Pratite nas

Naši u svijetu

Novi rat na pomolu? UN sutra napušta Siriju. Rusija šalje vojne brodove u Mediteran

Objavljeno

na

Dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju u Siriji, Rusija je poslala dva ratna broda u istočni Mediteran, izvijestila je novinska agencija Interfax, prenosi Reuters.

Interfax citira izvor u oružanim snagama ruskog generalštaba koji kaže kako će raketna krstarica i anti-podmornički brod stići sljedećih nekoliko dana zbog “dobro poznate situacije” – jasne reference na sukob u Siriji.  Mornarica je poslije demantirala da je preraspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji te kažu kako je to dio planirane rotacije njihovih brodova u Mediteranu. Nisu potvrdili o kojem broju plovila je riječ.

Sirija evakuirala vojne snage iz centra Damaska

sirija-rusija

Sirija je evakuirala većinu vojske i sigurnosni štab iz centra Damaska kako bi se pripremili za udar zapadnih sila, kažu izvori iz sirijske opozicije. Oklopna vozila i kamioni koji prevoze trupe viđeni su kako napuštaju međunarodni aerodrom u Damasku i kreću se prema obližnjem gradu Harran al-Awamidu, a svjetla na zračnoj luci su ugašena. Među zgradama koje su djelomično evakuirane jest glavni stožer zapovjedništva, obližnje zapovjedništvo zrakoplovne obrane te sigurnosne jedinice.

Oporbeni aktivisti u mediteranskom lučkom gradu Latakiji izvještavaju kako je nekoliko plovila sirijske mornarice usidreno uz trgovačke brodove na gatovima rezerviranim za civilni promet, očito kako bi se umanjila vjerojatnost da će biti identificirani i pogođeni.

Sirijski predsjednik al-Asad izjavio je da će se Sirija braniti od svake agresije.

Prijetnje izravnom agresijom protiv Sirije samo će povećati našu odanost duboko ukorijenjenim principima i nezavisnu volju našeg naroda. Sirija će se braniti protiv svake agresije – citirala je sirijska državna televizija Asadovu izjavu tijekom razgovora s delegacijom jemenskih političara.

U međuvremenu, UN-ovi inspektori u predgrađima Damaska već treći dan istražuju navode o kemijskom napadu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon moli sve strane da se suzdrže od vojnog napada. Kaže da će inspekcijski tim uskoro završiti istragu, Siriju bi trebali napustiti u petak te će ga o nalazima izvijestiti sljedeći dan.

Turska se također ubrzano priprema za napad na Siriju. Turska je svoje oružane snage stavila u stanje pripravnosti nakon prijetnji sirijskih vlasti, a vlada je u graničnom području spremila veliku zalihu plinskih maski te je na sedam područja napravila bunkere. Uskoro bi trebao stići i tim od čak stotinu stručnjaka za kemijsko oružanje kako bi pratili moguće znakove kemijskog napada.

Britanci večeras odlučuju o napadu na Siriju

U večernjim satima očekuje se odluka britanskog parlamenta o napadu na Siriju. Laburisti zahtijevaju ”neoborive dokaze” o krivnji sirijske vlade prije nego što donesu odluku, piše BBC.

Britanski obavještajni odbor zaključio je da je ”najvjerojatnije” sirijska vlada odgovorna za kemijske napade. Uvjeti za akciju očito su stvoreni, rekao je neimenovani britanski službenik.

vecernji/reuters/bbc

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Od 1. siječnja 2020. novi uvjeti za stjecanje hrvatskog državljanstva

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje istoga.

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljanin, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

“To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske”, objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatrat će se i osoba rođena od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su  trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uvjetom da u roku od dvije sljedeće godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva.

Izmjene Zakona stupit će na snagu 1. siječnja 2020., a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb, piše Večernji List.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Nastavljen pilot projekt ‘Korijeni’

Objavljeno

na

Objavio

Razigrano i veselo, kroz igru i dječju radost koja mami osmjeh, mladi su tako predstavili svoje škole kao i prirodne i kulturne ljepote krajeva u kojima žive. Ovo je još jedan dokaz uspješnosti ideje i realizacije projekta “Korijeni” koji okuplja hrvatske osnovnoškolce  iz cijeloga svijeta. Stoga ne čudi i nazočnost više uposlenika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,Ivana Loze, Lare Herceg i Katarine Živković, koji budno prate svaki korak i vesele se zajedničkom uspjehu ovoga projekta na opće zadovoljstvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Pilot projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske “Korijeni” nastavljen je 18. listopada susretom učenika osnovnih škola putem videoknferencije. Ovom prigodom na ovaj način umrežene su Osnovna škola Mitnica iz Vukovara, Hrvatski školski centar Miroslav Jrleža iz Pečuha i Osnovna škola Marina Držića Buna Mostar. 

Posebno zadovoljstvo izazvalo je uključenje i Hrvatske nastave u Geelongu u Australiji. Ovaj prelijepi događaj svojom nazočnošću, javljaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske preko svoje faceboook stranice, i time podržali cijeli projekt, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat i generalni konzul RH u Mostaru dr.sc. Marko Babić.

Razigrano i veselo, kroz igru i dječju radost koja mami osmjeh, mladi su tako predstavili svoje škole kao i prirodne i kulturne ljepote krajeva u kojima žive. Ovo je još jedan dokaz uspješnosti ideje i realizacije projekta “Korijeni” koji okuplja hrvatske osnovnoškolce  iz cijeloga svijeta.

Stoga ne čudi i nazočnost više uposlenika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,Ivana Loze, Lare Herceg i Katarine Živković, koji budno prate svaki korak i vesele se zajedničkom uspjehu ovoga projekta na opće zadovoljstvo domovinske i iseljene Hrvatske..

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari