Pratite nas

Hrvatska

Novinari HRT-a pod totalitarnim Radmanovim režimom

Objavljeno

na

U Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuju ljudska prava i demokraciju – Karolina Vidović Krišto pozvala kolege na HRT-u: “Trebamo pomoći Radmanu da se oslobodi svih javnih funkcija!”

Unatoč nastojanju da provedu konstruktivnu raspravu o despotskom Etičkom kodeksu i Općim pravilima nametnutim Radmanovim politikatskim potezima, skupina novinara te sindikalna podružnica slike i tona, cirkularnim pismom pokušali su otvoriti interni, konstruktivni dijalog.
Za sada bezuspješno. U nastavku donosimo pismo sindikalnog povjerenika HRT-a Ive Hajon:

Sindikalna podružnica

SLIKE I TONA HRT-a

U Zagrebu, 10. studenog 2014.

H R T

Zagreb

n/p ravnatelju

Poštovani g. Radman,

 S obzirom na to da ste Glavni ravnatelj i da kao takav predstavljate HRT, ali i s obzirom da ste potpisnik Etičkog kodeksa HRT-a i Općih pravila HRT-a koje ste donijeli u svibnju 2013., obraćamo Vam se sa zahtjevom da izmijenite spomenute akte HRT-a budući da oba navedena akta u sebi sadrže članke koje zaposlenicima HRT-a uskraćuju temeljna ljudska prava koja su zajamčena Ustavom RH.

 Opća pravila o radu i ponašanju:

 – članak 3. točke 3.5. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a ne smiju se služiti javnim istupima za napad na kolege, govorom mržnje, isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti.

– članak 3. točke 3.6. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a ne smiju u svojim javnim istupima i djelovanju te istupima na društvenim mrežama kršiti odredbe ovih Općih pravila ili drugih općih akata HRT-a,

– članak 8. točke 8.3. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a moraju imati jasnu profesionalnu distanciju prema svim nositeljima i instrumentima vlasti i interesnim skupinama kako ne bi ugrozili integritet javnog servisa za koji rade,

– članak 8. točke 8.4. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a u svojem radu ne smiju isticati političku ni drugu pripadnost koja bi ograničavala njihovu samostalnost i objektivnost.

 Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje:

– članak 15. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje moraju biti neovisni o vlasti, interesnim skupinama, tijelima i institucijama koje su pod utjecajem vlasti, politike, gospodarstva ili drugim sličnim utjecajima. U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti,

– čl. 42. stavak 1. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje ne smiju se baviti nikakvim stalnim ili povremenim poslovima ili aktivnostima koji bi mogli

stvoriti dojam o mogućem ugrožavanju njihove neovisnosti, objektivnosti ili vjerodostojnosti.

– članak 47. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje moraju biti vjerodostojni i odmjereni u javnim istupima te moraju izbjegavati sve istupe u javnosti, objektivno neprimjerene poslu koji obavljaju. Novinari i kreativno osoblje moraju biti svjesni da će u svemu što rade, pišu ili šalju javnosti biti smatrani dijelom HRT-a.

– čl. 74. st. 3. Pravilnika o radu kršenje odredaba Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje znači povrede radnih obveza.

U Ustavu RH stoji:

  1. ZAJEDNIČKE ODREDBE

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri,političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili 

socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

 Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i 

prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za 

ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

 

Članak 17.

Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili

ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi.

 Članak 20.

Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, 

osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. (.)

 Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Obraćamo Vam se u svrhu zaštite HRT-a kao javne medijske institucije, našeg ugleda kao objektivnog i javnog servisa, ali i u svrhu zaštite naših temeljnih ljudskih prava. HRT javna je radiotelevizija u slobodnoj, suverenoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj, članici EU. Ovi i ovakvi akti koje potpisujete i koji su na snazi za sve radnike, u sukobu su s konvencijama, poveljama i međunarodnim ugovorima koje je RH kao članica EU potpisala, a navedeni članci Ustava RH po pitanju ljudskih prava jasni su.

Stoga predlažemo da što hitnije izmijenite Etički kodeks HRT-a i Opća pravila HRT-a kako bi radnicima osigurali ostvarivanje prava i sloboda zajamčenih Ustavom RH i EU poveljama.

S poštovanjem,

Sindikalni povjerenik:

Ivo Hajon


U prilogu: Odgovor ravnateljahrt odgovor glavnog ravnatelja str.1

 hrt odgovor glavnog ravnatelja str.2

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari