Pratite nas

BiH

Novi propisi BiH: samo u Širokom Brijegu škola za obuku vozača

Objavljeno

na

Od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snagu je stupio Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, a njime je nezadovoljno 3.000 prijevoznika iz Republike Srpske i 600 prijevoznika iz Brčko distrikta.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnjii i međunarodni transport iz RS-a Nikola Grbić kazao je da je osnovni razlog nezadovoljstva to što Pravilnik ne sadrži nijedan zahtjev koji prijevoznici traže već četiri godine. – prenosi Srna.

Grbić je podsjetio da prijevoznici traže da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske, odnosno da se preko ovog ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

“Tražili smo i da osnovni kapital, tj. kamioni, uđu u kapital firme, ali to nije prihvaćeno. Traže nam da imamo 9.000 eura po jednom vozilu, a za svako naredno vozilo po 5.000 eura depozita na računu, što je izvan svake pameti”, istaknuo je Grbić.

Za prijevoznike je apsurdno i to da je u BiH samo jedna škola određena za obuku vozača, a koja se nalazi u Širokom Brijegu. Grbić odbacuje stav nadležnih da je Pravilnik u skladu s europskim direktivama te naglašava da nijedna zemlja u Europi i okruženju nema takav pravilnik kakav se nameće prijevoznicima u BiH.

“Prijevoznici iz Republike Srpske i Brčko distrikta nemaju ništa protiv licenci na razini BiH i pravilnika, ali pravilnika koji će razdvojiti legalne od nelegalnih prijevoznika, koji će biti pristupačan svim prijevoznicima na razini BiH i Srpske”, dodao je Grbić.

Naveo je i da prijevoznici imaju licence koje je izdalo Ministarstvo prometa i veza Srpske na osnovu kojih obavljaju djelatnost te da će od ponedjeljka, 5. siječnja biti poznato kako dalje.

“Nadamo se da će prevladati razum i da će prijevoznici iz RS-a normalno obavljati svoju djelatnost sa sadašnjim licencama. Ukoliko ne prevlada razum, morat ćemo se boriti protiv takvih stavova i krenut ćemo u blokadu graničnih prijelaza”, poručio je Grbić i napomeuo da blokada nije u njihovom interesu, kao ni u interesu privrede BiH.

Zaključio je kako nadležni u resornom ministarstvu svakodnevno rade na tome da ovaj pravilnik bude prolongiran i da se uradi na dobrobit svih prijevoznika.

Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari