Connect with us

Iz Svijeta

Novi prosvjedi u Gruziji, deseci tisuća na ulicama

Objavljeno

-

Foto: EPA

Deseci tisuća ljudi izašlo je na ulice u četvrtak navečer u Gruziji kako bi ponovno prosvjedovali protiv kontroverznog zakona o “stranim agentima” koji traži vlada, prenio je AFP.

Za razliku od prošlih dana, skup se održao na dva različita mjesta: ispred parlamenta, tradicionalnog mjesta demonstracija, i na Trgu heroja gdje se nalazi spomenik u znak sjećanja na gruzijske vojnike poginule u borbi.

U srijedu je u gruzijskom parlamentu nacrt zakona o “stranim agentima” prošao drugo čitanje. Za njega oporba kaže da je nadahnut Kremljem. Predloženi zakon primorao bi sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda da se registriraju kao “strani agenti”, a u protivnom bi bile kažnjene. Gruzija, bivša sovjetska republika, službeno se želi pridružiti Europskoj uniji i NATO-u.

Vlada smatra zakon potrebnim da bi se zajamčilo transparentno inozemno financiranje nevladinih organizacija.

Već gotovo mjesec dana svaku noć na ulice izlazi sve veći broj prosvjednika. U srijedu je središte Tbilisija blokiralo desetak tisuća prosvjednika.

Upozorenja EU, SAD-a i UN-a

Visoki dužnosnik Europske unije u četvrtak je upozorio gruzijsku vladu da je prijedlog zakona o “stranim agentima” neprihvatljiv i da će predstavljati prepreku u nastojanjima te zemlje da se pridruži EU-u bude li usvojen u aktualnom obliku.

Sjedinjene Države također su kazale da su duboko zabrinute zbog predloženog zakona, rekla je Bijela kuća, dodajući da se protivi bilo kakvom potezu koji bi narušio prava na slobodu govora u toj zemlji.

“Duboko smo zabrinuti zbog ovoga zakona – što bi on mogao učiniti u smislu gušenja neslaganja i slobode govora“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby na brifingu za novinare. “Tamo postoji živo građansko društvo.”

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk zatražio je od Gruzije da povuče nacrt zakona i izrazio zabrinutost zbog postupanja vlasti prema prosvjednicima.

“Zabrinut sam zbog izvješća o nepotrebnoj i nerazmjernoj uporabi sile protiv prosvjednika i medijskih djelatnika u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju ovog tjedna”, rekao je.

Očekuje se da će gruzijski parlament razmotriti zakon u trećem čitanju za otprilike dva tjedna. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas