Obilježavanje 24. obljetnice akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

1

U utorak, 31. ožujka, s početkom u 13,00 sati na Plitvicama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim obraćanjima i molitvom koju će predvoditi mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, obilježiti će se 24. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

[ad id=”40551″]

Krvavi Uskrs na Plitvicama

krvavi uskrsNa područje Mukinja 28. ožujka 1991. g. stigla je skupina ‘milicajaca’ Milana Martića iz Knina s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća “Plitvice” protiv pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Na koranskom mostu bile su istaknuta zastave SAO krajine i Jugoslavije, a odbor srpske demokratske stranke u Titovoj Korenici 29. ožujka 1991. godine donio je odluku o promjeni strukture zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice i time su čuvarsku službu preuzeli ljudi iz Knina.

Predstavnici mjesnih zajednica slunjske općine sastankom u Drežnik Gradu zaključili su da hrvatska Vlada ne poduzima ništa protiv nelegalne pretvorbe poduzeća “Plitvice” i tražena je akcija legitimnih organa Republike Hrvatske.

Policijske uprave Karlovac i Gospić su 31. ožujka 1991. godine u ranim jutarnjim satima uputile dio svojih snaga na Plitvice sa svrhom uspostavljanja javnog reda i mira na tom području, na kojem su naišle na veliki broj barikada s kojih su srpski teroristi otvarali vatru na sva vozila koja su se tamo zatekla.

Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte, pancirka je bila probijena i brzo je prenešen do vozila hitne pomoći, ali je preminuo na putu do helikoptera.

Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik.

kolindamajkajovicaJosip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je slijedećim odlikovanjima:

  • Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom,
  • Spomenicom Domovinskog rata,
  • Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”;
  • Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u Aržanu uručila odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu, majci posmrtno odlikovanog Josipa Jovića.

facebook komentari