Pratite nas

U potrazi za Istinom

Obaramo teze Haaškog tužiteljstva o Herceg Bosni

Objavljeno

na

DEN HAAG – Slobodan Praljak, unatoč činjenici da je posljednjih mjeseci prolazio kroz turbulentno razdoblje; u prvi mah ostao bez odvjetnika uz zahtjev da vrati 2,8 milijuna eura potrošenih za njegovu obranu, a nakon toga ponovno dobio odvjetnički tim, vrlo se dobro drži i spreman je aktivno sudjelovati u pripremi žalbe kojom se obaraju ključne teze Haaškog tužiteljstva o ulozi Herceg Bosne. Njegova odvjetnica Nika Pinter u razgovoru za Dnevni list ističe kako su i više nego zadovoljni generalovim radom na pripremi žalbe, pogotovo jer Praljak apsolutno vlada svim činjenicama relevantnim za ukupno djelovanje HVO-a te će njegovo ogromno znanje dobro doći u drugostupanjskom postupku u predmetu ‘Prlić i ostali’.

Aktivno sudjeluje

slobodan-praljakPodsjećamo, nakon prvostupanjske presude u svibnju prošle godine, odvjetnički timovi šest nepravomoćno osuđenih čekali su praktično godinu dana na prijevod presude te je tek s prvim danima kolovoza započeo i pravi posao; prvo u formi najave žalbe, a nakon toga i pisanja iste. U tom kontekstu Pinter je objasnila kako je vrlo dobro što Praljak aktivno sudjeluje u radu, pogotovo jer se radi o izuzetno složenom predmetu, gdje je generalovo znanje u nekim stvarima izuzetno važno.
– On je neuništiv, poručuje Pinter, koja zajedno s timovima obrane drugih nepravomoćno osuđenih uvelike priprema materijale koji se koriste u pisanju žalbe. Međutim, kao i uvijek primjetan je problem nedostatka vremena pa se traži, potvrdila je Pinter, produženje roka za dovršetak žalbe koji sada iznosi 75 dana. Obrana generala Praljka je pritom u pomalo specifičnoj situaciji budući da odvjetnici jedno vrijeme nisu uopće bili uključeni u predmet te je stoga potrebno dodatno vrijeme za uhodavanje.

Obaranje teza

U konačnici, naglasila je Pinter, obrane svih bivših dužnosnika Herceg Bosne i HVO-a traže još dva mjeseca za dovršetak ovog opsežnog posla. Kada je pak u pitanju sadržaj same žalbe, Pinter za sada ne želi otkrivati sve detalje, no napomenula je kako ona ide u smjeru obaranja svih ključnih teza Haaškog tužiteljstva. A glavna od njih je ona o postojanju udruženog zločinačkog pothvata te se ide na dokazivanje kako u Herceg Bosni nije bilo planskog etničkog čišćenja.

Omogućili mu branitelje

Praljak je prvo otkazao punomoć svojim braniteljima, a zbog komplikacija koje su se pojavile, odnosno zbog činjenice da je namjeravao raditi sam na žalbi (pri čemu ne poznaje engleski i francuski jezik), on je zatražio izdvajanje svog slučaja iz žalbenog postupka protiv ostale petorice. Međutim, žalbeni suci su uzeli u obzir da Praljak nema pravnog iskustva, što je i sam isticao više puta, kao i činjenicu da se radi o izuzetno kompleksnom prvostupanjskom postupku.
Haaški sud je stoga nešto više od godinu dana otkako je obustavio plaćanje obrane bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a ponovno za braniteljice imenovao odvjetnice Niku Pinter i Natašu Fauveau-Ivanović.

>>Ovaj video bi trebao pogledati svaki Hrvat kojem je stalo do istine. Slobodan Praljak

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

Video – Iskaz Marka Juriča u DORH-u

Objavljeno

na

Objavio

Protiv Marka Juriča, Državno odvjetništvo RH pokrenulo je kazneni postupak zbog navodnog “pozivanja na nasilje i mržnju”…  Razlog je objava na Z1 televiziji u kojoj je Marko Jurič upozorio Zagrepčane na opasnost od širenja četničke ideologije u centru Zagreba na Cvjetnom trgu. Povod je bilo poznato pjevanje pjesme prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj mitropolitija Porfirija, koji je u toj pjesmi veličao četničku ideologiju i poznatog četničkog zločinca popa Močila Đujića.

Donosimo video snimku iskaza

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ovo je diplomat koji je kardinalu Puljiću rekao: ‘Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite’

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obespravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomat rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

No kardinal nikada nije želio otkriti ime tog diplomata. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani.

Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada  bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara./HMS/

Kardinal Puljić: Jedan mi je veleposlanik rekao: Hrvati, ili ćete se iseliti ili asimilirati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari