Connect with us

Pregled

“Nurnbergški proces 2”

Objavljeno

-

Zahvaljujući svojim izvorima u Njemačkoj, Dnevno je otkrio strogo čuvanu tajnu: njemačke vlasti spram Perkovića imaju poseban tretman što najbolje pokazuje koliko im je bilo stalo do njega i kakav je on “kapitalac” u njihovim očima.

Cijelo vrijeme dok je u Hrvatskoj trajalo političko, pravosudno i medijsko natezanje oko Perkovićevog (ne)izručenja, njemačke su vlasti i mediji cijeli postupak pratili prilično suzdržano. Nije bilo nikakvih službenih reakcija bilo politike bilo pravosuđa, osim jedne iz njemačkog Ministarstva pravosuđa koje je početkom godine na novinarski upit tek hladno poručilo kako pozorno prate cijeli slučaj vjerujući u hrvatsko sudstvo.

Čak i u trenutku kada je Josip Perković dodirnuo njemačko tlo, nakon godina čekanja, nije bilo neke značajnije reakcije. Umjesto priče, Nijemci su djelovali. Prvo su ga smjestili u “Institut za izvršenje pravde”, kako moderno nazivaju zatvor južno od bavarske prijestolnice koji je jednostavno poznat kao Stadelheim. Već u subotu se Perković očitovao pred istražnom sutkinjom Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu o navodima iz optužbe tvrdeći kako on nema ništa s Đurekovićevim ubojstvom.

perkovic nurnberg

Podsjećamo, Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je 2008. godine Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U presudi Pratesu stoji da je organizator ubojstva bio Perković te da je Republika Hrvatska odbila surađivati s njemačkim vlastima u rasvjetljavanju cijelog slučaja. No, onog trenutka kada je Hrvatska postala članicom EU-a, morala je primijeniti Europski uhidbeni nalog pa je usprkos silnim otporima i naporima vladajuće oligarhije u Hrvatskoj, Perković na kraju ipak izručen Njemačkoj.

Čim su ga se dočepali, Nijemci su vrlo zorno pokazali što im on znači. Dakle, ništa nisu željeli prepustiti slučaju. Nakon jedne noći provedene u Stadelheimu, po povratku od istražne sutkinje Perković je privremeno smješten u manji zatvor u Nuernbergu. Cijela operacija je predstavljena kao mjera opreza jer se u bavarskom zatvoru nalazi dosta optuženika iz bivše Jugoslavije pa je postojala realna opasnost da Perković u nekoj šetnji bude izložen verbalnim ili nekim drugim prijetnjama.

No, kako doznajemo, Perković je u Nurnbergu proveo samo dvije noći. Tijekom vikenda u Stadelheimu je ispražnjen cijeli jedan zatvorski blok pa se “najtraženije” lice s njemačke tjeralice moglo vratiti u prikladniji istražni zatvor. To je, kažu naši sugovornici, trebalo imati i psihološki učinak na samog Perkovića kojeg će njemačko tužiteljstvo tijekom istražnog postupka sigurno pritiskati da “otvori dušu”.

Osim toga, prema njemu se provode vrlo stroge mjere sigurnosti. Primjerice, njegov njemački odvjetnik tvrdi kako tek “pokušava ishoditi potrebna odobrenja kako bi Perkovića u istražnom zatvoru posjetio hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, što tvrdi nije baš jednostavno jer za to mora ishoditi dopuštenje nadležne istražne sutkinje Saveznog vrhovnog suda koja tom zahtjevu može, ali i ne mora udovoljiti.

Dakle, Perkoviću je određen vrlo strog istražni zatvor zbog opasnost od bijega i težine kaznenog djela za koje ga se tereti. Istražna sutkinja je prihvatila prijedlog tužiteljstva da Perković u zatvoru bude pod posebno strogim režimom. Oni očito smatraju da je on središnja osoba u cijeloj priči o 60-ak ubojstava hrvatskih emigranata na njemačkom tlu s kojima se povezuje jugoslavenska Udba. Taj strogi režim znači da se svaki posjet Perkoviću u zatvoru odvija pod nadzorom: razgovor s odvjetnicima obavezno se vodi preko stakla, na njemačkom jeziku i u prisutnosti službenika Zemaljskog kriminalističkog ureda. Ako bi ga posjetio neki član njegove obitelji, recimo sin Saša, mora biti prisutan prevoditelj kako bi policijskom službeniku prevodio njihovu konverzaciju.

Nakon što se morala jako potruditi da dobije okrivljenika, Njemačka sada ne ostavlja ni najmanju mogućnost da ga ponovno “izgubi” i zato je dobio status najgoreg zločinca.

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas