Pratite nas

Vijesti

Obama održao govor: “Odlučio sam – napasti ćemo Siriju, bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti, ali ćemo tražiti dopuštenje američkog Kongresa”

Objavljeno

na

Američki predsjednik Barack Obama danas je održao govor o Siriji. Po prvi puta potvrdio je kako je odlučio napasti Siriju. Ovo je jasna potvrda koja se mogla očekivati nakon jučerašnje konferencije Johna Kerrya. No, Obama je također danas rekao kako će, unatoč svojoj odluci da “Assadov režim treba napasti”, ipak tražiti dopuštenje Kongresa. Podsjetimo, 2011. Obama je napao Libiju bez dopuštenja Kongresa i to su mu mnogi zamjerili.

Rekao je kako će se održati debata u Kongresu te kako će “američka demokracija” biti još i čvršća kada iza napada na Siriju stane i američki Kongres. Drugim riječima – sudbina rata u Siriji sada ovisi o američkim zastupnicima u Kongresu. Podsjetimo, ovog tjedna identična debata održana je u Londonu – britanski parlament u konačnici je ipak odlučio kako neće napasti Siriju. Može li razum prevladati i u SAD-u? Saznati ćemo uskoro.

Obama je danas rekao još jednu jako važnu stvar – da je spreman napasti Siriju bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti ističući kako UNVS sprječava provođenje pravde, referirajući se na činjenicu da Rusija i Kina neće dati odobrenje za napad. Ova izjava mogla bi itekako uzbuniti Moskvu i Peking.

U ostatku Obaminog govora nema se što znatno istaknuti. Kao i sinoć Kerry, i Obama se danas u nekoliko navrata osvrnuo na mrtvu djecu u okolici Damaska ističući kako “SAD neće okrenuti glavu od tog zločina”. Iz njegovog govora se može zaključiti kako će on, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, napraviti sve kako bi zastupnike u Kongresu pridobio na svoju stranu.

Njegov govor dolazi neposredno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin danas rekao kako su optužbe za uporabu kemijskog oružja protiv sirijskih vlasti “glupost” te je pozvao SAD da prilože dokaze, ako ih imaju, pred Vijećem Sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se američki predsjednik Barack Obama u govoru osvrće direktno na pitanje Sirije. Do sada je svoje stavove iznosio samo u intervjuima, kao što su nedavni intervju za CNN i jedan za PBS. U tim nastupima Obama je ostavio daleko smireniji dojam od nekih svojih dužnosnika koji poprilično otvoreno zagovaraju rat sa Sirijom, uključujući državnog tajnika Johna Kerrya, savjetnicu za nacionalnu sigurnost Suzan Rice te ministra obrane, Chucka Hagela.

No, večeras se taj “smireniji” Obama nije pokazivao. Izabrao je rat, otvoreno, a mnogi će reći i protuzakonito jer je istaknuo da ga UN Vijeće Sigurnosti neće spriječiti. Obama u suštini tvrdi kako mu je stalo samo do SAD-a i ako mu Kongres da dopuštenje, ostatak svijeta može samo gledati.
obama-odrzao-govor-odlucio-sam-napasti-cemo-siriju-bez-odobrenja-un-vijeca-sigurnosti-ali-cemo-traziti-dopustenje-americkog-kongresa_78_7096
Ovo je još jedna znatna eskalacija, no njegovo obećanje da će dopustiti debatu u Kongresu – mada ističe kako “vjeruje da on ima autoritet krenuti u napad sam” – znači da će Sirija dobiti još nekoliko dana da se pripremi na ono najgore.

Barack Obama, predsjednik kojeg su američki stanovnici izabrali kako bi okončao ratove (rat u Afganistanu još traje te je Obama započeo nove) i zatvorio sramotni Guantanamo zatvor (što nije učinio), sada otvoreno krši međunarodni zakon, esenciju globalnog poretka, ističući kako UN Vijeće Sigurnosti nije bitno, isto ono Vijeće Sigurnosti koje SAD već desetljećima adekvatno koristi kada treba vetom zaštiti svog glavnog saveznika na Bliskom Istoku, Izrael. Nadalje, Obama otvoreno poziva na rat i traži potporu američke političke klase jer nije siguran koliko mu je ona zapravo odana. To čini čovjek kojemu je uručena Nobelova nagrada za mir, ima li veće ironije?

Praćenje Obaminog govora uživo, natuknice:
– prije 10 dana svijet je vidio stravičan napad kemijskim oružjem
– SAD je jučer predsatvio razloge zašto smatramo da je Assad kriv
– naše obavještajne službe potvrđuju to
– svijet je sve vidio, bolnice pune žrtava, preko 1,000 mrtvih, nekoliko stotina djece
– sirijska vlada je ubila dječake i djevojčice
– ovo je napad na ljudsko dostojanstvo
– ovo je ismijavanje globalnom zakonu protiv uporabe kemijskog oružja
– ugroženi su naši prijatelji: Izrael, Jordan, Turska, Libanon, Irak
– teroristi bi mogli doći do kemijskog oružja
– donio sam odluku: SAD treba napasti sirijski režim
– ovo neće biti otvorena intervencija
– biti će to ograničena akcija
– kazniti ćemo Assadov režim
– naša vojska je već raspoređena
– spremni smo napasti kada želimo, potvrdio mi je to načelnik glavnog stožera (op.a. Martin Dempsey)
– možda sutra, idući tjedan, ili za mjesec dana
– odluku sam donio i zbog naše nacionalne sigurnosti
– naša moć nije samo vojna, jer mi smo najstarija predstavnička demokracija
– donio sam još jednu odluku: tražiti ću od Kongresa dopuštenje
– slažem se sa zastupnicima da se treba njih pitati
– biti će debata i glasati ćemo o tome
– dati ćemo zastupnicima sve informacije o tome što se dogodilo u Siriji
– svi mi moramo biti odgovorni
– uvjeren sam da nismo trebali čekati UN istragu
– možemo krenuti i bez UNVS-a
– mnogi mi govore da ne treba ići preko Kongresa, ističući što se dogodilo u Britaniji
– ja vjerujem da imam autoritet, ali zemlja će biti snažnija ako idemo s debatom
– preveliki su razlozi
– to je važno za našu demokraciju
– ja sam izabran da završim neke ratove, ali moramo biti svjesni što će se dogoditi ako sada ne djelujemo
– moje pitanje: koju poruku šaljemo ako diktator ubije stotine djece te za to ne bude kažnjen?
– koja je svrha zakona o zabrani kemijskog oružja?
– ovo ima i šire implikacije
– ne možemo odgajati djecu u svijetu u kojem ne stojimo uz svoju riječ
– šaljem poruku svijetu: moramo se svi suočiti s napadom
– želim da zemlje naši saveznici stanu uz nas i javno, a ne samo u privatnim porukama

– američki narod ne želi rat, jasno, no američki narod mora znati da ni nećemo vojskom zaustaviti situaciju u Siriji, koja je proizašla iz aspiracija Arapskog Proljeća. Mi ne želimo vojno rješenje u ovoj kaotičnoj i sektaškoj situaciji, ali ćemo stajati uz sirijski narod i tražiti političko rješenje.
– Mi smo SAD, mi ne možemo okrenuti glavu od onog što se desilo u Damasku
– Mi, SAD, imamo uvjerennje da svi imaju pravo živjeti u miru
– Mi nismo savršeni, ali ova zemlja je napravila više od svih po tom pitanju
– nadam se skorašnjoj debati sa zastupnicima
– svijetu moramo pokazati da ćemo napraviti što i kažemo
– naša sigurnost i vrednote su u pitanju, ne možemo okrenuti glavu.
– spreman sam djelovati, sada tražim i Kongres da kaže da je spreman

(Iz skupine novinara jedna osoba postavila je pitanja: “Hoćete li ipak napasti ako Kongres odbije?”, no, Obama, s potpredsjednikom Joeom Bidenom koji je cijelo vrijeme stajao pored njega, samo se okrenuo i otišao)

The White House Live Stream

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari