Connect with us

Naši u svijetu

Obama naredio zračni napad na militante Islamske države u Iraku

Objavljeno

-

f 16 br2Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je dao zeleno svjetlo za zračne udare u Iraku kako bi se izbjegao genocid.[su_spacer]

“Trebamo djelovati na odgovoran i oprezan način kako bi se izbjegao genocid” nad manjinama, rekao je Obama u Bijeloj kući.

Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima, upozorio je.

“Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled”, kazao je Obama.

U Karakošu, militanti Islamske države zauzeli su položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Daljnje napredovanje pripadnika Islamske države moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

On je također dopustio humanitarno izbacivanje hrane, vode i lijekova iz zrakoplova u Iraku. Po televiziji NBC, tri su američka zrakoplova tijekom noći prvi puta dostavila pomoć u hrani i vodi.

Dvije i pol godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka, Obama je naglasio da neće slati kopnene snage u zemlju jer “nema američkog vojnog rješenja krize”. “Neću dopustiti da SAD budu uvučene u novi rat u Iraku”, kazao je Obama.

Vijeće sigurnosti koje se na izvanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak kazalo je da je šokirano napretkom džihadista. Petnaest zemalja članica dalo je potporu Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podupre vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Oni su zauzeli Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela, nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca, piše Hina.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari