Connect with us

Hrvatska

Obilježavanje 30. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’

Published

on

Foto: MORH / M. Čobanović

Obilježavanje ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i Dana bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade održat će se kod spomenika poginulim pripadnicima Tigrova, kod vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia.

U sklopu prigodnog programa, bit će podijeljene beretke pripadnicima 1. motorizirane bojne Tigrovi.

Svečanosti će nazočiti predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je bio pripadnik Tigrova. Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednika Republike.

Tigrovi – brigada koja s ponosom nosi epitet prve hrvatske ratne postrojbe, čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. u bazi Rakitje, obilježava 30. godina postojanja.

Njezin kontinuitet, od Jedinice za posebne namjene MUP-a, poznatije kao Tigrovi iz Rakitja iz koje izrasta 1. brigada Zbora narodne garde, danas nastavlja 1. mehanizirana bojna Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade, noseći slavno ime svojih ratnih prethodnika i nastavljajući putem koji su oni utrli u duhu svima poznatog slogana Za Hrvatsku kao Tigar… Nastali su u svitanje hrvatske države, priča o njima priča je o stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske koja će se još naraštajima prepričavati. Ostat će upamćeni po žaru s kojim su kretali u bitke i ratnom pokliku koji ih je razlikovao od drugih – Za Hrvatsku kao tigar, po herojima koje su iznjedrili, po velikim vojnim pobjedama i slobodi koju danas imamo.

Na današnji dan 1990. – Osnovani legendarni Tigrovi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari