Connect with us

Iz Svijeta

Novi Zeland se ispričao zbog racija na pacifičke doseljenike 70-ih

Objavljeno

on

Vlada Novog Zelanda službeno se u nedjelju ispričala za nepravde koje je počinila tijekom rasno motiviranog suzbijanja useljavanja poznatog pod nazivom Dawn Raids.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća novozelandska policija provodila je racije u kućama pripadnika pacifičkih nacija, osumnjičenih za boravak u njihovoj zemlji bez dozvole odnosno s prekoračenjem dopuštenja za to, unatoč tome što ih je većina bila iz Velike Britanije ili Amerike.

Racije su se često događale u mraku, a pratili su ih ponižavajući, verbalni i fizički napadi.

Na početku svečanosti premijerka Jacinda Ardern bila je prekrivena togom, dragocjenom samoanskom prostirkom, simbolično tražeći oprost.

“Stojim pred vama kao simbol Krune koja vam je nanijela nepravdu prije gotovo 50 godina”, rekla je Ardern i dodala da je “razdoblje Dawn Raids bacilo sjenu na povijest zemlje”.

“Poštivanje useljeničkih zakona jedna je stvar, ali Dawn Raids su otišli dalje od toga”, rekla je Ardern.

Vlada je izrazila “tugu, kajanje i žaljenje” zbog svega što su stanovnici morali proživjeti u takozvanim Racijama u zoru, a Ardern je dodala i da se nada da će isprika pružiti priliku za pomirenje.

Kao dio isprike vlada će osigurati akademske i strukovne stipendije te stvoriti obrazovne resurse koji pričaju priču o Dawn Raids kako bi “popločali novu zoru i novi početak za pacifičke narode Novog Zelanda”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR