Pratite nas

Hrvatska

O nabavi vojnih aviona odlučivat će sljedeća Vlada

Objavljeno

na

O nabavi vojnih aviona odlučivat će sljedeća Vlada, piše u subotu Jutarnji list, ističući da nije poznat financijski okvir te da povjerenstvo još nije razmatralo ni gdje obučavati pilote.

Pošlo je točno godinu dana od 10. siječnja 2019. kada je Udi Aman generalni direktor izraelskog ministarstva obrane u Zagrebu službeno objavio da Izrael nije u mogućnosti Hrvatskoj prodati borbene avione F-16 Barak. Godinu dana kasnije Hrvatska je, prema svemu sudeći, još dalje od nabave nove generacije borbenih aviona nego što je bila prije godinu dana, navodi dnevnik.

“Nemam informaciju zbog čega odabranim državama još uvijek nisu upućeni zahtjevi za konačnim ponudama”, rekao je Jutarnjem Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu i član Međuresornog Vladina povjerenstva za nabavu borbenog aviona. Isto je izjavio Anđelko Stričak, još jedan član Povjerenstva.

On se nada da će “na sljedećoj sjednici Povjerenstva biti riječi o tome kada će zahtjev biti upućen”. Iako glasnogovornik Vlade i dalje tvrdi da će odluka o odabiru aviona biti poznata do sredine godine, Dragovan je prije nekoliko dana prvi javno izjavio kako ova Vlada neće donijeti odluku o novom avionu. Naime, za to nema vremena, piše Jutarnji list.

Kada bi Povjerenstvo danas uputilo zahtjev za konačnim ponudama, ponuditeljima treba od pet do šest mjeseci za sastavljanje ponude. Potom slijedi nekoliko mjeseci za analizu ponuda. A to je već vrijeme kad bi Hrvatska trebala biti u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, a Plenkovićeva Vlada će biti tehnička, koja u toj fazi jednostavno ne bi smjela donositi takve krucijalne odluke kao što je kupnja borbenih aviona.

To znači da se cijeli proces odlučivanja i ugovaranja prebacuje na sljedeću Vladu, u 2021. godinu, što Ratno zrakoplovstvo stavlja u izuzetno lošu poziciju.

Ono na raspolaganju ima samo osam borbenih aviona, od čega ih je četiri, pet ispravnih. Osim toga, MiG-ovima resursi počinju istjecati 2023. godine, kada počinje njihovo spuštanje na zemlju. Stoga se najavljivalo daje krajnji rok za dolazak novih aviona kraj 2023. godine, što se sada čini nemogućim. Osim toga vrlo je upitno tko je od ponuditelja u mogućnosti isporučiti avione, barem nekoliko od ukupno njih 12, u razdoblju kraćem od dvije godine, donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže na plovidbi ophodnog broda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na redovitoj plovidbi obalnoga ophodnog broda „Omiš“ koji je izvršavao redovite zadaće nadzora i zaštite interesa Republike Hrvatske u teritorijalnom moru te u području ZERP-a, priopćio je u subotu Ured predsjednika RH.

Predsjednik je stekao uvid u sposobnosti obalnoga ophodnog broda „Omiš“ te se uvjerio da pripadnici Obalne straže RH uspješno provode sve planirane aktivnosti na moru i u novonastalim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa COVID-19.

Predsjednik je dao potporu HV-u, HRM-u i posebno članovima posade broda koji svoje zadaće izvršavaju stručno i profesionalno, poštivajući sve mjere samozaštite, navodi se u priopćenju.

Uz Predsjednika Republike na plovidbi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj. (Hina)

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari