Connect with us

Pregled

Novosel: Sindikati neće dati suglasnost za otkaze Zagrebačkom Holdingu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u četvrtak da sedam od 19 sindikata, koliko ih je u Zagrebačkom Holdingu, neće dati suglasnost na odluku o kolektivnom višku od 544 radnika te otpuštanjima u Holdingu.

“U ime sedam sindikata koji su u sastavu SSSH, nijedan od tih sindikata sigurno neće potpisati sporazum s Upravom i bilo kojim povezanim društvom o otpuštanju ijednog radnika”, poručio je Novosel na konferenciji za novinare, istaknuvši kako sindikati od Uprave Holdinga traže da socijalni dijalog vrate na početak.

Naime, Uprava Zagrebačkog Holdinga pokrenula je 29. prosinca prošle godine postupak savjetovanja sa sindikatima, a na sindikalne adrese poslali su dokument u kojemu je utvrđen višak od 544 radnika u Holdingu i pet povezanih društava.

No, sindikati smatraju da se radi o “kozmetičkom i matematičkom rezanju ljudi” te inzistiraju da Uprava preusmjeri razgovore sa sindikatima. Od Uprave traže da, umjesto dopisa kojim su počeli savjetovanje, izradi poslovni plan Holdinga, utvrdi koji je potreban broj radnih mjesta te koji je potreban broj izvršitelja, a da se tek onda razgovara o višku radnika, kazao je Novosel.

Rajković (URSH): Holdingova povezana društva postala kolateralne žrtve

Uz Novosela, govorili su i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) Stjepan Lisičak, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Tomislav Rajković te Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV).

Govoreći o problemu povezanih društava Holdinga, Rajković je istaknuo da su oni postali “kolateralne žrtve”, jer njihovo poslovanje ne utječe na financijsko stanje Holdinga, zbog čega se i ide u kolektivne otkaze.

“Odluka o višku radnika napravljena je na krivi način, nije napravljena makro i mikro analiza poslovanja društva, niti poslovni plan koji bi pokazao kakva će izgledati sistematizacija radnih mjesta”, kazao je.

Navodeći primjer, Rajković je rekao da se u Vodoopskrbi i odvodnji otpuštaju radnici koji su neophodni za rad, odnosno da se broj čistačica u Vodoopskrbi reže upola, iako one trenutno ne stižu obavljati posao jer ga ima previše.

544 radnika manje neće riješiti minuse Holdinga

“Trebamo utvrditi pravo stanje, jer bez njega ne možemo razgovarati kako doći do rješenja, a 544 radnika manje neće riješiti minuse Holdinga i nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama”, poručio je Paradiš.

Novosel je najavio da će u sljedećim tjednima raditi na usuglašavanju stavova između svih 19 sindikata, koliko ih djeluje u Holdingu, te da će u borbu ići koordinirano i zajedno.

Na pitanje planiraju li sindikati štrajkove ako Uprava Holdinga ipak odluči ići u predloženo rješavanje viška radnika, odgovorio je da nije isključena nijedna sindikalna akcija. (Hina)

Tomislav Tomašević – Gradonačelnik za iživljavanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari