Connect with us

Pregled

NU2 – Andrej Plenković ‘ispreskakao’ Stankovića: Nikad nismo imali međunarodni položaj kao danas

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

Predsjednik Vlade Plenković je kazao da je Hrvatska u siječnju 2012. održala referendum te da je tada rečeno “da ćemo usvojiti euro kad smo potpisali ugovor o pristupanju 2011. godine”.

Na pitanje znači li to da novog referenduma neće biti, Plenković je izjavio “što se mene tiče, mislim da ga ne treba biti”.

Osuda antisrpskih incidenata

Plenković je osudio antisrpski ispad navijača na zagrebačkoj Kustošiji.

– To treba osuditi i one koji su to učinili kazniti, naravno, u odgovarajućem postupku, poručio je Plenković.

Komentirajući antisrpske grafite rekao je da je takvih ispada bilo i prije.

– Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija, obljenje uglova u hrvatskom društvu i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i to razmisliti, dodao je.

Za Milorada Pupovca rekao je da je jedan od najdugovječnijih političara u Hrvatskoj koji vrlo konzistentno artikulira interese srpske manjine u Hrvatskoj. Rekao je da su imali vrlo otvoren dijalog.

Plenković je također poručio da je Hrvatska riješila sve nacionalne zadaće i ima snage integrirati svoje manjine.

“Škoro eksperiment, Bernardić bez iskustva”

Plenković je rekao da je prije četiri godine, kad je kao eurozastupnik odlučio istaknuti kandidaturu za šefa HDZ-a htio pomoći Hrvatskoj i HDZ-u, unijeti političku stabilnost, omogućiti gospodarski rast, bolju društvenu solidarnost, pravnu sigurnost…

– Imam svoj put, načela, vrijednosti, rekao je Plenković.

Odgovarajući na primjedbe voditelja Aleksandra Stankovića zbog podzastupljenosti žena među nositeljima HDZ-ovih lista za parlamentarne izbore Plenković je rekao da postoji ključ za broj žena na listama, a ne za nositelja lista.

Čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao je eksperimentom (“To je eksperiment, nema dileme”), dok je za šefa SDP-a Davora Bernardića rekao da nema ikakvog iskustva u upravljanju.

U emisiji su emitirani prilozi u kojima su istaknuta neka neostvarena Plenkovićeva obećanja i najave, poput gospodarskog rasta od 5 posto, kreiranja 180.000 radnih mjesta, otkupa Ine i smanjenja PDV-a.
Plenković je rekao kako smo u vrhuncu imali 123.000 radnih mjesta, što je bez presedana.

– Možda nam je falilo još tih 57.000 radnih mjesta, ali zato i kažem da je drugo poluvrijeme pred nama, poručio je.

Što se tiče PDV-a, rekao je, ova je Vlada dosad rasteretila građane i gospodarstvo za 9 milijardi kuna. Dodao je da je PDV trebao biti spušten na 24 posto, ali se dogodila situacija s povećanjem plaća u državnom i javnom sektoru. Za kupnju Ine rekao je da je aktualna cijelo vrijeme te da idu u tom smjeru.

– I u programu za idući mandat nastavljamo taj proces, dodao je.

Plenković kaže da ne može govoriti kolika je procjena Ine jer to nije u interesu kompanije ni Hrvatske kao aktera u pregovaračkom procesu, ali da te podatke imaju. Na pitanje je li optimist odgovorio je da je izvješće o stanju u tvrtki koje su primili vrlo dobar temelj.

Što se tiče zdravstvenog sustava, Plenković je između ostalog rekao da su izdvojili kao nijedna Vlada do sada 1,5 milijardu kuna za posebno skupe lijekove te da su investicije u zdravstvu bile izrazito velike.

“Zamislite da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi”

Odgovarajući na Stankovićevo pitanje zašto je Hrvatska u njegovom mandatu zacementirala poziciju druge najsiromašnije članice Europske unije
Plenković je ukazao na to da smo po brojkama zapravo porasli, iako smo na popisu pali u odnosu na druge zemlje.

Plenković je između ostalog rekao da je Hrvatska zadnja ušla u EU te da je za razliku od svih ostalih članica imala agresiju, s milijardama ratnih šteta. To nije izgovor, već činjenica, dodao je.

– Moramo to kontekstualizirati, rekao je Plenković, koji je u tom pogledu bio i kritičan prema ranijoj vladi Zorana Milanovića.

Plenković je rekao i da nikad nismo imali međunarodni položaj kao danas, da je Hrvatska na razini EU-a pokrenula aktivnost u borbi s Covidom.

– Zamislite atmosferu u Hrvatskoj da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi. Pa sjever Italije nije na Baltiku, on je tu. Ugroza je bila velika, rekao je Plenković.

Podsjetio je na nabavku zaštitne opreme zahvaljujući utjecaju i dobrim odnosima s kineskim premijerom.

Na pitanje je li istina da je za vrijeme afere Hotmail razmišljao o ostavci odgovorio je – naravno da ne. Rekao je da su bili suočeni s kontinuiranom politikom destabilizacije njihovog rada i nastojanjem da se njihova Vlada sruši, spomenuvši i nelojalne partnere u Mostu.

Govoreći o tome da je 14 ministara otišlo iz njegove Vlade između ostalog je rekao da ih je četvero smijenio sam.

– By the way, otišlo je u Milanovićevoj vladi devet ministara. Ako smo to zaboravili, treba i to podsjetiti, otišao je i Mimica, i Linić, i Jovanović, i jedan Ostojić, i drugi Ostojić, i Holy, i Violić, i tako dalje, rekao je Plenković.

O Bandiću i Zagrebu

Na pitanje o suradnji s ljudima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekao je da ne stoji nastojanje da se prikaže politička korupcija u Saboru prema HDZ-u.

Komentirajući suradnju s Bandićem u Gradskoj skupštini rekao je da grad treba funkcionirati te da su kao HDZ pomogli Zagrebu da projekt rotora bude financiran europskim sredstvima.

– Mi smo radili za dobrobit Grada Zagreba i to ćemo raditi i u budućnosti, poručio je Plenković.

Bilo je govora i o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa. Na pitanje hoće li, ako osvoji vlast, to biti prva točka izvanredne sjednice odgovorio je – naravno da hoće, to je najvažnija stvar.

– Samo, nećemo donijeti zakon preko koljena kad je šteta već počinjena, rekao je Plenković, istaknuvši razliku između potresa i svojedobne krize s Agrokorom.

O obrazovanju

Plenković je rekao da nema 4. industrijske revolucije bez ulaganja u obrazovanje i znanost te da su povećali proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 35 posto.

Stanković je pred kraj emisije u studio donio školsku torbu koja je, kako je rekao, srijedom u Samoboru teška 6 kg te da misli da je u njihovo vrijeme školska torba bila lakša.

– Je li to reforma obrazovanja?, upitao je Plenkovića.

– Sada je lakše nego što je bilo prije, odgovorio je Plenković, dodavši da je osobno gledao nove udžbenike te da su zaista tanji i lakši.

Na pitanje s kim nikad ne bi koalirao, ako bude u prigodi, Plenković je rekao da ne prihvaćaju ucjene i isključivost.

– Moja Hrvatska i sustav vrijednosti koji ja imam nije takav da smo isključivi prema nekima. I sad slušam neke kandidate, “Možemo s ovima, ali bez ovih”. Vidite, to nije dobro, poručio je Plenković.

Plenković je rekao da su njihov saveznik na ovim izborima hrvatski građani te da idu po mandat i novo povjerenje za drugo poluvrijeme jer su ponosni kako su Hrvatska i građani reagirali u krizi bez presedana – i zdravstveno i ekonomski.

Na pitanje koji mu je osobno bio najteži moment u mandatu naveo je nedovoljnu koheziju unutar same stranke, koju su, kaže, ostvarili nakon unutarstranačkih izbora. Žao mu je i što nisu učinili više na toleranciji i uključivosti u hrvatskom društvu.

Premijer je između ostalog odgovarao na upite zašto u protekle četiri godine aktualna vlast nije ispunila obećanja koja je dala prije četiri godine.

Urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković istaknuo je da neka od obećanja koja nisu ispunjena su:

– jednokratna naknada od 7500 kn za svako novorođeno dijete
– izdvajanja za istraživanje i razvoj na 2% BDP-a do kraja mandata
– mirovine u razini 60% prosječne plaće
– brzi internet u svakom kućanstvu do 2020. godine
– do 2020. stvaranje preduvjeta za elektroničko glasovanje
– izgradnja nove dječje bolnice

Govoreći o dječjoj bolnici premijer Andrej Plenković kazao je da je potpisan ugovor.

– Vrijedan je čini mi se oko 40 milijuna kuna. To je jedan od ključnih projekata. Isto tako bilo bi dobro spomenuti ulaganja u 29 drugih zdravstvenih ustanova. Odite u Opću bolnicu Pula i pitajte ih što je Vlada za njih napravila. Odite u riječku bolnicu majka i dijete. Pogledajte investicije koje se rade – gotovo u svim ključnim županijskim bolnicama, ali isto tako u ključnim bolničkim centrima u Zagrebu, koliko je uloženo sredstava. Uloženo je u hitne bolničke prijame, kirurške ambulante, niz investicija je bilo u tehnologiju, aparate. Što se tiče zdravstvenog sustava, ne samo da smo uložili kao nijedna vlada do sada milijardu i 500 milijuna kuna za posebno skupe lijekove, nego su investicije u zdravstvo bile izrazito velike. Projekt nacionalne dječje bolnice je ključan projekt, posebno nakon potresa u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, rekao je premijer.

Odgovarao je i na obećanje da će mirovine biti 60% prosječne plaće. Sada je još uvijek na 40% plaće.

– Mi smo obećali da će prosječna mirovina narasti tada za 5%. Ona je narasla već za 12%, a najniža za 15%. Kako raste prosječna plaća, mi želimo da tako raste i mirovina, kazao je.

Na dodatno pitanje urednika i voditelja Stankovića kada će biti mirovina u visini 60% prosječne plaće, Plenković je rekao da za to treba još neko vrijeme.

– Danas je prosječna mirovina negdje oko 2.700, prema tome, ona od prosječne plaće zaostaje, ali ćemo mi napraviti iskorake tako da će i to biti, dodaje.

Plenković je rekao da se za e-glasovanje nisu stekli uvjeti.

– U Europskoj uniji samo Estonija ima mogućnost elektronskog glasovanja. Rađene su analize, ali u ovom trenutku, takvih preduvjeta za to nije bilo, rekao je Plenković, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas