Novinarski profesionalizam na hrvatski način

4

Dana 28.05.2017. godine u emisiji Točka na tjedan koja se emitira na regionalnoj kablovskoj televiziji N1, uredince i voditeljice Nataše Božić, gostovala je novinarka i urednica HRT- e Maja Sever i tom prilikom iznosila svoje političke stavove, odnosno bavila se političkim aktivizmom, piše Ante Rašić.

Kako se radi o novinaru javne televizije i čijim je novinarima, pogotovo urednicima pravno radnim aktima zabranjeno nastupanje na konkurentskim televizijama bez pismenog odobrenja glavnog ravnatelja, a pogotovo im je tim aktima kao i profesionalnim kodeksom zabranjenn bilo kakav čin političkog aktivizma pismeno sam od ravnatelja i pravne službe HRT zatražio obrazloženje.

Obrazloženje nisam tražio zbog nastupa gospođe Maje Sever i osobno nemam protiv nje već sam obrazloženje, točnije upit poslao upravo radi neprofesionalnog ponašanja novinara, urednika i taj upit bi poslao da se radi o bilo kojem drugom novinaru pogotovo uredniku.

 

U upitu sam zatražio obrazloženje tko je gospođi Maji Sever dao odobrenje za nastup na N1, pogotovo tko je joj dao odobrenje za iznošenje obojenih političkih stavova. Odobrenjeza nastup na konkurentskoj TV po pravno radnim aktima daje isključivo glavni ravnatelj, ne urednik ili voditelj radne jedinice kojoj pripada novinar koji nastupa na konkurentskoj TV, a stegovna mjera za nastup bez odobrenja, pogotovo za obojeni politički aktivizam je izvanredni otkaz.

Kako u pristojnom vremenu, nisam dobio nikakav odgovor, dana 02.06.2017.. ponovo sam zatražio odgovor na koji mi je ovaj put odgovorila služba za informiranje.

Odgovor službe za informiranje

 

Iz pristiglog odgovora službe za informiranje, ali uvidom u program HRT gdje gospođa Sever i dalje obavlja svoj posao, vidljivo je da je netko odobrio nastup gospođi Sever i iznošenje njenih poltičkih stavova na konkuretskoj TV. Slijedom toga postavljam javni upit hrvatskim poreznim obveznicima – ima li pravo glavni ravnatelj zatajiti informaciju novinarima i poreznim obveznicima Republike Hrvatske, istim onim koji financiraju javni medijski servis. –

-Tko je glavnom ravnatelju HRT odobrio kršenje radnopravnih akata i etičkog kodeksa.

– Tko dozvoljava novinarima i urednicima HRT politički aktivizam

– Po kojem osnovu nije proveden stegovni i postoji li u cijelom postupku kaznena odgovornost, nadležnih urednika, te glavnog ravnatelja HRT

– Postoji li utjecaj političkih struktura i pojedinaca

Ante Rašić

facebook komentari

 • Josip Jurišić

  Potpuno se slažem sa gos Rašićem da smo mi složni vjesili bi mi pred vratima HRT-a danima dok se nebi rastjeralo ovo jugohrvatsko leglo

 • Dusko Besenic

  BRAVO g.Rašiću i MOLIM vas,ne odustajte od ovoga…idite do kraja,a nadam se da će vas “Kamenjar” podržati?! Neka to postane pravi domoljubni projekt,da jednom i naša strana sa grintanja prijeđe na djela! Hvala vam!!!

 • Neprijateljska Emigracija

  Obratit se Programskome vijeću.

 • Amigo

  Odobrenje nije izdao glavni ravnatelj već suprotno zakonu i retroaktivno Katarina Periša Čakarun, a stegovne mjere spriječila je na poziv Lele Knežević-Pofuk osobno ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek. Maja Sever nije mogla biti kažnjena ni opomenom jer ima već dvije i treća bi značila otkaz.