Connect with us

Kolumne

Obećanje ludom radovanje ili labuđi pjev u intonaciji “Bože Reform”

Objavljeno

-

Kažu da nisu u braku, a nadaju se da do razvoda neće doći uz riječi za nove izbore smo spremni

Kada su u Metkoviću srušili velikog Stipu Gabrića Jamba bili su potpuno osvježenje na političkoj sceni. Izgledala je to jedna predivna priča koja je jamčila budućnost, jer gradski dug od 17.6 milijuna kuna koji su zatekli nakon preuzimanja vlasti smanjili su za samo 6 mjeseci od preuzimanja vlasti za 6.4 milijuna kuna. Dirljivo je bilo vidjeli gradonačelnika koji vozi stari Renault Clio za razliku od skupocjenih limuzina. U sklopu racionalizacije gradskog proračuna izbacio je luksuz što je najbolje prikazao na vlastitom primjeru kada si je smanjio plaće na 9.422 kn neto, a gradskim zaposlenicima na minimalac od 3.600 kn. Zamjenici gradonačelnika su volonteri dok vijećničke naknade iznose 1 kn.

[ad id=”93788″]

Na slavi iz Metkovića uoči parlamentarnih izbora članovi Mosta istaknuli su u vlastitom programu kako više od trećine saborskih zastupnika nije u Saboru sudjelovalo u raspravama, a ipak su u četiri godine uprihodili gotovo svaki od njih 1.000.000 kuna. Prikazali su računicu po kojoj bi se takvim smanjenjem saborskih zastupnika uštedjelo dovoljno novca za beskamatne kredite za 999 mladih inovatora-poduzetnika. Tražili su kandidate za saborske zastupnike koji će imati prvu godinu plaću 9.999 kuna. Zaradit će punu plaću nakon godine dana jedino ako uspiju natjerati buduću Vladu da napravi barem jednu suštinsku reformu. Ako to ne uspiju, onda će im plaća ići 50 posto dolje.

Most 999

Za smanjenje broja zastupnika na 99 potrebno je promijeniti Ustav što je bilo jasno u samim počecima da neće uspjeti, jer za promjenu Ustava potreban je konsenzus s obzirom da neće posjedovati dvotrećinsku većinu što se pokazalo i nakon parlamentarnih izbora, a 19 nije isto što i 101. Što se tiče smanjenja plaće na 9.999 kn to su mogli učiniti nakon konstituirajuće sjednice Sabora na način da upute prijedlog u saborsku procedure, a zašto je to izostalo i radi čega su prevarili mlade investitore – poduzetnike te vlastite birače reći će nam to jedan dan Božo Petrov ukoliko ne odluči sakriti istinu kao što je skrivao da je  kupio kuću 2013. bez kredita i kamata, da ju je prijavio u imovinskoj kartici tek 2015. i da mu je novac dao bivši apostolski nuncij i nadbiskup Martin Vidović.

Petrov zemljizno knjizni

Petrov imovinska kartica

Nevjerodostojnost  prvog čovjeka MOST-a Bože Petrova nastavila se uoči parlamentarnih izbora na zagrebačkom Jelačićevom trgu kada se pojavio s izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika u kojoj decidirano piše da MOST nakon izbora neće u koaliciju ni s HDZ-om ni s SDP-om. Njome se potvrđuje suglasnost svih kandidata MOST-a za zajedništvo do kraja mandata i obećava da se njihovi zastupnici neće individualno i jednostrano prikloniti nijednoj koaliciji i pomoći joj da tako formira Vladu bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može definirati samo Nacionalno vijeće MOST-a. U slučaju da MOST koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina i omogući joj time većinu u Hrvatskom saboru, Petrov jamči da će podnijeti ostavku.

Bozo Petrov izjava

Naravno do ostavke nije došlo, već za potpisani sporazum sa Domoljubnom koalicijom tvrde kako nisu u braku, ali se nadaju da do razvoda neće doći. Treba li se prisjećati kako su nas iscrpili sa pregovorima temeljenim na terminima poput konsenzusa, reforme i tripartitne vlade, koliko su bili ustrajni da si priskrbe ministarstva poput gospodarstva,  pravosuđa,  mup-a i tajnih službi, koliko su ustrajali na blokiranju imenovanja gdje još svi ministri nemaju svoje zamjenike ili gdje u nadzornim odborima državnih firmi sjede još SDP-ovi kadrovi kao što se zbrinjavaju u Vladi RH?

Na kraju doznajemo da reformski program nestranačkom predsjedniku Vlade RH na kojem je upravo MOST inzistirao prema riječima Željka Dilbera nije bio ni na kakvom usuglašavanju u stranci. Premijer je na predstavljanju rekao da je njega sastavio Jakša Puljiz. On je, čini mi se, član jedne druge stranke – kazao je Dilber, te dodao kako je sasvim logično da su u HDZ-u nezadovoljni komunikacijom i suradnjom između koalicijskih partnera.

Nakon svih navedenih obećanja i reformi koje su ostale samo puko slovo na papiru, a gdje im niti ankete više ne idu na ruku nalazeći se na mizernih 5.7% kao četvrta snaga u Hrvatskoj što nije ekvivalent današnjih 15 saborskih zastupnika i preskočio ih je i Živi zid sa 7.3% Božo Petrov najavljuje kako su spremni za nove izbore. Stoga se postavlja pitanje da li je ovo labuđi pjev u intonaciji “Bože Reform” ili na lažnim obećanjima Grčićeva savjetnika Jakše Puljiza budući da prema riječima Nikole Grmoje nisu zatvorili vrata niti SDP-u misli doživjeti vlastiti debakl nakon čega ne da će i u Metkoviću za godinu dana izgubiti izbore, već neće dočekati niti berbu mandarina?

sdp-most

Dolazimo do zaključka da se Božo Petrov trebao držati one narodne “bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu”, jer nakon 100 dana Vlade RH dokazao je da nije dorastao visokoj politici kao što niti njihov nestranački predsjednik Vlade RH na kojem su toliko inzistirali nije pokazao ništa. Osim ako nećemo uzeti u obzir solo izlete prilikom donošenja odluka ili lošeg poznavanja hrvatskog jezika što svakako nije dovoljno za razvikanog financijskog stručnjaka kakvog su nam mediji prikazali. Most nam je svo vrijeme pokušavao nametnuti retoriku kako Hrvatsku treba spasiti od HDZ-a, zatim od SDP-a, a na kraju kako su krenuli i iscrpili narod ispraznim pričama ili retorikom “Karamarka treba istražiti” mišljenja sam da će Hrvatsku trebati spasiti upravo od Mosta, a jedini koji to može učiniti je Tomislav Karamarko.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari