Connect with us

Komentar

Novi problemi za ruski Gazprom…

Objavljeno

-

Foto: EPA

Novi problemi za ruski Gazprom…..riječ je o Turskoj, koja je nakon prestanka isporuke ruskog plina većini europskih kupaca postala drugi najveći Gazpromov klijent.

Kako javlja ruski Interfax, pozivajući se na podatke Regulatornog vijeća turskog energetskog tržišta, u travnju ove godine turski kupci kupili su 3,6 puta manje plavog goriva od ruske kompanije nego u travnju prošle godine – ukupno 413 milijuna kubičnih metara isporučenog plina preko cjevovoda.

Istodobno su turski uvoznici povećali uvoz goriva iz Azerbajdžana za 12 posto – na 1,001 milijardu kubičnih metara. Osim toga, kupci u Turskoj kupili su od Irana 544 milijuna prostornih metara, što je dvostruko više nego u veljači i ožujku.

Što se tiče ruskog LNG-a, u travnju turske luke nisu prihvatile niti jedan tanker s ruskim gorivom . Alžir je sada najveći dobavljač LNG-a Turskoj.

Našavši se u nezavidnom položaju, Gazprom je počeo prodavati plin onim europskim zemljama koje još nisu odustale od goriva iz ruske Federacije, s popustom od 10 posto u nadi da će zadržati te kupce, navodi se u izvješću Centra za analizu europske politike. .Riječ je o Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, Bugarskoj.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas