Connect with us

Povijesnice

Obilježavaju se 54 godine od prvog leta čovjeka u svemir

Objavljeno

-

[su_heading size=”19″]Razvoj tehnologije za proučavanje svemira predstavlja prioritet ruske državne politike, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev povodom navršene 54 godine od prvog leta čovjeka u svemir.[/su_heading]

[ad id=”68099″]

Ruski premijer čestitao je radnicima i veteranima ruske kosmonautike današnji Dan astronautike, odajući poštovanje ruskim naučnicima i inženjerima, konstruktorima i tehničarima, graditeljima kosmodroma Bajkonur i Plesetsk.

“Čestitam vam dan koji se obilježava i u Rusiji i u cijelom svijetu kao međunarodni Dan astronautike”, rekao je Medvedev, odajući priznanje čuvenim astronautima, od legendardnog Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, do aktualne ruske posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Medvedev je podsjetio i na Alekseja Leonova, koji je prije 50 godina, tokom leta svemirskog broda “Voshod dva”, izašao iz letjelice i postao prvi čovjek koji je boravio u otvorenom svemiru, rekavši da su svi ti ljudi istinski heroji Rusije.

On je rekao da će prvo lansiranje sa novog kosmodroma Vastočni krajem ove godine predstavljati potvrdu ogromnog naučnog i tehničkog potencijala Rusije, prenio je danas TASS.

Širom svijeta danas se obilježava dan kada je Jurij Gagarin u letjelici “Vastok jedan” za 108 minuta obletio Zemlju 12. travnja 1961. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari