Pratite nas

Reagiranja

Novi srpskopravoslavni episkop dalmatinski širi mržnju prema katolicima 

Objavljeno

na

U crkvi „Uspenja Presvete Bogorodice“ u Šibeniku, svečano je ustoličen novoizabrani vladika , srpskopravoslavni  episkop dalmatinski, Nikodim Kosović. Najmlađi eparh SPC i dosadašnji predstojnik manastira Krka (iguman) u posljednje je vrijeme praćen hvalospjevima neomarksističkih i neojugoslavenskih novinara u Hrvatskoj.

Tako je Nikodim Kosović 2015., kao gost na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku, veličao zločinački komunistički sustav. Ostala je zapažena i vrlo gruba, otvorena podvala katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj:

„Hrvatska katolička Crkva nije nikad osudila stradanja drugih naroda u Drugom svjetskom ratu i to iz čisto političkih razloga. Dok se ne promjeni takav sklop Hrvatske katoličke Crkve, teško će doći do pravog suživota i dijaloga između srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. HKC ime više političku od evanđeoske funkcije i bilo bi dobro da napokon reagiraju na stradanja drugih naroda, ali iskreno a ne samo zato jer se to od njih očekuje.“ (Nikodim Kosović, 2015.)

Kosović lukavo i zlonamjerno, Katoličku crkvu u Hrvatskoj naziva Hrvatskom Katoličkom Crkvom. Namjerno podvaljuje da nismo dio univerzalne Katoličke Crkve, te nastoji lažno nametnuti kako imamo izravne državne sprege i zadatke poput Srpske pravoslavne crkve. Iz usta “učenog duhovnika” ovo nije samo zlonamjerna laž, nego opasna političko-vjerska podvala.

U svojoj nastupnoj propovijedi Kosović je istaknuo pravce svoga djelovanja, naglašavajući sljedbeništvo episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša (1845.-1915.)  Gospodin Milaš je predvodio konzervativnu pravoslavno-srpsku političku struju u Dalmaciji a ostao je posebno poznat po stavu da nema srpstva izvan pravoslavlja.

Novoustoličeni episkop dalmatinski potom naglašava episkopa Irineja Đorđevića,(1894.-1952.). Kratki uvid u njegovo djelovanje otkriva čovjeka najpoznatijeg po zalaganju za spregu integralnog jugoslavizma i srpstva u Dalmaciji. Zbog svojih tvrdokornih stavova bio je prisiljen napustiti Hrvatsku usljed buđenja hrvatskog nacionalnog pokreta. Tijekom Drugog svjetskog rata sljedbenik je četničkog Ravnogorskog pokreta i član njegova centralnog komiteta.

Najslikovitije pozivanje na veličine koje će slijediti, je naglašavanje imena episkopa Longina(1955.–), čovjeka izrazitih četničkih stavova, bliskog prijatelja Radovana Karadžića, simpatizera politike Milana Martića, Babića i ostalih. Longin ostaje posebno pamćen kao visoki crkveni velikodostojnik SPC koji je pozvao Srbe da napuste Hrvatsku usljed dolazeće vojno redarstvene operacije HV, „ Oluja“.

Zatim je na red došla zahvala članovima obitelji i prijateljima Nikodima Kosovića. Posebno je istaknut utjecaj njegova strica Nenada Kosovića, benkovačkog gimnazijskog profesora, umrlog u Kragujevcu. U sjeni obiteljske ljubavi zamagljene su činjenice da je Nenad Kosović  javno veličao „srpsku državu“ u Hrvatskoj, javno hvalio i izražavao poštovanje i simpatije prema Milanu Martiću i Slobodanu Miloševiću.

Vrlo je značajno i okružje u kojemu je od 2001. djelovao Nikodim Kosović, sadašnji episkop dalmatinski.  Manastir SPC , Krka, hrvatskoj je javnosti postao vrlo poznat po pijanom razbijanju hrvatskog grba u režiji nekadašnjeg  predstojnika samostana Aleksandra Bogojevića, po tučama mladih pravoslavnih bogoslova s lokalnim hrvatskim stanovništvom, po čestim odjecima četničkih pjesama iz samostanskih prostora, te po kaznenoj osudi bivšeg predstojnika zbog prijetnji novinaru koji je objavio njegove fotografije s četničkom kokardom na glavi.

Iz ovoga kratkog presjeka jasno je što su putokazi rada Nikodima Kosovića, novoga srpskopravoslavnog episkopa dalmatinskog.  Njegovo deklarativno spominjanje pomirenja među narodima teško je doživjeti istinitim u svjetlu velikosrpskog miljea, kojeg je nastupnom propovjedi tako snažno istaknuo.

Ž.M.-Zenga

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari