Connect with us

Naši u svijetu

Obama najavio napad: Islamska država je rak!

Published

on

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je osudio militante Islamske države koji su odrubili glavu američkom novinaru nazvavši ih “rakom” te rekao kako se Sjedinjene Države neće pokolebati u izvođenju zračnih napada protiv Islamske države. Obamina reakcija na pogubljenje Jamesa Foleya je dosada najsnažnija osuda militanata Islamske države te nije pokazao da će Sjedinjene Države zaustaviti napade na položaje militanata u Iraku.

obama_605481S1“Cijeli je svijet zgrožen okrutnim ubojstvom Jamesa Foleya”, rekao je Obama novinarima govoreći dan nakon što su militannti objavili video na kojem se vidi odrubljivanje glave Foley.

Islamska država, koja je osvojila velike dijelove sjevernog Iraka, objavila je video snimku kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je Obama rekao kako će Sjedinjene Države nastaviti činiti “ono što moramo kako bi zaštitili naše ljude”.

“Kada se naudi Amerikancima, bilo gdje, mi činimo što treba kako bi se izvršila pravda”, rekao je on.

Sjedinjene Države su izvele desetine zračnih napada na ciljeve Islamske države kako bi zaštitile religijsku manjinu jezide u Iraku i spriječile preuzimanje brane Mosul strahujući da bi pucanje brane moglo dovesti do plavljenja Bagdada gdje je i američko veleposlanstvo.

Obama je žestoko napao praksu Islamske države da kažnjava svakoga tko ne prihvati njegovu vrst islama.

Rekao je kako su sunitski militanti divljali gradovima i selima, otimali žene i djecu i mučili ih i silovali te ubili tisuće muslimana, sunita kao i šijita.

“Ni jedan pravedan Bog ne bi dopustio ono što su učinili jučer i što čine svaki dan”, rekao je.

“Njihova ideologija je propala. Oni mogu tvrditi, jer im je to probitačno, da su u ratu sa Sjedinjenim Državama i Zapadom, ali je činjenica da teroriziraju svoje susjede i nude im samo beskrajno robovanje njihovoj praznoj viziji i propasti bilo kakvog civiliziranog ponašanja”, rekao je Obama.

Obama je rekao kako je nazvao Foleyevu obitelj i izrazio im sućut.

(kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari