Connect with us

Iz Svijeta

Novi plan za okončanje rata? Rusija predlaže da istočna Ukrajina postane demilitarizirana zona

Objavljeno

-

Organizacija OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) ističe kako je Rusija predložila novu inicijativu za istočnu Ukrajinu te kako se u prijedlogu ističe stvaranje demilitarizirane zone na cijelom prostoru Donbasa. Također se navodi kako su ruski i ukrajinski generali kontaktirali OESS s ovim vijestima. Dodatni detalji ove inicijative za sada još uvijek nisu poznati, no iz OESS-a navode kako je prijedlog poslan na raspravu u glavne stožere Ukrajine i Rusije.

novi-plan-za-okoncanje-rata-rusija-predlaze-da-istocna-ukrajina-postane-demilitarizirana-zona_2409_9489.jpg
Podsjetimo, Merkel i Hollande predložili su sličnu inicijativu. Francuski predsjednik Hollande prošlog je tjedna istaknuo kako bi se cijela zona trebala demilitarizirati, dok bi pobunjeničke regije dobile veću autonomiju. Za pretpostaviti je kako je ovo ujedno bila i centralna tema razgovora prošlog tjedna u Kijevu i Moskvi za vrijeme njihovog posjeta.

Podsjetimo, Europska unija je u ponedjeljak odlučila odgoditi nove sankcije Rusiji na tjedan dana, kako bi dala šansu mirovnim pregovorima u Minsku, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, te dodao kako će slijedeći ponedjeljak donijeti konačnu odluku “koja će ovisiti o rezultatima na terenu”.

Zemlje članice EU su podijeljene oko sankcija protiv Rusije. “Sankcije skupo koštaju svih nas. EU je izgubila 23,79 milijarde dolara do danas”, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo prije sastanka ministara vanjskih poslova u ponedjeljak.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari