Connect with us

Iz Svijeta

Novi turski vojni manevri u istočnom Sredozemlju

Objavljeno

-

Turska je u subotu počela nove vojne manevre u području istočnog Sredozemlja koji bi trebali trajati dva tjedna, što upućuje na to da će se u regiji nastaviti napetosti između Ankare i Atene zbog podjele plinskih resursa.

NATO saveznice Turska i Grčka žestoko se razilaze u mišljenju po pitanju iskorištavanja rezervi prirodnog plina nedaleko od Cipra, a također različito gledaju na veličine svojih obalnih pojasa.

Viješću objavljenom u petak navečer u sklopu pomorskih informacija (Navtex), turska mornarica najavljuje “vježbe gađanja” od 29. kolovoza do 11. rujna u području blizu grada Anamura, sjeverno od Cipra.

U svoje su prijepore dvije države uvukle i Europsku uniju, kao i susjedne zemlje. Nesuglasice su ranije u kolovozu prerasle u manji sukob između turskih i grčkih fregata.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim.

Turska mornarica u četvrtak je najavila da će održati “vježbe gađanja” na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom kutu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu.

Ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine “sekundarno povezane” i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU.

Zabrinuta Europska unija u petak je zaprijetila izricanjem novih sankcija Turskoj ako Ankara i Atena dijalogom ne postignu napredak.

“Činjenica da EU, s jedne strane poziva na dijalog, a s druge priprema druge planove odraz su izostanka iskrenosti”, izjavio je u subotu turski potpredsjednik Fuat Oktay. “Mi koristimo diplomatski jezik, no Turska se neće ustručavati napraviti ono što mora da bi obranila vlastite interese,” dodao je.

Prethodni je dan tursko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo da će europske sankcije samo “ojačati odlučnost” Ankare. (Hina)

Turska vs Grčka: Aktualna situacija je igra s vatrom i najmanja iskra može izazvati katastrofu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari