Pratite nas

Naši u svijetu

Novi rat na pomolu? UN sutra napušta Siriju. Rusija šalje vojne brodove u Mediteran

Objavljeno

na

Dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju u Siriji, Rusija je poslala dva ratna broda u istočni Mediteran, izvijestila je novinska agencija Interfax, prenosi Reuters.

Interfax citira izvor u oružanim snagama ruskog generalštaba koji kaže kako će raketna krstarica i anti-podmornički brod stići sljedećih nekoliko dana zbog “dobro poznate situacije” – jasne reference na sukob u Siriji.  Mornarica je poslije demantirala da je preraspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji te kažu kako je to dio planirane rotacije njihovih brodova u Mediteranu. Nisu potvrdili o kojem broju plovila je riječ.

Sirija evakuirala vojne snage iz centra Damaska

sirija-rusija

Sirija je evakuirala većinu vojske i sigurnosni štab iz centra Damaska kako bi se pripremili za udar zapadnih sila, kažu izvori iz sirijske opozicije. Oklopna vozila i kamioni koji prevoze trupe viđeni su kako napuštaju međunarodni aerodrom u Damasku i kreću se prema obližnjem gradu Harran al-Awamidu, a svjetla na zračnoj luci su ugašena. Među zgradama koje su djelomično evakuirane jest glavni stožer zapovjedništva, obližnje zapovjedništvo zrakoplovne obrane te sigurnosne jedinice.

Oporbeni aktivisti u mediteranskom lučkom gradu Latakiji izvještavaju kako je nekoliko plovila sirijske mornarice usidreno uz trgovačke brodove na gatovima rezerviranim za civilni promet, očito kako bi se umanjila vjerojatnost da će biti identificirani i pogođeni.

Sirijski predsjednik al-Asad izjavio je da će se Sirija braniti od svake agresije.

Prijetnje izravnom agresijom protiv Sirije samo će povećati našu odanost duboko ukorijenjenim principima i nezavisnu volju našeg naroda. Sirija će se braniti protiv svake agresije – citirala je sirijska državna televizija Asadovu izjavu tijekom razgovora s delegacijom jemenskih političara.

U međuvremenu, UN-ovi inspektori u predgrađima Damaska već treći dan istražuju navode o kemijskom napadu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon moli sve strane da se suzdrže od vojnog napada. Kaže da će inspekcijski tim uskoro završiti istragu, Siriju bi trebali napustiti u petak te će ga o nalazima izvijestiti sljedeći dan.

Turska se također ubrzano priprema za napad na Siriju. Turska je svoje oružane snage stavila u stanje pripravnosti nakon prijetnji sirijskih vlasti, a vlada je u graničnom području spremila veliku zalihu plinskih maski te je na sedam područja napravila bunkere. Uskoro bi trebao stići i tim od čak stotinu stručnjaka za kemijsko oružanje kako bi pratili moguće znakove kemijskog napada.

Britanci večeras odlučuju o napadu na Siriju

U večernjim satima očekuje se odluka britanskog parlamenta o napadu na Siriju. Laburisti zahtijevaju ”neoborive dokaze” o krivnji sirijske vlade prije nego što donesu odluku, piše BBC.

Britanski obavještajni odbor zaključio je da je ”najvjerojatnije” sirijska vlada odgovorna za kemijske napade. Uvjeti za akciju očito su stvoreni, rekao je neimenovani britanski službenik.

vecernji/reuters/bbc

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Milas zabrinut: Hrvatska manjina najomraženija etnička skupina u Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je u petak zabrinutost zbog medijskih napada na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koja je, tvrdi, najomraženija etnička skupina u Srbiji.

Milas je priopćio kako je u četvrtak iznošenje nastavnih sadržaja o povijesti hrvatskog jezika u 20. stoljeću za učenike 8. razreda, koje su odobrile nadležne institucije Srbije, interpretirano kao veličanje NDH, što nije činila ni učiteljica ni Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), a niti to čini bilo koja hrvatska institucija.

Žaloste, ističe, takvi neutemeljeni medijski napadi na hrvatsku nacionalnu manjinu, “po nekim istraživanjima najomraženiju etničku skupinu u Srbiji”.

Posebno razočaravajuće što nema primjerene reakcije institucija Srbije

No, posebno je razočaravajućim tumači to što nema primjerene i adekvatne reakcije institucija Republike Srbije, koja bi išla u smjeru razjašnjavanja i smirivanja stanja te zaštićivanja Hrvata, lojalnih građana.

“Štoviše, i najviši predstavnici vlasti Republike Srbije često i sami sudjeluju u takvim napadima“, navodi državni tajnik.

Srbijanske je institucije stoga pozvao da učine dodatne napore kako bi, u skladu s međunarodnim konvencijama, bilateralnim sporazumima i svojim zakonodavstvom, zaštitili pripadnike hrvatske  manjine koji žele aktivno sudjelovati i doprinositi razvoju srbijanskog društva.

Izvrsna komunikacija s izabranim predstavnicima Hrvata u Srbiji

Milas je izrazio zadovoljstvo izvrsnom komunikacijom s izabranim predstavnicima Hrvata, predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom.

Istaknuo je kako u suradnji s njima i brojnim drugim hrvatskim udrugama i organizacijama njegov Ured provodi različite aktivnosti koje doprinose očuvanju identiteta i opstojnosti Hrvata.

Naglasio je i kako je hrvatska Vlada udvostručila potporu hrvatskoj nacionalnoj manjini u svih 12 europskih država, te daje potporu strateškim projektima Hrvata u Srbiji – izgradnji Hrvatske kuće u Subotici i kadrovskom osnaživanju Hrvatskog nacionalnog vijeća. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Asić: Digitalni jaz ne postoji. Uvedite e-glasovanje

Objavljeno

na

Objavio

„Uvođenjem dopisnog glasovanja u dijaspori ne bi se promijenio njen utjecaj na izbore, ali bi pokazalo dobru volju hrvatske države prema njenim iseljenicima. Da bi stvarno došlo do većih promjena u izborima potrebna bi bila cjelovita, temeljita promjena izbornog sustava, ukinuće posebne izborne jedinice za dijasporu i nacionalne manjine. Dati da iseljeništvo bira svoje vlastite zastupnike, proporcionalno prema broju glasača, a ne ograničenjem na samo tri koji, blago rečeno, veze nemaju sa dijasporom i za koje malo tko u dijaspori zna!“

Piše: Anto PRANJKIĆ

Predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa Stjepan Asić uputio je pismo Premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću a povodom neprihvaćnja  Vlade Republike Hrvatske Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnim izborima te Prijedloga zakona o uvođenju e-glasovanja i dopisnog glasovanja. U svom pismu, predsjednik Australsko-hrvatskoga kongresa ističe da je iznošenje činjenice o digitalnom jazu kao točnoj preptostavci, u najmanju ruku vrlo upitno. Jer, prema njegovim riječima ta tehnologija nije nova i kroz godine, ljudi su imali mogućnost da se toj tehnologiji priviknu, pa čak i starije osobe, o kojima je ovdje riječ, naglasio je  u pismu Asić te napomenuo da bi baš takav Zakon donio povoljno rješenje upravo starijim osobama.

Također u pismu ističe i drugu mogućnsot:

„Druga mogućnost je dopisno glasovanje, koje već postoji u raznim državama u svijetu. Tako primjerice u nedavnim lokalnim izborima u Washington State, SAD, od 4.4 milijuna dopisnih glasova manje od stotinu bilo je nevažećih, a niti jedan da je zaslužio kriminalnu istragu! U Njemačkoj je na posljednjim parlamentarnim izborima taj način glasovanja koristilo 20 posto birača, znači veliki dio njih koji žive stalno u svojoj zemlji. Dopisno glasovanje bilo bi od od ogromne važnosti za hrvatske državljane u inozemstvu, pogotovo one prekomorske, koji žive na prostranim kontinentima i kojima je skoro nemoguće putovati stotine, pa i tisuće, kilometra da bi, prvo registrirali svoj glas a zatim glasovali. Možda ne bi bilo loše, za početak, uvesti dopisno glasovanje baš za te daleke zemlje kao jednu od opcija. Čak i ne bi trebalo mijenjati Ustav jer bi diplomatska i konzularna mjesta i dalje ostali biračka središta i dopisni bi se glasovi tu trebali registrirati.

Suprotno nedavno izraženoj bojazni zastupnik SDP-a da: “neće podržati izmjene Ustava koje bi išle na elektronsko i dopisno glasovanje iz vrlo jednostavnog razloga – smatramo da bi se na taj način dramatično promijenio i povećao utjecaj dijaspore na izbore!”, ove promjene bi imale minimalni učinak“, istaknuo je Asić i napomenuo da s obzirom na broj hrvatskih državljana koji su na zadnje predsjedničke izbore izašli na tri kontinenta nije prešao niti tisuću, da bi se uvođenjem dopisnog glasovanja ta brojka udvostručila, a učinak izbora bi bio bolji.

„Drugim riječima uvođenjem dopisnog glasovanja u dijaspori ne bi se promijenio njen utjecaj na izbore, ali bi pokazalo dobru volju hrvatske države prema njenim iseljenicima. Da bi stvarno došlo do većih promjena u izborima potrebna bi bila cjelovita, temeljita promjena izbornog sustava, ukinuće posebne izborne jedinice za dijasporu i nacionalne manjine. Dati da iseljeništvo bira svoje vlastite zastupnike, proporcionalno prema broju glasača, a ne ograničenjem na samo tri koji, blago rečeno, veze nemaju sa dijasporom i za koje malo tko u dijaspori zna!”, napisao je u svom pismu premijeru Plenkoviću predsjednik Australsko-hrvatskoga kongresa Stjepan Asić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari