Pratite nas

Hrvatska

O nabavi vojnih aviona odlučivat će sljedeća Vlada

Objavljeno

na

O nabavi vojnih aviona odlučivat će sljedeća Vlada, piše u subotu Jutarnji list, ističući da nije poznat financijski okvir te da povjerenstvo još nije razmatralo ni gdje obučavati pilote.

Pošlo je točno godinu dana od 10. siječnja 2019. kada je Udi Aman generalni direktor izraelskog ministarstva obrane u Zagrebu službeno objavio da Izrael nije u mogućnosti Hrvatskoj prodati borbene avione F-16 Barak. Godinu dana kasnije Hrvatska je, prema svemu sudeći, još dalje od nabave nove generacije borbenih aviona nego što je bila prije godinu dana, navodi dnevnik.

“Nemam informaciju zbog čega odabranim državama još uvijek nisu upućeni zahtjevi za konačnim ponudama”, rekao je Jutarnjem Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu i član Međuresornog Vladina povjerenstva za nabavu borbenog aviona. Isto je izjavio Anđelko Stričak, još jedan član Povjerenstva.

On se nada da će “na sljedećoj sjednici Povjerenstva biti riječi o tome kada će zahtjev biti upućen”. Iako glasnogovornik Vlade i dalje tvrdi da će odluka o odabiru aviona biti poznata do sredine godine, Dragovan je prije nekoliko dana prvi javno izjavio kako ova Vlada neće donijeti odluku o novom avionu. Naime, za to nema vremena, piše Jutarnji list.

Kada bi Povjerenstvo danas uputilo zahtjev za konačnim ponudama, ponuditeljima treba od pet do šest mjeseci za sastavljanje ponude. Potom slijedi nekoliko mjeseci za analizu ponuda. A to je već vrijeme kad bi Hrvatska trebala biti u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, a Plenkovićeva Vlada će biti tehnička, koja u toj fazi jednostavno ne bi smjela donositi takve krucijalne odluke kao što je kupnja borbenih aviona.

To znači da se cijeli proces odlučivanja i ugovaranja prebacuje na sljedeću Vladu, u 2021. godinu, što Ratno zrakoplovstvo stavlja u izuzetno lošu poziciju.

Ono na raspolaganju ima samo osam borbenih aviona, od čega ih je četiri, pet ispravnih. Osim toga, MiG-ovima resursi počinju istjecati 2023. godine, kada počinje njihovo spuštanje na zemlju. Stoga se najavljivalo daje krajnji rok za dolazak novih aviona kraj 2023. godine, što se sada čini nemogućim. Osim toga vrlo je upitno tko je od ponuditelja u mogućnosti isporučiti avione, barem nekoliko od ukupno njih 12, u razdoblju kraćem od dvije godine, donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Objavljena nova imovinska kartica Kolinde Grabar-Kitarović – Evo što ima na kraju mandata

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar-Kitarović je dva dana prije roka, odnosno prije isteka predsjedničkog mandata, predala novu imovinsku karticu, što je i dužna učiniti nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Kada se usporedi s onom otprije pet godina, s početka mandata, plaća joj je porasla s 22.720 na 24.376 kuna. Njezin suprug Jakov na početku mandata bio je nezaposlen, a danas radi u tvrtki AD Plastik za plaću od 14.925 kuna. Honorano još na godinu u tvrtki Sentinel Holding AG zaradi 180.000 kuna.

I štednja obitelji Kitarović se povećala – na početku su imali zajedničku štednju od 135.000 eura. Na kraju mandata ona je dvostrukoveća, ali je Grabar-Kitarović sada prijavila osobnu ušteđevinu od 115.000 eura te na drugom računu od 108.000 eura što joj je jednokratno isplatio NATO.

Jakov Kitarović sada ima prijavljenu štednju od 25.000 eura. Nekretnine su ostale iste, dok se obitelj riješila dvaju automobila s početka mandata, pišu Vijesti.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada donijela odluku o osnivanju Ureda bivše predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti.

Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju.

Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020..

Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari