Pratite nas

Hrvatska

Novi psihološki pristup hrvatske policije – mentalni trening za pomoć u teškim situacijama

Objavljeno

na

U namjeri da pomognu policajcima koji se u svakodnevnom radu susreću s brojnim stresnim situacijama Visoka policijska škola osnovala je Psihološko savjetovalište koje u sklopu pružanja psihološke pomoći provodi i mentalni trening čiji je cilj ojačati pažnju, koncentraciju i pamćenje, ali i reducirati stres te stvoriti mentalnu otpornost policajaca.

Savjetovalište je osnovano na inicijativu voditeljice savjetovališta Ivane Glavine Jelaš, a svojim djelovanjem donijelo je novi i proaktivni pristup u brizi za mentalno zdravlje hrvatskih policajaca.

U radu savjetovališta posebno treba istaknuti MBCT trening (Mindfulness Based Cognitive Therapy) te projekt “Mindfulness u policiji” koji se provodi u suradnji s Hrvatskim udruženjem za bihevioralno-kognitivne terapije.

U MUP-u ističu da je uz podršku načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka i dekana Visoke policijske škole Krunoslava Borovca ovim projektom u policiju doveden jedan od najsuvremenijih znanstveno dokazano učinkovitih mentalnih treninga. Trening su provodile Dragana Markanović i Branka Bagarić, a kao suradnici projekta istaknuli su se i Ruža Karlović, Jurica Pačelat, Kruno Mahnet i Dunja Božić.

Trening mindfulnessa prvi put u Hrvatskoj znanstveno validiran na policajcima

Prvi put u Hrvatskoj mindfulness je znanstveno validiran na policajcima. Trening mindfulnessa koriste policijske službe razvijenih zemalja, poput Amerike, Kanade i Velike Britanije, a djelovanjem ovog savjetovališta Hrvatska je postala jedna od zemalja koje su ponudile svojim službenicima najbolje u brizi za njihovo mentalno zdravlje, ističu u MUP-u.

Trening se provodi grupno te se sastoji od osam dvosatnih radionica koje se održavaju jednom tjedno kroz osam uzastopnih tjedana. Na radionicama se nove vještine stječu vježbanjem i razgovorom o iskustvima doživljenima tijekom vježbi, a ne kroz predavanja.

Program koji se provodi s hrvatskim policajcima temelji se na kognitivnoj terapiji pune svjesnosti (Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MBCT) koja uključuje niz kognitivnih vježbi u sjedećem i ležećem položaju te u pokretu, kao i više psihoedukativnih vježbi.

“Obvezan dio treninga je i samostalno svakodnevno vježbanje kod kuće, otprilike 45 minuta dnevno, kroz koje polaznici otkrivaju koje vježbe su za njih osobno najkorisnije i koje će nastaviti prakticirati u svom svakodnevnom životu kada trening završi. Riječ je o znanstveno dokazano učinkovitom, vrlo ozbiljnom i zahtjevnom treningu u kojem do učenja novih vještina dolazi isključivo ulaganjem značajnog truda i vremena”, kazala je za Hinu voditeljica savjetovališta Ivana Glavina Jelaš.

Kroz vježbe se jačaju kognitivne funkcije kao što su dugotrajna i usmjerena pažnja, pamćenje, samosvijest i donošenje odluka. One polaznicima omogućuju da s vremenom postaju svjesniji toga kako se osjećaju, o čemu razmišljaju i što čine od trenutka do trenutka, posebice u stresnim situacijama.

“Vježbanjem također usvajaju vještine drukčijeg odnošenja prema neugodnim iskustvima i odabiranja korisnijih načina razmišljanja i ponašanja umjesto svojih uobičajenih, automatskih, često i nekorisnih načina reagiranja kao što su brinjenje ili prežvakavanje neugodnih događaja. Polaznici također uče prepoznavati rane znakove stresa, ljutnje, anksioznosti, depresivnosti i općenito neugodnih emocionalnih stanja te razvijaju konkretni plan suočavanja u slučaju njihove pojave. Završetkom treninga polaznici raspolažu usvojenim vještinama koje mogu uvijek samostalno koristiti dalje u svom životu”, pojašnjava voditeljica savjetovališta.

Glavina Jelaš naglašava kako istraživanja dosljedno pokazuju da je policijski posao jedan od najstresnijih i najzahtjevnijih u svijetu, dok Mindfulness znanstveno dokazano dovodi do boljeg nošenja sa stresom te poboljšava niz kognitivnih funkcija (učenje, pamćenje, percepcija, koncentracija, donošenje odluka) ključnih za obavljanje policijskog posla.

Odmak od stresnih situacija i ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Trening dovodi do bolje sposobnosti emocionalne regulacije koja je iznimno bitna za svakodnevno obavljanje policijskih dužnosti. Kroz učenje drukčijeg, svjesnijeg stava prema neugodnim iskustvima koja su dio njihovog svakodnevnog posla, ovaj trening pomaže policajcima da zauzmu odmak od stresnih situacija i odgovore na njih na adaptivniji način.

Budući da se kroz trening također jača prihvaćanje i suosjećanje, kvaliteta odnosa s osobama s kojima policajci dolaze u profesionalni doticaj također postaje bolja, doznaje se u MUP-u.

“Konačno, no ne i manje važno, trening pomaže policajcima da budu prisutniji i u ugodnim trenucima u svom životu, posebice izvan posla, što doprinosi održavanju ravnoteže između privatnog i profesionalnog života koja je iznimno važna za kvalitetno obavljanje njihovih svakodnevnih dužnosti” kazala je Glavina Jelaš.

U sklopu rada savjetovališta do sada su provedena tri treninga mindfulnessa, a provodi se standardizirani MBCT program od kojih su dva provedena u zagrebačkoj VII. policijskoj postaji.

Učinkovitost treninga ispitana je eksperimentalnim istraživačkim nacrtom s kontrolnom skupinom te testiranjem prije i poslije treninga. Rezultati znanstvene validacije pokazali su statistički značajne pozitivne promjene u mentalnom i tjelesnom zdravlju kod polaznika treninga.

Rezultati eksperimentalne provjere učinkovitosti MBCT-a provedenog na hrvatskim policajcima bit će prezentirani na nadolazećem simpoziju. U sklopu projekta “Mindfulness u policiji” provedeno je i korelacijsko istraživanje kojim je ispitana povezanost mindfulnessa kao osobine s različitim odrednicama tjelesnog i mentalnog zdravlja policajaca, a rezultati su dali još veću potporu za provedbu treninga i razvoj mindfulness vještine kod policajaca.

Evaluacija je pokazala da je trening iznimno dobro prihvaćen od strane policajaca te da ga policajci procjenjuju vrlo korisnim u pogledu vlastite mentalne dobrobiti kao i policijskog posla.

“Policijske strukture prepoznale su djelotvornost i važnost mindfulnessa za mentalno i tjelesno zdravlje policajaca, djelotvornije obavljanje policijskog posla i kvalitetniji odnos policije s građanima te su prepoznale ekonomičnost programa u kontekstu brige za zdravlje svojih djelatnika. Znanstvena istraživanja provedena na policijskoj populaciji u svijetu također su potvrdila pozitivne učinke mindfulnessa na zdravlje policijskih službenika kao i kvalitetnije obavljanje policijskog posla”, zaključuje Glavina Jelaš.

Dosezi u primjeni ove metode bit će predstavljeni na simpoziju “Novi psihološki pristup u hrvatskoj policiji” koji će se 29. studenoga održati na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sindikat policije Hrvatske obilježio 20. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Objavio

Sindikat policije Hrvatske (SPH) svečanom je akademijom obilježio 20. godišnjica osnutka, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović složio se kako su plaće policajaca premale te je najavio daljnje napore Ministarstva po pitanju povećanja plaća i opremanja policajaca.

Božinović je, kako se navodi u nedjelju u priopćenju SPH, naglasio i kako je Sindikat prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi i to ne samo od Ministarstva već i od mnogih drugih ministarstava i Vlade.

Suradnja sa Sindikatom policije Hrvatske iznimno je bitna zbog stvaranja pozitivnog radnog okruženja u Ministarstvu te u tom pogledu podupirem sindikalno stajalište kako je jedino zadovoljan policajac i dobar policajac”,rekao je Božinović.

Tijekom dva desetljeća predanog rada i brige o pravima i interesima policijskih službenika, Sindikat je postao simbol za nepokolebljivo nastojanje da policijski službenici dobiju zaslužena prava, uvjete rada i naknadu za rad kojom će se adekvatno vrednovati posao koji požrtvovno obavljaju, istaknuto je u priopćenju sa svečanosti tog prvog sindikata u okviru MUP-a i prvog sindikata u javnim službama.

U kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om

Podsjećaju kako je SPH osnovan je 24. kolovoza 1999. godine u Zagrebu, a bila je to prva neovisna, apolitična interesna udruga zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika sindikata izabran je Dubravko Jagić.

U vrijeme osnivanja SPH nije dočekan sa odobravanjem od strane tadašnje vlasti i ministra unutarnjih poslova, no danas se situacija promijenila te zahvaljujući svom radu i naporima, u kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om radi na rješavanju gorućih pitanja hrvatskih policajaca – od plaće do školovanja novih kolega, stoji u priopćenju.

“Položaj policajca nakon rata bio je sve gori, dok se ostatak društva polako vraćao normalnom životu. Dok se zemlja obnavljala, policajci su još uvijek primali izrazito niske plaće, a posebni uvjeti rada nisu se nagrađivali. Politika kao da nam je rekla – u ratu ste nam bili dobri, a sad vas više ne trebamo”, kazao je na svečanosti predsjednik Sindikata Jagić.

Iz SPH-a takođe poručuju kako će ustrajati na vraćanju dostojanstva i sigurnostu hrvatskim policajkama i policajcima, a samim time i hrvatskom narodu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Žuta Lokva: 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Žutoj Lokvi je u subotu obilježena 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih policajaca, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom poručio kako je upravo policija u prvim danima rata podnijela najveći teret jer je simbolizirala novonastalu hrvatsku državu.

Još su 1991. i 1992. godine Državnom odvjetništvu podnešene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, ali do danas, naglasio je Božinović, nitko nije odgovarao.

“Stradali su obavljajući svoj posao nadzora prometa, kada je na njih iz zasjede krenula rafalna paljba iz dugog rafarnog naoružanja i ručnih raketnih bacača terorista i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, a sve osobe koje su se dovodile u vezu s ovim strašnim događajem do danas nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, te se ne nalaze na teritoriju RH”, rekao je Božinović.

U ophodnji s poginulima bio je i Darko Murat, koji se uspio spasiti i danas svjedoči o tom događaju te je zajedno s obiteljima svojih poginulih suboraca položio vijenac i zapalio svijeće nedaleko od mjesta pogibije, na kojem danas njima u čast stoji kapelica.

Murat je opisao novinarima kako su oni na današnji dan 1991. godine regulirali promet na staroj cesti, tada polukružnom djelu raskrižja te su sjeli u auto. Nisu ni krenuli kada je na njih počela rafalna paljba. Pamti, kaže, već 28 godina krv, lomljavu, guranje po autu, ‘stojadinu’ na kojem je tada još pisalo ‘Milicija’ te je ogorčen što se još uvijek dolazi tamo, a da nitko nije odgovarao, “tim prije što se navodno i zna tko je to učinio“.

Blaževac na misi kritizirao političare

Kapelan Ivan Blaževac je u svojoj propovjedi na misi zadušnici kritizirao političare “koji se dolaze slikati i skupiti političke poene”, a novinare je prozvao jer “nisu 1991. godine izvještavali s takvih mjesta na kojima su ljudi davali svoje živote”.

“Kiša metaka nije vam dala ni da se branite, a pisali ste povijest svojom krvlju, sanjajući slobodu. Tada su novinari i političari govorili o vama sa sigurne udaljenosti, a vaše je stradanje znak povijesti iz koje svi mi moramo učiti, jer slobodu nismo dobili na pladnju, za nju se bilo potrebno krvavo boriti, rekao je kapelan Blaževac obraćajući se pokojnim redarstvenicima.

U ime policajki i policajaca glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je da su poginuli hrvatski redarstvenici zadužili sve kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila.

Cvijećem i paljenjem svijeća počast poginulim redarstvenicima odali su i izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno Markom Ratkovućem, ličko-senjski župan Darko Milinović te predstavnici gradova, općina i braniteljskih udruga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari