Pratite nas

BiH

U Novom Travniku u tijeku testiranja prve bh. haubice

Objavljeno

na

Direktor BNT Novi Travnik Adis Ikanović potvrdio je kako je u tijeku provođenje probnih testiranja prve bh. haubice na poligonu u Novom Travniku, ali da ništa više o detaljima tih aktivnosti ne može iznositi u javnost, prenosi fokus.ba. – Ispitivanja se rade na našem poligonu i ništa više o tome ne možemo reći – kazao je Ikanović.

Direktor BNT-a naglasio je kako će se navedena aktivnost nastaviti i u idućih pola godine jer je riječ o vrlo kompliciranim zadacima. Inače, za početak srpnja najavljeno je poligonsko ispitivanje gađanjem iz haubice H-155 mm i H-122 mm. Riječ o oružju koje je gotovo u potpunosti bh. proizvod jer je sve, osim kamiona i računalne opreme za navođenje, proizvedeno u Novom Travniku.

Tim potezom “Bratstvo” daje novi zamah namjenskoj industriji u BiH. Riječ je o NATO-ovu kalibru artiljerijskoga naoružanja. To je oružje koje ima automatski punjač sa šest granata, koji s posebnom vrstom streljiva ima domet od 40 km. Ima, također, informacijski sustav navođenja, što znači da može automatski zauzeti elemente za gađanje, koje dobiva elektroničkim putem. Vozilo je opremljeno GPS sustavom i daje svoju lokaciju elementima u elektroničkom izviđanju bojišta.

Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20% jeftinija od konkurencije i stajat će oko milijun maraka. Prva bh. haubica u međuvremenu je dobila konkurenciju. Srbija je nedavno predstavila svoje “najmoćnije artiljerijsko oružje” – haubicu “Aleksandar”.

BH. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović ranije je kazao kako je “Bratstvo” Novi Travnik u sklopu programa “Opremi i obuči” 1997. – 1998. proizvelo jedan kontingent haubica, ali samo za potrebe OS BiH, tada Vojske Federacije. – To je jedina ozbiljnija proizvodnja koja se dogodila nakon rata u BiH.

Bilo je tu nekoliko i narudžbi iz inozemstva, kao, primjerice, iz Srbije i Gruzije, a kupci su tražili minobacače. Posebno je zanimljiva narudžba iz Gruzije nakon rata s Rusijom 2008./09., gdje je proizvedeno 20 višecjevnih raketnih bacača – tvrdi Ahatović.

U BiH proizvedena prva samohodna haubica

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari