Connect with us

Vijesti

Novi tajvanski predsjednik zatražio od Kine da prestane prijetiti

Objavljeno

-

Hina/Epa

Tajvanski predsjednik Lai Ching-te zatražio je u ponedjeljak od Kine da prekine s vojnim i političkim prijetnjama, rekavši u svom inauguralnom govoru da je mir jedini put i da Peking mora poštivati izbor tajvanskog naroda.

Obraćajući se masi okupljenoj pred uredom predsjednika u središtu Taipeija, Lai je rekao da želi razgovararati s Kinom koja otok vidi kao svoj teritorij i nikada nije isključila upotrebu sile da bi ga vratila pod svoju kontrolu.

– Također pozivam Kinu da prekine politički i vojno zastrašivati Tajvan i da zajedno s Tajvanom preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i u regiji, da svijet ne mora strahovati od izbijanja rata, rekao je.

– I ovo želimo objaviti svijetu: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokracije i slobode. Mir je jedini put i naš je cilj dugoročni mir i stabilnost, dodao je.

Zasad nema reakcije Kine koja je Laia uoči izbora u siječnju nazivala separatistom.

Lai (64), koji je dužnost preuzeo od bivše šefice države Tsai Ing-wen kojoj je posljednje četiri godine bio potpredsjednik, rekao je da ljudi moraju biti realistični i prijetnje shvatiti ozbiljno te da Tajvan mora pokazati da je odlučan da se brani.

– Dragi sugrađani, mir je naš ideal, ali ne smijemo imati iluzija. Prije nego Kina odustane od upotrebe sile da bi napada Tajvan, građani moraju znati: Čak i ako prihvatimo sve kineske zahtjeve i odustanemo od našeg suvereniteta, kineske ambicije neće nestati, ustvrdio je.

Laiu su okupljeni glasno zapljeskali kada je rekao da Repubika Kina, službeni naziv Tajvana, i Narodna Republika Kina “nisu jedna drugoj podređene”.

Tajvansko ministarstvo obrane je u dnevnom izvješću za ponedjeljak izvijestilo da je šest kineskih zrakoplova prešlo crtu sredine u Tajvanskom tjesnacu koja je ranije služila kao neslužbena granica, ali je Kina ne priznaje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas