Connect with us

Vijesti

O čistoći i pravednosti hrvatske vojske svjedoči… Srpska paravojska! (VIDEO)

Published

on

Vrijeme je obilježavanja VRO Oluja. To su dani prisjećanja na pobjedu, oslobođenje, heroje i poginule. To su, međutim, i dani u kojima mnogi rado prekapaju po čestitosti hrvatskog vojnika, Oluju stavljaju u kontekst zločina i „bacaju ljagu“ na požrtvovnost hrvatskog branitelja. I ne pričamo u ovom trenutku na Srbe, od kojih je to za očekivati, već na „hrvatske“ udruge koje čine sve kako bi umanjile veličanstvenost pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

Jedan od onih koji intezivno radi na osvjetljavanju obraza hrvatskog vojnika je ujedno i onaj koji je kamerom ovjekovječio njihovu pravednost i ljudskost koju su pokazali u najkritičnijim trenutcima rata. To je legendarni ratni snimatelj Petar Malbaša. Njegova zavidna arhiva prepuna je nevjerojatnih svjedočanstava o Hrvatima u ratu, njihovoj žrtvi, ali i odnosu prema neprijateljskoj vojsci, njihovim ranjenicima i zarobljenicima. Snimke koje su zahvaljujući „neobičnoj hrvatskoj politici“ dugo vremena bile pod slojem prašine i ignorirane od strane hrvatskih medija, Malbaša sve intezivnije oživljava, pa će ih tako svi zainteresirani Hrvati uskoro moći vidjeti na njegovoj internetskoj stranici koju mnogi očekuju s nestrpljenjem.

– Dogodilo se da su 84 četnika četiri dana bez hrane i vode bježali od armije BiH kako bi se predali hrvatskoj vojsci. Zašto? – pita se Malbaša, a odgovore daju zarobljeni Srbi:

„Hodali smo kroz šume noćima. Izgladnjeli i žedni predali smo se bez borbe jedinici koja nas je okružila. Nahranili su nas i napojili, svaka čast. Izuzetno su korektni, čak sam i neke ceduljice sačuvao od ishrane da pokažem svojima kad se vratim kući“, kazuje jedan srpski vojnik, a drugi se nadovezuje:

„Ja sam lično bio za to da se predamo hrvatskoj vojsci i jer sam znao da će nas oni tretirati civilizirano. To nisam očekivao od muslimanske vojske“.

„Dobili smo hranu, vodu, cigarete… Momci su korektni i nitko nas ne maltretira. Predaja muslimanskoj vojsci nije dolazila u obzir. Znali smo što nas čeka“, kazao je treći.

Petar Malbaša u svojim videozapisima donosi i svjedočanstva izgubljenih, muslimanskih civila koji su imali tu sreću da su naletili na hrvatsku vojsku koja se o njima pobrinula, kao i priču o ranjenom srpskom vojniku kojeg su spasili i izliječili, a kojeg je Malbaša nakon dugog niza godina i posjetio u BiH.

SV/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari