Pratite nas

Razarač USS Truxtun se približava Crnom moru

Objavljeno

na

20.33 sata – Američka mornarica objavila je da se razarač USS Truxtun približava Crnom moru.

20.27 sati -Pentagon je priopćio kako je šest američkih zrakoplova F-15 i 60 vojnika stiglo u Litvu gdje se već nalaze četiri ista zrakoplova i 150 američkih vojnika. Svi oni sudjelovat će u pojačanju zračne patrole nad baltičkim zemljama.

20.13 sati – Julija Timošenko obraća se delegatima EU-a u Dublinu.

– Mi gradimo europsku naciju. Činimo to i nitko nas ne može zaustaviti. Dugujemo to onima koji su umrli i onima koji žive – istaknula je ukrajinska oporbenjakinja.

Čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su u četvrtak suspendirati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom i pregovore o novom sporazumu te zaprijetili da će donijeti daljnje mjere ako Moskva nastavi s destabilizacijom Ukrajine.

19.54 sati – Američki državni tajnik John Kerry održao je govor u Rimu.

– Kao što je predsjednik Obama naglasio, ne možemo dopustiti nijednoj zemlji pa ni Rusiji da krši međunarodno pravo i da takvo ponašanje prođe bez kazne. Dao samSergeju Lavrovu popis točaka koje će predati Putinu u Sočiju. Postoji način da se vratimo za pregovarački stol. Rusija mora poduzeti korake za smanjenje tenzija na Krimu – istaknuo je Kerry te potvrdio da će i SAD sudjelovati u suspendiranju pregovora o vizama s Rusijom.

Dodao je i da ”ne vjeruje kako postoji jaz između Europske unije i SAD-a u pogledu krize u Ukrajini. Samo ”razlika u vremenu”.

Na pitanje osjeća li se izdanim od Lavrova, Kerry je odgovorio: ”To je profesionalni odnos koji gajim sa svim ministrima vanjskih poslova. Postoje trenuci u kojima se možete skupa smijati, ali i oni u kojima se ne slažete. A mi smo profesionalci koji zastupamo svoje zemlje, bilo da je riječ o iranskom nuklearnom programu, kemijskom oružju u Siriji ili Afganistanu.”

19.41 sati – Američki predsjednik Barack Obama također je današnji krimski referendum ocijenio ilegalnim.

– To je povreda ukrajinskog ustava i kršenje međunarodnog prava – kazao je Obama.

– Jutros sam potpisao izvršnu naredbu koja nalaže izricanje sankcija te ograničava putovanje određenih pojedinaca – dodao je i još jednom osudio rusku nazočnost na Krimu kao kršenje međunarodnog prava. Moskvu je ponovno upozorio na sankcije.

19:53 – Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nakon završetka izvanrednog summita posvećenog situaciji u Ukrajini da se suspenzija pregovora o vizama teško može nazvati sankcijama, ali da postoji mogućnost njihova uvođenja.

Premijer Milanović je rekao da su čelnici donijeli zajedničku izjavu u kojoj su zauzeli da se potpiše ugovor o pridruživanju s Ukrajinom, koji je trebao biti potpisan u studenom prošle godine, ali zasad samo politički dio, ne i ekonomski dio o slobodnoj trgovini.

19:45 – Iz Interpola tvrde kako su primili zahtjev od ukrajinskih vlasti za uhićenjem odbjeglog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

19:11 – Krimski referendum je potpuno nezakonit, istaknuo je Obama prilokom obraćanja o Ukrajini. Američki predsjednik pozvao je međunarodne promatrače da odu u Ukrajinu. Obama je rekao da će sankcije i stroži vizni režim Rusiju skupo koštati.

Obama nije želio odgovarati na pitanja novinara nakon čega se dio novinara demonstrativno ustao i otišao.

19:05 – Ruski predsjednik Vladimir Putin ne nalazi se među onima koje ciljaju američke sankcije, najavljene kao odgovor na ruski upad u Ukrajinu, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

“Neuobičajena je i izvanredna okolnost sankcionirati šefa države”, rekao je dužnosnik, dodajući da SAD to neće učiniti.

19:00 – NATO je pozvao Rusiju u četvrtak da povuče u baze svoje vojnike razmještene na Krimu, potvrđujući potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. ‘Ukrajinu smatramo dugoročnim partnerom NATO-a. U ovim teškim trenucima NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i uz temeljna načela međunarodnog prava’, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rassmusen.

Jednoglasne odluke krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji i o tome održi referendum za 10 dana dramatično su zaoštrile krizu u Ukrajini.

‘Ova kriza ne tiče se samo Ukrajine već ima ozbiljne implikacije za sigurnost i stabilnost euroatlantskog područja. Jasno je da smo suočeni s najozbiljnijom prijetnjom europskoj sigurnosti od završetka Hladnog rata’, dodao je Rassmusen.

‘Iznad svega pozivamo Rusiju da se pridržava međunarodnih obaveza i zaustavi vojnu eskalaciju na Krimu. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage u baze i suzdrži se od miješanja na ostatku teritorija Ukrajine’, dodao je on.

17:22 – Čelnik jednog od najustrajnijih promoskovskih prosvjednih pokreta u istočnoj Ukrajini uhićen je u četvrtak u svom domu u gradu Donjecku, rekao je novinar agencije Reuters koji je bio s policijom pri upadu.

Desetak pripadnika sigurnosne službe SBU uhitilo je Pavela Gubareva u njegovu stanu u petokatnici iz sovjetskog doba pod optužbom za “narušavanje teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti države”. On se nije opirao uhićenju.

Gubarev, poslovni čovjek iz Donjecka, predvodio je prosvjednike koji su blokirali zgradu regionalne uprave i postavili rusku zastavu na nju sve dok nisu u četvrtak uklonjeni.

On je sebe nazivao “narodnim guvernerom” i zahtijevao da regionalni zastupnici prekinu veze s Kijevom i postave ga na čelo policije.

17:21 – Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prema Crnom moru na, kako je priopćila američka vojska, “rutinsku” vježbu koja je planirana daleko prije izbijanja krize u Ukrajini. Na Krimu u Sevastopolju je baza ruske Crnomorske flote.

USS Truxtun (Foto: USS Truxtun )USS Truxtun

Američka mornarica je rekla u priopćenju da je Truxtun napustio Grčku u četvrtak na putu prema Crnom moru te da će tamo provoditi vježbe s rumunjskim i bugarskim mornaričkim snagama.

“Dok bude u Crnom moru brod će posjetiti luke i provoditi rutinske ranije planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regiji”, rekla je mornarica u priopćenju bez upuštanja u pojedinosti. “Traxtunove operacije u Crnom moru planirane su mnogo prije nego je otišao iz Sjedinjenih Država”.

Brod koji ima posadu od oko 300 mornara dio je udarne skupine nosača zrakoplova George H.W. Bush.

Razarač će se pridružiti američkom brodu USS Taylor i to će biti jedina dva američka ratna broda u Crnom moru u ovo vrijeme pojačanih napetosti zbog Ukrajine. Fregata Taylor s navođenim raketama usidrena je u turskoj luci Samsun nakon što se nasukala u veljači.

16:49 – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da još nema dogovora između Moskve i Washingtona oko krize u Ukrajini gdje je regionalni parlament na Krimu izglasao pripojenje Rusiji, javljaju ruski mediji.

‘Za sada ne možemo reći međunarodnoj zajednici da smo postigli dogovor’, rekao je Lavrov u Rimu nakon drugog sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u dva dana.

Lavrov je rekao da odluka Washingtona da zamrzne imovinu i uskrati vize Rusima odgovornima za vojni upad na Krim predstavlja prijetnju.

Također je izjavio da priča o crnima listama na kojima su ruski građani kojima će biti zabranjen ulaz u SAD kompliciraju razgovore.

‘Kerry me uvjeravao da zasad nema takvih popisa te da je to samo nalog, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o prijetnji’, istaknuo je Lavrov.

‘Ja sam još jednom rekao Kerryju i on razumije da prijetnja ultimatumima i sankcijama ne pomaže normalnom radu’, kazao je.

Zapad traži od Moskve da pristane na međunarodno posredništvo kako bi se riješila ukrajinska kriza, ali je Lavrov rekao da će izvijestiti predsjednika Vladimira Putina o prijedlogu prije donošenja bilo kakve odluke.

‘Želimo bolje razjasniti što naši partneri misle kada predlažu uspostavu različitih međunarodnih mehanizama’, dodao je on.

16:02 – Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Arsenij Jatsenjuk (Screenshot: Reuters)Arsenij Jatsenjuk

“To je nelegalna odluka. Taj tzv. referendum nema pravnog temelja i zato tražimo od ruske vlade da ne podržava separatističke snage u Ukrajini. Krim je bio, jest i ostat će dio Ukrajine”, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a, koji su se okupili na izvanrednom summitu posvećenom ukrajinskoj krizi.

15:09 ‘Što s tiče legitimnost nove Vlade, govorit ću kao odvjetnik. Ovu je Vladu poduprla ustavna većina više od 300 glasova u parlamentu. Apsolutno smo legalna Vlada koju podupire parlament i narod Ukrajine. Ludujemo li? Je li to prihvatljivo da u 21. stoljeću bez legalnih temelja, bez razloga, zemlja koja ima nuklearnu moć, ulazi u drugu? Ovo nije kraj. Molimo Rusiju da prestane, jer tko zna gdje je granica.’, rekao je Jatsenjuk.

15:05 ‘Mnogo su nas puta provocirali da koristimo silu, ali smo se suzdržali jer je to scenarij koji kreiraju Rusi. U slučaju ulaska stranih sila u Ukrajinu, ukrajinska vlast reagirat će u skladu sUstavom. Spremni smo braniti svoju zemlju’, rekao je Jatsenjuk.

15:02 Ponovio je kako Ukrajina mora biti ujedinjena. Podsjeća da se pod Budampeštanskim memorandumom, jamči ujedinjenost Ukrajine i njezina neovisnost. ‘Mi smo učinili svoj dio, riješili smo se svog nuklearnog oružja. Sada je red da druga strana napravi svoj dio pogodbe’, kaže Jatsenjuk.

14:58 ‘Moramo pronaći prigodne alate koji će suzbiti krizu. Što je prikladno, to je pitanje za EU i SAD. Kontaktna skupina, prvi je korak prema stabilnosti. ‘, kaže Jatsenjuk.

14: 56 ‘Nećemo se predati i biti podređeni Rusiji’, kaže Jatsenjuk

14:53 ‘Ne podupiremo one koji traže separatizam u Ukrajini. Krim jest, i bit će integralni dio Ukrajine’, rekao je Jatsenjuk. ‘Vjerujemo da je EU odlučna, da EU podupire Ukrajinu i da Ukrajina i EU će potpisati dogovor i poduzeti prave korake kako bi se stabilizirala situacija u regiji’, ubjeren je ukrajinski premijer.

Dio zemalja članica, naročito one s istoka kontintenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemačke smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji način za rješavanje krize u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primjeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je članice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji. ‘Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju’, rekao je Hollande po dolasku na summit. Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati ‘vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice’. Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti – dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovrački stol, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini te uputiti Moskvi jasnu poruku.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije. Osudivši ‘brutalnu agresiju’ Rusije na Ukrajinu, ona je rekla da će nakon Ukrajine uslijediti Moldova, a nakon nje neka druga zemlja. ‘Moramo razumjeti da je ovo ozbiljno. Ako ovo dopustimo, doći će red na nekog drugog. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ je o baltičkoj regiji’, rekla je Grybauskaite.

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred čelnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odlučiti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne. Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti kako bi se spriječio širi sukob.

EU bi mogla suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Također postoji mogućnost uvođenja embarga na izvoz oružja u Rusiju. Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

(Hina)/foto:cnn/ kamenjar.com

facebook komentari

Nebuloze

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

“Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja”, izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”.

No predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao “sramotnom”, iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu.

Dodao je kako haaške presude “ne mogu utjecati na činjenice”, a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo povijest, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo “samo 9 Bošnjaka i samo 28 Hrvata”, što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena “negativna politika prema Srbima”.

“Haški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”, kazao je Ivanić ustvrdivši kako će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na razini BiH, a najveća je oporbena stranka na entitetskoj razini, ocijenio je kako presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

“Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala”, zaključio je Govedarica.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji.

Također, zastupnici Skupštine Srbije različito su u srijedu komentirali presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, a dominiraju ocjene nacionalnih stranaka, desnog bloka i konzervativaca da je riječ o “političkoj presudi srpskom narodu” sračunatoj da se Srbima “stavi žig zločinačkog naroda”.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj, koji je i sam bio optuženik Haškog suda, drži da je presuda Ratku Mladiću uperena protiv Srba i Srbije. “Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj beogradskim medijima.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj na haškom je sudu 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi za zločine u Hrvatskoj, BiH te progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine.

Zamjenik šefa SRS Nemanja Šarović također drži da je presuda Mladiću uperena protiv srpskog naroda te da će “Srbi nositi žig genocidnog naroda”. Šarović kaže kako “genocida apsolutno nije bilo” i da se “ne može svaki zločin nazivati genocidom”.

Vođa oporbenog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović kaže kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” ta naglašava kako je za njega Ratko Mladić heroj. Obradović je novinarima u Skupštini Srbije za presudu ICTY-a rekao kako je “vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda” te da ga on “ne priznaje jer je antisrpski”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović presudu Mladiću vidi kao “formalno-pravno presudu jednoj osobi”, dok je “politički gledano to presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj”.

Jovanović odbacije tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći kako “to nije ispravna kvalifikacija” već “zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe” te da se ”zločin u Srebrenici ne može definirati kao genocid”.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić poručio je u povodu izricanja presude Ratku Mladiću da “treba spriječiti novi val etničkih netrpeljivosti”.

Doživotna kazna Mladiću nije iznenađenje ni za Ljajića ”imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim potčinjenima”.

“Bez obzira na to što će u ovom trenu nacionalne tenzije u regiji vjerojatno biti pojačane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ je za sve države i narode regije. Moramo učiniti sve da spriječimo novi val etničkih netrpeljivosti”, rekao je Ljajić.

“Ovom presudom obitelji žrtava vjerojatno će dobiti djelomičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regije neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona promatra”, prokometirao je Ljajić.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari