Connect with us

Politika

O, when the journalists go thinking in…

Objavljeno

-

U jučerašnjem (utorak) VL, vanjskopolitička novinarka  je u svojoj kolumni – Svijet u zrnu pijeska – svoj teleskop uperila na svjetski utajen porez. Ali i na Hrvatsku kao stvarno zrnce pijeska u svjetskim razmjerima. Kako? Imaginarno. Razmišljajući maštovito.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Piše: “Razmišljam o tome koliko je kuna takvim makinacijama izbijeno iz hrvatskog proračuna. Sigurna sam da bismo svi zajedno ostali u šoku da saznamo taj iznos. Tko zna što smo sve mogli s tim novcem? Biti manje zaduženi, imati bolje zdravstvo i školstvo… To vjerojatno nikada nećemo saznati“.

Kao poticaj na ovo razmišljanje  poslužilo je djelo mladog ekonomista Gabriela Zuckmana „Skriveno bogatstvo nacija“ u kojem je zaključio, tvrdi autorica kolumne, da je skrivanje zarade i neplaćanje poreza ugroza za svjetsko gospodarstvo…

Zuckman na temelju dobro proučenih podataka kaže da je u poreznim rajevima skriveno najmanje 7600 milijardi dolara, što je iznos na koji nigdje, (ni u jednoj državi, op.p.) nije plaćen porez, iz kojega se trebalo financirati školstvo, zdravstvo, socijala i sve ostalo što se iz poreza financira..

Novinarsko razmišljanje kao dokaz i potvrda nemoći profesije. Kibidabi na svjetskoj razini ne samo zrna pijeska, nego cijele pustinje…, uključujući i suše i pustinjske oluje…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas