Connect with us

Komentar

O kako divno pjevaju širokobriješka zvona

Objavljeno

on

Blagdan je Uznesenje BDM na nebo. Najveći Gospin blagdan. U našem hrvatskom narodu svi ga zovemo Velika Gospa. On je potvrda našega uvjerenja da ljudski život ima smisao i cilj. Sadržaj i teološka dimenzija ove svetkovine nam govori  kako se vremenito prelijeva u vječno, da se zemaljsko zamjenjuje nebeskim, da se prolazno pretače u neprolazno, smrtno u besmrtno. Marija, jedina među svim ljudima, to je već iskusila. Zato je  vjerni puk ovdje na zemlji časti i slavi, a na nebesima se raduju svi nebeski anđeli i sveti.

[ad id=”68099″]

Velika Gospa je blagdan kada se s ponosom sjećamo istine naše vjere da je Marija dušom i  tijelom, po svršetku svoga zemaljskoga života,  uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrslim Sinom Isusom Kristom. Taj blagdan je ujedno i potvrda da njezina nastojanja na zemlji nisu bila uzaludna i da se isplatilo učiniti ono što je ona učinila: vjerovati anđelu i njegovoj riječi, kao ponizna službenica prihvatiti Božji poziv i potpuno se dati Bogu na raspolaganje: „Evo službenice Gospodnje , neka mi bude po tvojoj Riječi“ i s tim i samu činjenicu da će postati Majka Božjeg Sina mimo svih naravnih zakona. S tom vjerom ona se raduje sa svojom rodicom Elizabetom, kojoj je također Svesilni Bog učinio velike stvari, roditi dijete, koje će biti Sin Svevišnjega, u Betlehemskoj špilji, prihvatiti odmah po njegovu rođenju križ izgnanstva i neizvjesnosti, a zatim kroz cijeli njegov život pratiti ga kao brižna Majka i vjerna slušateljica njegove Radosne vijesti, stajati u boli pod njegovim križem i nadati se unatoč beznadnoj situaciji.

Marija, premda uznesena na nebo, ostala je Majka svih ljudi. To će i ostati do konca svijeta. Bog nije uzeo Mariju na nebo radi sebe, niti radi nje same, nego radi svih nas, da imamo i Majku i zagovornicu i pomoćnicu u svim potrebama. Zato je mi toliko štujemo, zato su tako brojna njezina svetišta po cijelome kršćanskom svijetu, posebno u našemu narodu. Ne možemo se ne osvrnuti na kolijevku naše pobožnosti prema nebeskoj Majci, na njezin i naš Široki Brijeg. Već preko 170 godina iz dana u dan tu joj iskazujemo vjerničko štovanje i sinovsku ljubav. To se na poseban način zbiva kroz Devetnicu njoj na čest i na sami njezin blagdan. Svu ljepotu, dubinu i sadržaj naših susreta s Njom i Njezinim Brijegom lijepo je izrazila i nadahnutim riječima opisala s. Ancila Bubalo:

„O kako divno pjevaju širokobriješka zvona,

Kako se razliježu zvuci selom i kršem Gospi na pozdrav.

O, Gospe, mladosti moje!

O, Gospe, mojih zrelih dana!

O, Gospe, moje nemoći!

Opet ću, Majko, tebi doći….

Jer ti ostaješ znamen Širokoga Brijega…

Sve prolazi, Velika Gospa, sklopljenih ruku, pogleda uzdignuta – bdije, trajno bdije nad djecom svojom.“

I kao što je Njoj anđeo rekao: „ne boj se“ te riječi upućuje i svima nama, posebno u ove dane Devetnice i Njezina blagdana:

Ne bojte se jer imate Majku i moćnu zagovornicu na nebesima!!

Ne bojte se oprostiti svima onima koji traže oproštenje – Bog uvijek svima nama oprašta.

Ne bojte se iskazivati ljubav i onda kad susrećemo odbojnost, jer ljubav uvijek pobjeđuje i ima zadnju riječ.

Ne bojte se uvijek započeti iznova, pa ne znam kako bili teški tvoji padovi – Bog je onaj koji će te svaki put podignuti.

Ne bojte se reći DA svim kršćanskim vrijednostima, jer samo su one neprolazne i zavrjeđuju da po njima uskladimo svoj život.

Ne bojte se,  jer vas nitko ne može istrgnuti iz ruke Krista Spasitelja, ako vi sami to nećete.

Ne bojte se  moliti Gospi za svoje potrebe, jer ona je Majka, a majka nikada ne ostavlja svoje dijete, nego mu blago i ljubavlju pritječe u pomoć u svim njegovim potrebama. Amen.

Fra Dane Karačić/GospinBrig

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari