Pratite nas

Iz Svijeta

Obama “blagoslovio” afganistansku vladu nacionalnog

Objavljeno

na

Američki predsjednik Barack Obama telefonski je čestitao dojučerašnjim afganistanskim političkim rivalima Ašrafu Ganiju i Abdulahu Abdulahu na sporazumu o podjeli vlasti i stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, objavila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države će nastaviti strateško partnerstvo s Afganistanom i podržati novu afganistansku vladu, poručio im je Obama. Sklapanju sporazuma, kojeg je pozdravila i Europska unija, posredovao je američki državni tajnik John Kerry.

Sporazum o podjeli vlasti

Dvojica kandidata na afganistanskim predsjedničkim izborima u lipnju, čiji rezultati niti nakon tri mjeseca nisu objavljeni i koji su izazvali brojne prijepore i optužbe za prijevaru, u nedjelju su potpisali sporazum o podjeli vlasti i time okončali nesuglasice što su trajale mjesecima.

Sporazum na četiri stranice predviđa novu dužnost glavnog izvršnog dužnosnika, sličnu predsjedniku vlade. Nju će obnašati poraženi predsjednički kandidat na nedavnim izborima Abdulah Abdulah.

Prethodno je afganistansko izborno povjerenstvo proglasilo bivšeg ministra financija Ašrafa Ganija novim predsjednikom.

Sukladno sporazumu o podjeli vlasti, glavni izvršni dužnosnik bit će odgovoran predsjedniku države, koji je nominalno i prvi čovjek vlade. Abdulah će nadzirati vijeće ministara i svakodnevno vođenje državnih poslova.

Uvođenje meritokratskih standarda pri zapošljavanju

Jedno od najvažnijih spornih pitanja u predsjedničkoj kampanji bilo je imenovanje dužnosnika u zemlji u kojoj političko pokroviteljstvo i mreže utjecaja još imaju važnu ulogu u lokalnoj politici. Sukladno sporazumu, sva imenovanja na više dužnosti u vladi, državi i pravosuđu bit će podložna podjeli utjecaja između Ganija i Abdulaha. Imenovanja na niže dužnosti bit će na temelju “ravnomjerne zastupljenosti obiju strana”, piše u sporazumu. Pojedinci će dobivati poslove sukladno “mehanizmu utemeljenom na zaslugama”, predviđa sporazum.

Osnovano je i posebno povjerenstvo za reformu izbornog sustava, koju bi se trebalo provesti prije parlamentarnih izbora što će se održati 2015. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Republikanci slave na Floridi: Republikanac Rick Scott osvojio mjesto u Senatu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Republikanski guverner Floride Rick Scott tijesno je pobijedio demokrata Billa Nelsona na izborima za mjesto u Senatu koji su završili ručnim prebrojavanjem glasova. Prema konačnim rezultatima koje su objavile izborne vlasti Floride, Scott je pobijedio s 50,05 posto glasova, što je prednost malo veća od 10.000 glasova ispred dosadašnjeg senatora.

“Čestitamo Ricku na hrabroj kampanji ovječanoj uspjehom”, odmah je reagirao na Twitteru američki predsjednik Donald Trump koji je aktivno vodio kampanju na Floridi, državi čijim je glasovima pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine. Iako su republikanci već osigurali kontrolu u gornjem domu Kongresa, u kojemu su i dosad imali premoć, nova pobjeda u toj velikoj državi na jugu zemlje daje im lagodniju većinu.

Bill Nelson, koji je bio senator Floride od 2001., u nedjelju rano poslijepodne priznao je poraz. U subotu je na Floridi poraz priznao i demokratski kandidat za guvernera Andrew Gillum kojega je pobijedio republikanac Ron DeSantis, nakon višestrukog prebrojavanja glasova poslije američkih parlamentarnih izbora održanih 6. studenoga.

Rezultati tih ručno prebrojanih glasova okončali su neizvjesnost nakon izbora u saveznoj državi Floridi koja je odigrala ključnu ulogu na predsjedničkim izborima 2000. Tada je demokratski kandidat za predsjednika Al Gore priznao poraz od republikanca Georgea W. Busha koji je odlukom Vrhovnog suda SAD-a pobijedio s 537 glasova više.

(Hina)

 

Donald Trump – i kad gubi, pobjeđuje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Macron u Bundestagu pozvao na jačanje Europe

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u nedjelju u Berlinu, obraćajući se zastupnicima Bundestaga, za jaču i otvoreniju Europsku uniju i prenošenje više ovlasti s nacionalne na EU razinu.

„Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo“, rekao je Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga. Naglasio je da Europa stoji pred „istim izazovima i nadama“ i pritom istaknuo ulogu Njemačke i Francuske u jačanju uloge EU-a u svijetu.

Macron je također upozorio na to kako ima sila u svijetu koje „priželjkuju slabljenje Europe“.

„Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koja nas žele usporiti“, rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli.

„Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos“, rekao je Macron. On je dodao kako će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u korist zajednice.

„Svako od nas će u korist zajedništva svoje pravo odlučivanja, svoju vanjsku i migrantsku politiku, kao i dio proračuna pa i poreznih prihoda, morati dijeliti s drugima. Jedino tako će biti moguće savladati izazove“, rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom.

Macron je zahvalio da na dan kada Njemačka odaje počast žrtvama ratova smije govoriti pred Bundestagom.

Francuski predsjednik je prije toga s njemačkim državnim vrhom, predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarkom Angelom Merkel, povodom njemačkog Dana narodne žalosti, položio vijenac na groblju stradalima u prvom i Drugom svjetskom ratu.

Dan narodne žalosti uveden je kao praznik sjećanja na pale u Prvom svjetskom ratu a od pedesetih godina prošlog stoljeća ovaj je praznik posvećen žrtvama svih ratova i diktatura.

Angela Merkel i Emmanual Macron se večeras sastaju kako bi razradili plan uvođenja sveobuhvatnih EU reformi do EU samita u prosincu.

(Hina)

 

Macron sve nepopularniji, potpora samo 25 posto

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari