Connect with us

Nebuloze

NU2: Bahati Hribar žali što nije bio još bahatiji prema Ministarstvu

Objavljeno

-

Morao sam dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko nešto podmednuti u auto. Država gubi kontrolu nad procesima –  dopušta da huškačka politika ide dalje, rekao je Hribar.

Gost ovotjedne HRT-ove emisije Nedjelju u dva Aleksandra Stankovića bio je razriješeni ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Povod su optužbe za nepravilnosti u Hrvatskom audiovizualnom centru u mandatu Hrvoja Hribara.

U uvodnom prilogu novinar Hrvoje Zovko napomenuo je kako je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio dati izjavu za Nedjeljom u dva, poručivši kako je ‘Hribar nebitan”. O Hribaru je pak pozitivno govorio SDP-ov Peđa Grbin, tvrdeći kako je Hribar u HAVC-u napravio dobar posao, piše HRT
Povjesničar Dragan Markovina komentirao je u prilogu kako je najgore to što je novinar Saša Kosanović dobio otkaz na HRT-u, nakon što je otkriveno da je sudjelovao u produkciji filma 15 minuta – Masakr u dvoru, kojeg je financirao HAVC. Najžešću kritiku uputio je filmski kritičar i novinar Dean Sinovčić, objavljena je i izjava Hribarove kritičarke Ivone Juke, ali i Dalibora Matanića koji žali za Hribarom.

Eventualna kaznena odgovornost, prozvala vas je Državna revizija, može li se dogoditi da završite poput Sauche u pritvoru?

Napadi su bili zastrašujući, rekao sam moram dati ostavku, jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu. Protiv mene se vodila huškačka kampanja nad kojom je država izgubila kontrolu. Nisam provodio neke postupke koje nitko nikad nije, niti ih provodi ijedan ravnatelj, možda zato. Svi smo fokusirani na ovo što se događa, idemo vidjeti što će biti.

Revizija kaže kako je 2015. Hribar raspolagao iznosima iznad 200.000 kuna bez kontrole resornog Ministarstva kulture, je li to točno?

Da, to je točno.

Bivši ministri Biškupić i Mesić nisu htjeli komentirati ovu aferu za Stankovićevu emisiju.

Postoji mehanizam nadgledanja troškova HAVC-a i on je na snazi. Revizija je pobrkala lončiće. Tim nasilnim nalazom omogućuje se uvođenje političke cenzure i financiranje samo onih filmova koji odgovaraju Ministarstvu.

Zašto je problem da netko u MK kontrolira trošenje, zašto bi to bila cenzura?

Koji ministar potpisuje ugovore koje radi HRT? Moramo pogledati sve strane, cijeli niz institucija ima sličnu proceduru nadgledanja troškova kao HAVC. Revizija se bavi knjigovodstvenom ispravnošću, ona nije Božji sud. Sada svi peru ruke i bježe od harange koja traje. Ne znam zašto bivši ministri nisu htjeli dati izjavu o radu HAVC-a. Kako nama Revizija može reći što trebamo misliti?

Pa treba postojati kontrola…

Europa je šokirana nalazom Državne revizije. Nikada se nije dogodilo nigdje nešto ovako drastično.

Što se tiče HAVC-a nije donesena Nacionalna strategija.

Radili smo najbolje što smo mogli, razvili ovi model financiranja filmova s naglaskom na poticaje, sve digitalizirati, napravili smo puno toga. Strategija nosi nove obaveze, kako da preuzimamo nove obaveze ako nemamo sredstava?

Kako može HTV raditi sa Strategijom razvoja?

HTV je ima, to se ne može usporediti s HAVC-om. Ta Strategija nije nikakav financijski dokument, HAVC funkcionira najbolje što može. Nismo imali političku potporu za izradu nove Strategije, nismo imali ministra s kojim bismo razgovarali.

Sastanak s Hasanbegovićem?

Zašto mu pridajete toliku pozornost? On se u jednom trenutku zatekao na mjestu ministra. Na kratkom sastanku prvo nas je napao i govorio o nekoj pljački, otvorio dokument i iščitao neka imena, pitao sam ga u čemu je problem. Rekao je – to su sve Srbi, treba zaustaviti financiranje njihovih filmova. Tu se krije puno toga.

Mislite li da se Hasanbegović preko HAVC-a obračunavao s nekima u politici?

Ne bih ulazio u političke spekulacije. Digle su se neke energije u društvu, ušli smo u područje iracionalnoga.

Je li se novac iz ZAMP-a slijevao u HAVC?

HAVC nema apsolutno nikakve veze sa ZAMP-om.

Ivona Juka vas žestoko napada.

Draga kolegica Juka postala je problem našeg društva. Zamolio sam je da nas poštedi svojih zdravstvenih problema – bila je uhićena u Irskoj. I mene je zvala telefonski za pomoć. To nije ugodno govoriti, ali moram objasniti.

Nije korektno iznositi nečije zdravstveno stanje…

Nije, ali moram reći, zato što je taj incident Ivone Juke imao dalekosežne posljedice. Kolegica Juka vrijeđala je drugu, talentiranu redateljicu, kojoj je govorila da je kurva. Nastojao sam je zaštititi nakon tog problema u Dublinu. Hrvatski mediji eksploatiraju njezine izjave, znajući za njezino stanje, ali isto tako znaju da ona ne može kazneno odgovarati zbog svojih problema. Ona je zgodna i lijepa žena, kao i njezina sestra, ali način na koji postupaju… Posvećujemo Jukama cijelu emisiju… I Vi dobro znate o čemu pričam.

Kako to da su se tako raznolike skupine društva uključile u problematiku oko HAVC-a?

Braniteljske udruge nazivaju nas četnicima, vrijeđaju, one su sve pokrenule. Svašta je izrečeno na naš račun. Provedena je haranga protiv nas, javni linč, optuživalo nas se za svašta.

Film ‘Masakr u Dvoru’, što o tome možete reći?

Pitali su me zašto nisam zaštitio umjetničku slobodu u tom filmu, a radi se o jednoj fantomskoj sceni. S tim je filmom sve bilo u redu, puno je bilo problema, ali riješili smo ih.

Što mislite o domoljubnim filmovima kod nas? Antun Vrdoljak rekao da nemamo ni jedan dobar domoljubni film u posljednjih 15 godina.

Domoljubni filmovi ne postoje, želim Vrdoljaku puno sreće i zdravlja za vrijeme snimanja tog njegovog filma. Ali, ne bih trošio vrijeme pričajući o tom gospodinu.

U 40. minuti emisije ponovno je išao prilog, međutim došlo je do tehničkih problema pa je prilog krenuo bez slike. Problem je uskoro riješen, prilog prikazan, nakon čega je Hribar krenuo kritizirati HRT, ”za koji građani daju milijardu kuna, a za HAVC ‘samo’ 30 milijuna”.

”Pa niste u stanju ni jednu emisiju dobro poštelati”, rekao je Hribar, nakon čega se Stanković ispričao, komentirajući kako od Hribara još nije čuo nijednu ispriku.

”Mogu se samo ispričati što nisam bio bezobrazniji i bahatiji prema Ministarstvu kulture za svog mandata. Imali smo po zakonu pravo zaposliti 22 djelatnika, a dali su nam samo 9. Imamo i neke prastare automobile, bili smo preškrti nabaviti bolje.”

Hribar je u jednom trenutku pokušao promijeniti temu pa ga je Stanković prekinuo rekavši kako je na njemu da vodi emisiju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari