Pratite nas

Događaji

Obilježavanje 24. obljetnice akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Objavljeno

na

U utorak, 31. ožujka, s početkom u 13,00 sati na Plitvicama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim obraćanjima i molitvom koju će predvoditi mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, obilježiti će se 24. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

[ad id=”40551″]

Krvavi Uskrs na Plitvicama

krvavi uskrsNa područje Mukinja 28. ožujka 1991. g. stigla je skupina ‘milicajaca’ Milana Martića iz Knina s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća “Plitvice” protiv pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Na koranskom mostu bile su istaknuta zastave SAO krajine i Jugoslavije, a odbor srpske demokratske stranke u Titovoj Korenici 29. ožujka 1991. godine donio je odluku o promjeni strukture zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice i time su čuvarsku službu preuzeli ljudi iz Knina.

Predstavnici mjesnih zajednica slunjske općine sastankom u Drežnik Gradu zaključili su da hrvatska Vlada ne poduzima ništa protiv nelegalne pretvorbe poduzeća “Plitvice” i tražena je akcija legitimnih organa Republike Hrvatske.

Policijske uprave Karlovac i Gospić su 31. ožujka 1991. godine u ranim jutarnjim satima uputile dio svojih snaga na Plitvice sa svrhom uspostavljanja javnog reda i mira na tom području, na kojem su naišle na veliki broj barikada s kojih su srpski teroristi otvarali vatru na sva vozila koja su se tamo zatekla.

Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte, pancirka je bila probijena i brzo je prenešen do vozila hitne pomoći, ali je preminuo na putu do helikoptera.

Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik.

kolindamajkajovicaJosip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je slijedećim odlikovanjima:

  • Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom,
  • Spomenicom Domovinskog rata,
  • Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”;
  • Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u Aržanu uručila odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu, majci posmrtno odlikovanog Josipa Jovića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Komemoracija i posljednji ispraćaj generala Stipetića

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Komemoracija stožernom generalu i bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Petru Stipetiću, održana je u utorak, 20. ožujka 2018. godine Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Komemoraciji generalu Stipetiću, koji je preminuo u Zagrebu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života, nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj, ujedno i  izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH uz obitelj preminulog generala, priopćio je MORH

Poštovanje generalu Stipetiću u MORH-u odali su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni generali i admirali te štovatelji i poznavatelji pokojnog generala Stipetića.

Nakon uvodnog podsjećanja na odgovorne dužnosti koje je obnašao ostajući vjeran svojim idealima, prikazan je i film o vojnom putu generala Stipetića, tijekom i nakon Domovinskog rata, između ostalog i trenutak kada mu se 8. kolovoza 1995. predao 21. korpus srpske vojske na Kordunu, čime je pobjedonosno završena vojno redarstvena operacija “Oluja”.

U ovoj prigodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se generala Stipetića riječima: “General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika”.

“Doprinos generala Stipetića u “Oluji” i u konačnom oslobađanju naše Domovine bio je golem. “Oluja” je simbol našeg vojničkog uspjeha i junaštva! Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu”, naglasio je ministar.

Također, ministar Krstičević je najavio da će u čast pokojnom stožernom generalu Petru Stipetiću središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, mjesto operativnog zapovjedništva, od danas nositi ime “Vojarna stožernog generala Petra Stipetića”.

U ime Oružanih snaga Republike  Hrvatske u ovoj prigodi obratio se direktor Glavnog stožera kontraadmiral Robert Hranj, istaknuvši kako je general Stipetić bio odličan vojni strateg, ali i vrsni operativac te prije svega vojni vođa.

“Svojim je radom, od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata, do zaslužene mirovine, general Stipetić dao je trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a kasnije u modernu vojnu organizaciju, koja je danas, kao aktivna članica NATO-a i Europske unije, sposobna za izvršavanje svih zadaća i misija, od obrane Domovine, do pomoći civilnim institucijama”, istaknuo je admiral Hranj.

Na komemoraciji je sudjelovala i klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine, general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine. Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga 1. veljače 2003. imenovan je savjetnikom predsjednika RH za obranu i vojna pitanja i na toj je dužnosti bio do ožujka 2005. kada odlazi u mirovinu.

Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost odlikovan je: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina službe te medaljama Bljesak i Oluja.

Počasni prelet MIG-ova u čast generala Petra Stipetića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Devetnaesti međubiskupijski susret maturanata na Humcu

Objavljeno

na

Objavio

Humac – Međugorje – Mostar, 17. ožujka 2018.

Tradicionalni 19. međubiskupijski susret maturanata održao se u subotu u Hercegovini. Susretu su prisustvovali maturanti iz četiriju dalmatinskih nad/biskupija (Splitsko-makarska, Zadarska, Šibenska i Dubrovačka) predvođeni svojim vjeroučiteljima i predmetnim profesorima. Toga kišnog jutra uputilo se pedesetak autobusa iz čitave Dalmacije u Humac, malo pogranično naselje pored Ljubuškog koje je poznato po franjevačkom samostanu i crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je oko 10.00 sati započelo euharistijsko slavlje predvođeno šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem.

Inače, humački samostan je utemeljen davne 1867. godine da bi u Drugome svjetskom ratu bio dobrano porušen. U poraću, radovi na obnovi samostana su trajali od 1958. do 1994. godine čime je čitavi kompleks poprimio današnju vizuru. U novije vrijeme, zapadno od samostana uređen je vrt s prostorijama za rekreaciju, obnovljena je Gospina spilja i 160 metara duga staza za šetnju i molitvu. Također, temeljito je obnovljen i klaustar samostana te je uređena komunalna infrastruktura dovođenjem vode i kanalizacije. Kompletni radovi koji uključuju i novouređenu knjižnicu, višenamjensku dvoranu sv. Ante (120 osoba) i muzejski postav završeni su 2004. godine. Upravo je knjižnica jedna od najvećih kulturnih vrijednosti samostanskog sklopa. Na svojim policama čuva 20 000 knjiga s najstarijim primjercima iz 16. stoljeća koji obuhvaćaju gotovo sva područja prirodnih i društvenih znanosti (među raritetima, ističu se Homerova djela “Odiseja” i “Ilijada” – tiskani 1537. godine). Valja istaknuti da je prvotni humački muzej, iako u međuvremenu u potpunosti moderniziran i adaptiran konceptu suvremene muzeološke struke, otvoren 1884. godine čime predstavlja prvu javnu muzejsku zbirku u Bosni i Hercegovini. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni sa šireg prostora Hercegovine od prapovijesti do naših dana. Ipak, glavni eksponat predstavlja glasovita Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

U opisanom kulturnom i duhovnom okruženju učenici iz cijele Dalmacije prisustvovali su svetoj misi. Prilikom euharistijskog slavlja, maturanti su imali priliku pristupiti uskršnjoj ispovijedi. Vođeni unutarnjim pozivom i divnim slavljem gozbe Gospodnje, ispovijedali su se u dugačkim redovima sve do okončanja euharistijskog slavlja. Valja se zahvaliti i humačkim franjevcima koji su, osim ustupanja velebnog prostora svoje crkve u ovu plemenitu svrhu, i revno ispovijedali dalmatinske učenike.

Nakon svete mise, oko 2500 maturanata se uputilo u Mostar i Međugorje gdje su u zajedničkom druženju, šetnji i razgledavanju proveli ostatak popodneva da bi se predvečer uputili svojim kućama. Obogaćeni još jednim vrijednim duhovnim iskustvom, za nadati se da su svojim obiteljima donijeli dio mira i radosti koje su iskusili te da su svoja mlada bića obogatili prepotrebnim „gorivom“ Duha Svetoga za svoj skorašnji životni put.

Nadamo se kako će sljedeće godine prilikom jubilarnog dvadesetog susreta maturanata, hrvatski Humac još jednom biti duhovno osvježenje, otrežnjenje i utočište učenicima iz svih dijelova Dalmacije.

Davor Stipan, prof.

  1. gimnazija Split

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati