Connect with us

Naši u svijetu

Obama: Sukob u Ukrajini neće biti lokaliziran?!

Published

on

Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti povodom rušenja putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine.

1183515375Barack Obama je razgovarao u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o mogućoj potrebi novih sankcija Rusiji ako ona ne poduzme korake na smanjivanju napetosti situacije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

“Slažući se oko nastavka napora u traženju diplomatskog rješenja postojeće krize, oni su ponovili svoju odlučnost da ostanu u bliskom kontaktu razmatrajući koje sljedeće korake možda treba poduzeti”, objavila je Bijela kuća u vezi s Obaminim razgovorom s Angelom Merkel.

“Oni su naglasili da Rusija snosi jasnu odgovornost u tome da onemogući separatistima u istočnoj Ukrajini pristup teškom naoružanju i ostaloj pomoći koja dolazi iz Rusije”, dodaje se u priopćenju.

U odvojenom pozivu Obama i Cameron “ponovili su potrebu poduzimanja daljnje akcije ako Rusija propusti poduzeti korake” da smanji napetosti u ukrajinskom sukobu, objavila je s tim u vezi Bijela kuća.

”Sigurni smo da je projektil došao s teritorija koji kontroliraju ruski separatisti, ali ne možemo znati koje osobe ili grupe osoba su naredila napad. Radimo s međunarodnom zajednicom kako bi se usredotočili na razotkrivanje istine u ovom slučaju”, kazao je Obama.

”Rekao sam predsjedniku Putinu da bi mi preferirali diplomatsko rješenje. To znači da je pred ruskom stranom strateška odluka, hoće li nastaviti podržavati oružanu pobunu, ili će sjesti za stol u mirovnim pregovorima. Ne vidimo nikakvu ulogu vojske SAD-a u ovom slučaju, osim one koju već ispunjava”, rekao je.

”Ne znamo još točno što se dogodilo, i ne želim preuraniti sa zaključcima. Znamo da su separatisti teško naoružani i dobro obučeni, i da to nije slučajno. To se ne bi dogodilo bez podrške Rusije.

Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu, da postoje posljedice eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. Sukob neće biti lokaliziran, neće biti ograničen na to područje. Ulog je visok za cijelu Europu, ne samo za ukrajinski narod”, zaključio je Obama.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari