Pratite nas

Iz Svijeta

Novo oružje protiv koronavirusa: Šest pacijenata predodređeno za smrt dobilo bitku

Objavljeno

na

Foto: BAZ RATNER/Reuters

Cijeli svijet traga za lijekom ili cjepivom koje će pomoći suzbijanju panedmije Covida 19

Ohrabrujuće vijesti, čini se, stižu iz Izraela, naime u toj je zemlji preživjelo šest pacijenata zaraženih koronavirusom visokoga rizika smrtnosti. Liječeni su terapijom koja se zasniva na metodi liječenja imunoloških poremećaja korištenjem matičnih stanica iz posteljice. Liječenje provodi tvrtka Pluristema čije je sjedište u Haifi, a koja je objavila preliminarne podatke.

Pacijenti su liječeni u tri različita izraelska medicinska centra po tjedan dana, a lijek im je davan kao pacijentima kojima ništa drugo nije pomagalo, pa je odlučeno da im se da eksperimentalni lijek.

Svi su patili su od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s koronavirusom. Četiri pacijenta su također imala i zatajenje drugih organskih sustava, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj, piše Jerusalem Post.

Pluristem je izvijestio da ne samo da su svi pacijenti preživjeli, već i da su četiri pokazala napredak kada je riječ o respiratornim parametrima, a tri se nalaze u naprednoj fazi odvikavanja od respiratora.

Dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički napredak uz poboljšano disanje, prenosi RTL

U tvrtki ne kriju zadovoljstvo ovim rezultatima te su poručili da će nastaviti raditi dalje kako bi se pomoglo što većem broju pacijenata. Pojednostavljeno rečeno, radi se o PLX stanicama koje mogu dovesti do preokreta opasne prekomjerne aktivacije imunološkog sustava što bi moglo umanjiti fatalne simptome upale pluća i opće upale plućnog tkiva.

Naime, u najtežoj fazi bolesti Covid-19 tzv. “citokinskoj oluji”, kada dolazi do pretjerane reakcije pacijentovog imunološkog sustava koji ga praktički ubija žestokim autoimunom reakcijama, može pomoći tzv. imunomodulacijska terapija.

Raniji pretklinički nalazi pokazali su značajne terapijske učinke u istraživanju na životinjama, a Pluristem sad želi pokrenuti multinacionalno kliničko ispitivanje o liječenju komplikacija povezanih s koronavirusom, a na tom tragu se već vode razgovori s regulatorima u SAD-u i Europi.

I stoga, iako se ovo čini kao odlična vijest, ipak treba imati na umu da će tek kada krenu daljnja neovisna istraživanja biti moguće provjeriti imaju li i koliko te matične stanice praktičnu učinkovitost s obzirom na to da zasad jedino Izrael ima tu tehnologiju pa podaci njihovih istraživanja još nisu provjerljivi.

Australijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali lijek koji ubija coronavirus za 48 sati

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Veliki prosvjedi u Hong Kongu protiv novog zakona, uhićeno više od 180 ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Facebook

Šefovi policije i sigurnosti u Hong Kongu upozorili su da “terorizam” jača u gradu i u ponedjeljak podržali plan Pekinga o uvođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon što su tisuće prosvjedovale protiv te najave.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong i koji je namijenjen borbi protiv odcjepljenja i terorističkih aktivnosti, uznemirio je poslovnu i diplomatsku zajednicu.

“Terorizam jača u gradu i bijesne aktivnosti koje štete nacionalnoj sigurnosti, poput ‘neovisnosti Hong Konga'”, priopćio je dužnosnik za sigurnost John Lee.

“U samo nekoliko mjeseci Hong Kong je iz jednog od najsigurnijih gradova u svijetu postao grad zavijen sjenom nasilja”, rekao je Lee i dodao da je zakon o nacionalnoj sigurnosti potreban za prosperitet i stabilnost grada.

Policija je objavila da je u nedjelju uhitila više od 180 ljudi. Bacala je suzavac i vodenim topovima rastjerala protuvladine prosvjednike. Nemiri su se vratili u grad pod kineskom upravom nakon relativno mirnih mjeseci.

Šef policije Chris Tang rekao je da je bilo 14 slučajeva koja su uključivala eksploziv “često korišten u terorističkim napadima u inozemstvu” i pet zapljena vatrenog oružja od početka prosvjeda u lipnju prošle godine.

Prijedlog zakona “pomoći će u borbi protiv pokreta za ‘neovisnost Hong Konga’ i vratiti društveni poredak. Policija ga u potpunosti podržava”, rekao je Tang.

Taj dokument izazvao je strahove za sudbinu formule “jedna zemlja, dva sustava” koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu. Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključivo slobodu tiska i neovisno sudstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Švedska epidemiologinja oštro kritizirala vlasti: ‘Pogriješili smo, trebali smo sve zatvoriti’

Objavljeno

na

Objavio

Švedska je imala najmanje restriktivni pristup borbi protiv pandemije. Oni su smatrali kako mogu računati na zdrav razum pojedinaca i njihovu društvenu odgovornost.

Švedski pristup borbi protiv koronavirusa zaprepastio je svijet koji je u čuđenju nastavio promatrati jedinu zemlju na svijetu koja nije uvela stroga ograničenja. S današnjim danom ima više od 33 tisuće zaraženih i 3998 smrtnih slučajeva.

Bivša glavna švedska epidemiologinja Annika Linde odlučila je progovoriti o kontroverznoj strategije te države u borbi protiv koronavirusa. Iako je do sada podržavala švedski pristup pandemiji koji je predvodio epidemiolog Anders Tegnell, predomislila se vidjevši koliko smrtnih slučajeva ima Švedska naprema Danskoj, Norveškoj i Finskoj.

Ona smatra da su vlasti trebale uvesti stroga ograničenja u ranim fazama pandemije da bi virus stavili pod kontrolu, piše The Guardian.

– Mislim da nam je trebalo više vremena da se pripremimo. Da smo zatvorili vrlo rano, za to vrijeme mogli bismo se uvjeriti da imamo ono što je potrebno za zaštitu onih najranjivijih skupina – rekla je Linde, prenosi Večernji List.

Švedska je imala najmanje restriktivni pristup borbi protiv pandemije. Oni su smatrali kako mogu računati na zdrav razum pojedinaca i njihovu društvenu odgovornost.

Švedska javnost i političke strukture i dalje podržavaju Tegnella i agenciju za javno zdravstvo, no kritike koje je iznijela ugledna epidemiologinja nisu ostale nezapažene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari