Connect with us

Iz Svijeta

Novosadska vijećnica za obrazovanje Hrvate smatra ‘oboljelom nacijom’

Objavljeno

-

Novoimenovana članica gradskog vijeća Novoga Sada za obrazovanje, iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dina Vučinić, smatra da su “Hrvati trajno oboljela nacija”, oporbeni političari “propalice”, a da ljudima s govornom manom nije mjesto u javnom životu, prenosi u petak portal „Nova.rs“.

“Zaev skinuo zavoj pa se dosjetio da napadne Srbiju … šiptar”, “Hrvati su trajno oboljela nacija”, “Propalice, bando, nakaze, lopovi iz SZS! Marš iz RTS! …” samo su neka od stajališta koje je Dina Vučinić podijelila na svom twitter profilu, a na koje je podsjetio dužnosnik oporbene Demokratske stranke (DS) Goran Radojev iz Novoga Sada.

Ovakva stajališta nove članice vijeća, zadužene za obrazovanje, uznemirili su novosadsku javnost, posebno onaj dio roditelja koji nisu srpske nacionalnosti, navodi „Nova.rs“.

“Potpuno sam zgrožen. Znači li to da je moje dijete koje je šesti razred osnovne škole ‘oboljelo’, zato što mu je otac Hrvat? Je li to službeno stajalište gradske vlasti, koja je ovu osobu izabrala da vodi obrazovanje u gradu, da pravo na obrazovanje u Novom Sadu imaju samo čistokrvni Srbi? “, rekao je Novosađanin Ivan H., čiji identitet radi zaštite djeteta informativni portal nije želio otkriti.

Pored vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, novoj tajnici za obrazovanje „nije strana ni diskriminacija, koju je javno pokazala u Skupštini grada Novog Sada“, dodaje portal.

Na jednom od zasjedanja, Vučinić je s govornice prozvala jednog oporbenog vijećnika zbog “govorne mane”.

“Gospodine Neneziću, vi imate govornu manu. Kako netko tko ima govornu manu može biti za ovom govornicom?”, upitala je Vučinić, navodi se u tekstu „Nove.rs“.

Portal dodaje da će se obrazovanjem u Novome Sadu baviti osoba koja je studirala osam godina na privatnom Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, na kojem je diplomirala 2014. godine.

Navodi se i kako nova gradska dužnosnica nema nijedan dan radnog iskustva u području obrazovanja, jer je radila kao pravnica u poduzeću Poslovni prostor, a do 2020. u Elektroprivredi Srbije.

Koncem kolovoza konstituiran je novi saziv gradske skupštine u Novome Sadu, u kojoj uvjerljivu većinu ima vladajuća stranka u Srbiji, Vučićeva Srpska napredna stranka, SNS.

Gradonačelnik Miloš Vučević i članovi gradskog vijeća izabrani su 21. rujna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari