji da razvlaste županije i od FBiH naprave bošnjačku repliku RS

Izaslanstvo Stranke demokratske akcije (SDA) sastalo se danas s izaslanstvom Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine koje su činili predsjednik te stranke Nermin Nikšić i član Predsjedništva Jasmin Imamović, piše Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Na sastanku je razgovarano o SDP-ovom prijedlogu racionalizacije Federacije BiH koji, kako kažu, za cilj ima smanjenje administracije u strukturi vlasti FBiH, reduciranje javne potrošnje, jačanje efikasnosti institucija vlasti te eliminiranje postojeće neravnopravnosti građana i naroda kroz izmjene Ustava FBiH.

Predstavnici SDA su podržali principe ovog prijedloga. Dogovoreno je formiranje stručnih timova zaduženih za izradu finalnog prijedloga, koji bi u konačnici trebao biti upućen u proceduru u Parlament FBiH.

U izaslanstvu SDA, koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović, bili su potpredsjednik Edin Ramić i generalni tajnik Halid Genjac.

SDP je sredinom lipnja predstavio plan racionalizacije Federacije BiH, projekt koji već duže vrijeme vodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najzanimljiviji dio cijelog plana je ukidanje županijskih vlada.

U planu se navodi kako bi se racionalizacija radila tako da bi županije ostale ustavna kategorija, ali bi izgubili vlade i skupštine. Nadležnosti bi bile podijeljene između entitetske i lokalne razine, a jedan od prihvatljivih modela su županije u Republici Hrvatskoj.

U idućem koraku SDP predviđa proširenje Vlade FBiH za najmanje 10 ministarstava za svaki od 10 županija, kao i za onoliki broj ministara koliko je potrebno da se osigura i županijska i etnička zastupljenost.

Ranije je izaslanstvo SDP-a već o ovom prijedlogu dobila podršku Saveza za bolju budućnost (SBB).

Usporedo s ovim prijedlogom, obje stranke obznanile su i kako se zalažu za reduciranje ovlasti federalnog Doma naroda, koji više ne bi imao zakonodavnu funkciju, već bi samo štitio vitalni nacionalni interes, što je još jedan pokazatelj kako bošnjački političari od Federacije BiH žele napraviti bošnjačku repliku Republike Srpske.

Bošnjačke stranke ovim prijedlozima, očito, medijsku pozornost žele skrenuti s potrebe izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava ali i Ustavnog suda BiH, koja nalaže da jedan narod drugome ne može birati izaslanike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Današnje bratimljenje političkih agendi SDA i SDP-a dokazuje da je ujedinjenost oko ideje stvaranja unitarne Federacije BiH, bez Hrvata, kao političkog subjekta, kohezivni faktor preko kojega se zaboravljaju međusobne razlike i zakopavaju ratne sjekire koje su inače aktivne na mnogim frontovima./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari