Connect with us

Pregled

Obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava zločina u Lovasu

Objavljeno

-

Počinje obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu. U Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još njih 10 ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

Masovna grobnica Lovas po broju žrtava, nažalost, najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998. godine. Suđenje u Beogradu za te zložine je bilo, osuđujuća presuda poništena, naloženo novo suđenje koje se i dan danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi. piše HRT

Srpske postrojbe natjerale su 51 Hrvata u polje djeteline puno mina

Nismo znali kamo idemo i na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletjeli na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt.
Tako je strašni 18. listopada 1991. opisala jedna od žrtava masakra nad civilima koji se dogodio u minskom polju nedaleko od sela Lovas u Vukovarsko- srijemskoj županiji.

Srpske postrojbe natjerale su 51 Hrvata u polje djeteline puno mina. Kada je pod tijelom jednog od mještana eksplodirala ubojita naprava, vojnici su istodobno otvorili vatru na nesretnu skupinu ljudi. Ubili su 21 čovjeka, a 14 ranili. Crne brojke bile bi još crnje da u međuvremenu na mjesto zločina nije došao jedan časnik JNA i zaustavio akciju paravojnih snaga JNA i tako spasio preostalih 30 života.

Lovas je privremeno okupiran tjedan dana prije brutalnog masakra, a povod je bila dezinformacija da se u selu nalazi između 300 i 400 pripadnika Zbora narodne garde. Čim su četničke postrojbe Dušan Silni i Beli Orlovi ušli u Lovas odmah su ubili 23 mještana. Radi raspoznavanja naredili su Hrvatima da na ruci nose bijele vrpce a na kuće da izvjese bijele plahte.

Dok je trajala okupacija, zvjerski su pendrecima, šipkama, kabelima i raznim spravama mučili one koje su zatekli. Uništavali su i pljačkali imovinu Hrvata i nesrba. Katoličku crkvu svetog Mihaela zapalili su i potpuno uništili, kao i kapelicu na mjesnom groblju. Sudbinu Lovasa dijelio je i obližnji Opatovac.

>>> Krvava berba grožđa” – gorka istina o Lovasu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas