Connect with us

Povijesnice

Obilježena 23. godišnjica crvenog “fiće” u Osijeku

Published

on

U Osijeku je obilježena 23. godišnjica crvenog “fiće”, simbola otpora Osječana i Hrvatske protiv velikosprske agresije, te početak rata u gradu na Dravi.

Na današnji dan slika tenka koji gazi crvenog “fiću” obišla je svijet i najavila krvave događaje koji su ubrzo slijedili, rekao je predsjednik osječkog Odbora za branitelje i braniteljske udruge Darko Nađ.

Maratonom dugim 32 kilometra, od Karadžićeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji do mjesta gdje je postavljena instalacija crvenog “fiće” na tenku, danas je počelo obilježavanje Dana osječkih branitelja, koji se održava pod sloganom Osijek – nepokoreni grad – simbol pobjede u Domovinskom ratu.

Dan nakon što je crvenog “fiću” pregazio tenk tadašnje JNA na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice, osnovana je legendarna 106. brigada Hrvatske vojske, a zatim još tri brigade – 107., 108. i 109. Zbog toga su hrvatski branitelji 28. lipnja proglasili Danom osječkih branitelja.

Sutra će se održati mnogi događaji i sportska natjecanja. Obilježavanje će početi ujutro mimohodom od Doma Hrvatske vojske do osječke konkatedrale, gdje će se za poginule branitelje i civile služiti misa zadušnica.

Branitelji će nakon toga položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu slobode u Osijeku. Kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, također na Trgu slobode, bit će održana prigodna svečanost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari