Pratite nas

Novi poraz Hrvatske reprezentacije

Objavljeno

na

[quote]Portugal pobijedio golom Ronalda, debitirali Bubnjić, Halilović i Milić. CR7 okrenuo se prema tribini s hrvatskim navijačima, primio se za uši i gestom našima pokazao: – Gdje se sad Hrvati, ne čujem vas![/quote]

Hrvati su opet izgubili, bojimo se samo da im to ne prijeđe u naviku. Počelo je sa Škotskom krajem prošlog tjedna, uslijedio je poraz od Portugala nakon vikenda, a Štimčeve dečke tek čekaju izlučni dvoboji protiv Srbije i Belgije za odlazak na SP. I naravno, za kraj kvalifikacija “uvijek neugodne” Škotske. U Ženevi je drugi poraz zaredom bio očekivan, igralo se protiv respektabilne momčadi predvođene Cristianom Ronaldom. Zvijezda Portugala bila je nezainteresirana za susret prvih pola sata, a tada je odlučila demonstrirati silu. Sa 13 metara je lijepom varkom poslao trojicu kockastih (Vukojević, Vida, Ćorluka) na leđa i hladnokrvno matirao Subašića preciznim pogotkom tik uz desnu vratnicu. Otrčao je CR7 prema tribini s hrvatskim navijačima, primio se za uši i gestom našima pokazao:

– Gdje se sad Hrvati, ne čujem vas!

Razlog? Dotad su mu naši navijači skandirali “Messi, Messi!”. Bio je to i kraj šoua. I kraj uzbuđenja u Ženevi. Na poluvremenu je izašao Ronaldo, počeo mu je godišnji odmor. Salve zvižduka stigle su s tribinama izborniku Portugala Paulu Bentu, jer platili su Švicarci kartu da bi gledali njega, a ne ostale.

Pokvarili ‘sveti’ renking

Nema Luke Modrića, nema ni Hrvatske, mrmljao je u bradu razočarani umirovljenik spuštajući se niz stepenice zapadne maksimirske tribine prošlog petka nakon kiksa protiv Škotske. Luka se sada vratio, i to u malo važnoj utakmici, i nije puno napravio. Ono što je uspio, bilo je tek zagrliti i izljubiti Ronalda nakon što je zabio gol. Inače, utakmica je bila važna tek za Fifin renking u kojem ćemo ionako pasti sljedećeg mjeseca kad će se raditi novi “obračun”. Nema sumnje, novi će poraz na taj plasman dodatno utjecati. Logično je pitati, čemu HNS-u organizacija utakmice s Portugalom na polupraznim ženevskim tribinama, koja se ne igra čak ni igračima? Bila im je to ionako posljednja utakmica sezone, dečki su bili željni odmora, klupske pripreme im svima dolaze brzo, a oni jure po kiši u susretu koji o ničemu ne odlučuje… I još izgube. Jedini kojem se ta utakmica igrala, vjerujemo, bili su debitanti Hrvoje Milić, Igor Bubnjić i Alen Halilović. Plavokosi dinamovac ušao je tek nakon što je izašao Ronaldo, te se neće moći pohvaliti zadnji tjedan u školi kako je igrao protiv nogometnog boga. Hoće time da je postao najmlađi debitant u povijesti hrvatske lige (prestigao Matea Kovačića za više od godinu dana, nap.a.). I po tome će se ova utakmica tek pamtiti. Podsjetimo, Luka Modrić debitirao je također u prijateljskoj protiv Argentine, no tada su naši slavili, zabio je Darijo Šimić za 3:2. Bila su to neka druga, uspješnija, vremena.

Puno truda za ništa

Štimac je kraj Ženevskog jezera ušao opreznije u utakmicu nego kraj onih maksimirskih jezeraa. Zapekle su kritike koje su pljuštale proteklog vikenda. Umjesto taktike 4-4-2 u rombu koja je potpuno podbacila u Maksimiru, ušao je sa opreznijom varijantom 4-2-3-1. I čak sedam novih igrača u prvih 11 za razliku od Škotske – Subašićem, Ćorlukom, Vida, Modrićem, Vukojevićem, Milićem i Iličevićem. Pokušao je Rakitić na samom početku, ukrao loptu i lijepo uposlio Modrića, koji je nezainteresirano pucao pokraj gola. Trudio se i Olić, pokušavao je u dva navrata i Iličević, Perišić, Vida, čak i Halilović, ali ništa.. Štimac je isprobao 17 igrača, no ne i Sammira koji mu se ranije dokazao. Vrijeme je za godišnji odmor. Posao koji su “napravili” bio je na kraju sezone prilično loš…

vecernji.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun

Objavljeno

na

Objavio

Nema razloga za zabrinutost da bi novi zakon o braniteljima predstavljao rizik za rashodovnu stranu proračuna i sve je u skladu s procjenom financijskog učinka toga zakona, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, sve je u skladu s procjenom financijskog učinka ovoga zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2018., sredstva su alocirana i tu ne vidim nikakvih problema i mislim da bilo kakva zabrinutost s te strane nije utemeljena”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje će u petak sudjelovati na summitu čelnika EU i šest zemalja Istočnog partnerstva, a u četvrtak navečer sudjelovao je na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Europska komisija je u jesenskim gospodarskim prognozama ocijenila da su rizici za prihodovnu stranu povezani s očekivanim pojačanim učinkom krize u Agrokoru na porezne prihode od toga koncerna, a na rashodovnoj strani rizici dolaze od većeg povećanja plaća i socijalnih troškova, posebice na ratne veterane.

“Što se Agrokora tiče, mi vodimo računa da proces restrukturiranja traje i da se ide prema nagodbi. Ono što je najvažnije jest da je sve ovo što se da sada uradilo, a uradilo se jako puno da se spriječe posljedice za hrvatsku ekonomiju i sustav, bilo bez troškova za državni proračun i za sve naše ljude”, rekao je Plenković.

Premijer Plenković će u petak sudjelovati na 5. sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, koji će biti prigoda da šefovi država ili vlada iz država članica EU i šest istočnih partnerskih zemalja ocijene postignuća ostvarena od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015.

Naglasak u razgovorima bit će na konkretnoj koristi koju su ta postignuća donijela građanima šest zemalja Istočnog partnerstva: Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldovi i Ukrajini.

facebook komentari

Nastavi čitati

Analiza

Mladić je svoju ratnu karijeru završio vojno poražen od Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Večernji List

U Kninski korpus tada pješadijski pukovnik JNA Ratko Mladić stigao je iz Prištinskog korpusa, gdje se “čeličio” na gotovo neprijateljskom terenu, kakvim je tada unutar JNA i smatran prostor Kosova sa svojim stalnim bunama Albanaca. U Knin dolazi pred kraj lipnja 1991. s navršenih 48 godina života, a već 1. kolovoza preuzima nadzor nad korpusom.

U Srbiji ga od tada već slave kao velikog vojskovođu, s time da je tu slavu stekao u uvjetima rata s još nenaoružanim Hrvatima Knina i okolice. Koje je, kao i njihova sela i naselja Mladić popalio i zgazio svojim tenkovskim jedinicama u ljeto 1991. Krajem kolovoza (27.) spalio je i uništio Kijevo, 13. rujna poduzeo napad na Šibenik i izbio tenkovima na most, sa strane Srime i Vodica. No, tada su njegovi tenkovi, akcijom lokalnog ZNG-a, te plotunima i pogocima artiljerije s otoka Žirja u zadnji čas zaustavljeni.

“Vojskovođa” u bijegu

Njegov Kninski korpus do kraja te 1991. narastao je na oko 18.000 vojnika (bez lokalnih četnika i pobunjenika) i vojno je dominirao, dok su Hrvati tek grčevito mogli braniti nezauzete gradove i sela. U vrijeme Sarajevskog primirja i međunarodnog priznanja Hrvatske (siječanj – veljača 1992.), Mladića, sada već do kraja vojno prekaljenog zapovjednika s ideologijom velikosrpstva, prebacuju na novo/buduće ratno žarište, u BiH.

Na zasjedanju Skupštine Republike Srpske 12. svibnja 1992. u Banjoj Luci imenovan je za komandanta Glavnog štaba VRS. Na toj dužnosti ostaje do početka studenog 1996. Smijenjen je političkom odlukom, Ukazom Vrhovnog komandanta VRS tek 28. veljače 2002. Na ratištima u BiH Mladić će do kraja izbrusiti svoj status ratnog zločinca i pripadnost monstruoznom ratnom političko-vojnom vrhu Republike Srpske.

No, koliko ga god slavili kao velikog srpskog vojskovođu, činjenica je da je Mladić svoju vojnu karijeru završio vojnički poražen od hrvatskih vojski. Na kraju rata, sve do Daytona, njegove su vojske uspijevale tek bježati pred snagama koje je vodio kroz BiH general Ante Gotovina.

No, Mladića se nikako nije smjelo podcjenjivati. Javnost je tek dugo poslije kraja rata saznala da je Mladiću umalo uspjelo pokrenuti veliku ofenzivu i operaciju “Vaganj 95”, kojom je s čak 80.000 srpskih vojnika okupljenih odasvud planirao krenuti u vraćanje izgubljenih teritorija u BiH i RH, te prodorima svojih oklopnjaka osvojiti Livno, dolinom Neretve probiti se prema Metkoviću, a izbiti na more ponovno čak i kod Dubrovnika. Mladićeva “Direktiva br. 8”, datira od 3. kolovoza 1995., a cilj je ratni preokret. General Gotovina je 28. srpnja ušao u Grahovo, idući dan u Glamoč.

General Mladić je, naravno, shvaćao da je idući korak napad Hrvata na Knin. Stoga na sastanku u Bosanskom Petrovcu, gdje su se 30. srpnja 1995. okupili vojni zapovjednici dviju srpskih vojski, koje su predvodili Mladić i general Dušan Lončar iz Knina, Mladić otkrio plan.

Hrvati požurili s Olujom

Planira se protunapad i vraćanje Grahova i Glamoča, a akcije istodobno moraju početi i na istoku i jugu. “Jedinice Drinskog, Istočnobosanskog i Hercegovačkog korpusa odmah će krenuti u napad dolinom Neretve, ka Metkoviću i moru… da se na više mesta razvuku ustaške snage, nanese udarac na naosetljivijim mestima, tako da se zauvek ustašetine nateraju da razmisle kad će da se odluče za rat sa Srbima…”, piše u naredbi.

Mladić ujedno obavještava svoje oficire: “Celokupnom operacijom Vaganj-95 ću rukovoditi lično.” Spremio je 25.000 vojnika, kojima je naredio početak napada 5. kolovoza u 6 sati ujutro, a računao je i na 10.000 Mrkšićevih vojnika iz krajinske vojske. Na istoku i jugu, istodobnim pokretanjem triju korpusa snaga RS (od 45 do 50.000 vojnika), planirao je krenuti na svim frontama istodobno te razvući hrvatske i bošnjačke snage.

Povijest će pokazati da je Mladić zakasnio za nešto više od 24 sata. Hrvatska Oluja kreće u 5 sati 4. kolovoza, dan prije Mladićeva napada. Gotovina s Dinare zauzima Knin, pa je Mladiću ostalo tek da drži pozicije u BiH i čekati. I dočekao je da glavne hrvatske snage, u euforiji zbog pobjede krenu na odmor, a da ih na isturenim položajima u BiH zamijene pričuvne snage. Mladić u svoj protunapad kreće u noći s 12. na 13. kolovoza i uspijeva vratiti neke povišene položaje, kao i prekinuti prometnicu Knin – Grahovo.

Uslijedila je brza protuakcija hrvatskih snaga, priskaču u pomoć profesionalne bojne 4., 7. Gbr., kao i 126. brigade i nakon dva dana teških borbi, Mladićeve su snage otpuhnute natrag. U tim je borbama stradalo 30 hrvatskih vojnika, uglavnom pričuvnika iz Kaštela. Taj je pokušaj Mladića bio njegov zadnji ofenzivni pokušaj, a našim je zapovjednicima postalo jasno da moraju krenuti naganjati Mladićevu vojsku dublje u BiH, sve do kraja rata. U samo nekoliko sljedećih tjedana hrvatske su vojske došle do Banje Luke pa je tako Mladić neslavno završio svoju ratnu karijeru.

Davor Ivanković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari