Connect with us

Ukrajina

Novi veliki ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Objavljeno

-

Foto: EPA / arhiva

Ruske vojne snage izvele su u noći na subotu novi veliki napad na energetsku infrastrukturu u zapadnoj i južnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike

“Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regiji Zaporižja na jugu zemlje i u Lavovu na njezinu zapadu”, izvijestilo je ministarstvo, dodavši da su u napadima ozlijeđena dvojica zaposlenika. Obojica su potom hospitalizirana u bolnici u Zaporižju.

Ministarstvo podsjeća da je ovo osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije. U objavi stoji da se ukrajinska elektroenergetska mreža čitavo vrijeme bori da izdrži ciljane ruske vojne udare.

Ukrajinske su vlasti objavile da je u velikome noćnom ruskom napadu u četvrtak znatno oštećena energetska infrastruktura, među kojima je i elektrana, pri čemu je ranjeno sedmero zaposlenika.

Volodimir Zelenski je kazao da smatra da je u pojačanim ruskim napadima dosad uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine. On je u četvrtak pozvao da se “u svakoj školi i bolnici, što je prije moguće instaliraju solarne ploče i jedinice za pohranu energije”.

Generalni direktor operatera DTEK-a, Maksim Timčenko je upozorio da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se njezini zapadni partneri, mogla “suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime”. Stoga Kijev poziva Zapad da mu pomogne u obnovi elektroenergetske mreže, projektu koji zahtijeva znatna ulaganja te da Ukrajini osigura isporuku veće količine opreme za protuzračnu obranu koja je važna u suzbijanju ruskih bombardiranja. S obzirom na to Washington je “donio tešku, ali nužnu odluku” da u ovome trenutku Ukrajini dade prednost u odnosu na ostale zemlje saveznice kada je posrijedi opskrba raketama koje se koriste za protuzračnu obranu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas