Connect with us

BiH

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici

Objavljeno

-

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u četvrtak, 9. rujna, obilježit će se 28. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici “Armije RBiH”.

Prema protokolu obilježavanja, polaganje vijenaca je u 11 sati, a zatim će uslijedit Put križa od spomenika do groblja i sveta misa zadušnica na mjesnom groblju u Grabovici, javlja RTV HB

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande “Armije RBiH” Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici “Armije RBiH”, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika “Armije RBiH”; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

DORH Sarajevu dostavio prijavu protiv 16 časnika Armije BiH za zločine nad Hrvatima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari