Connect with us

Komentar

O kakvim Stepinčevim pismima govori Porfirije ne znaju ni u Crkvi ni hrvatski povjesničari

Objavljeno

on

U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i među povjesničarima koji se bave blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem nitko se nije previše uzbudio zbog riječi patrijarha Porfirija o „duboko problematičnim“ pismima kardinala Stepinca papi Piju XII., no patrijarh Porfirije morao bi jasnije kazati ili pokazati o kakvim se pismima radi, kako ne bi došlo do novih nesporazuma.

Naime, gostujući u dnevniku HTV-a, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stavovima o kanonizaciji kardinala Stepinca, kojega je Irinej opisao kao „ustaškog vikara“, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom Stepinca te da je potom formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje, piše Darko Pavičić/

– Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana ostala je na svojim pozicijama – rekao je Porfirije i dodao kako je u rukama imao pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su “duboko problematična”.

– To ne znači da on nije živio u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-bijeloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije bio je veoma plodotvoran. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova, i imam dojam da je svatko bolje upoznao razloge one druge strane – rekao je Porfirije.

O kakvim se pismima radi ne znaju ni u Crkvi ni hrvatski povjesničari. U javnosti su se pojavile pretpostavke da se radi o pismima koja su krivotvorena i korištena na suđenju kardinalu Stepincu, a koja je istražio i osporio povjesničar prof. dr.  Jure Krišto. Radi se o pismu od 18. svibnja 1943. za koje je javni tužitelj Jakov Blažević tvrdio da ga je nadbiskup Stepinac pisao i poslao papi Piju XII. – Nadbiskupov je branitelj dr. Ivo Politeo odmah uvidio da je pismo krivotvorina pripisana nadbiskupu, piše Pavičić (Više ovdje)

Porfirije: Jasenovac mora biti oslobođen svake vrste politizacije

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari