Connect with us

Hrvatska

Obilježavanje 30. obljetnice stradanja Saborskog u Domovinskom ratu

Objavljeno

-

Obilježavanje 30. obljetnice sjećanja na stradanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu započelo je u petak kolonom sjećanja od zgrade Općine Saborsko do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje je održan komemorativni program.

Kolonu sjećanja predvodili su izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Vesna Hajsan-Dolinar te načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

“Pedeset i dvije žrtve su ovdje žrtve bile, od kojih je 26 hrvatskih branitelja i 26 civilnih žrtava, a njima treba pribrojiti još osam nestalih. Iako je prošlo 30 godina od tih stradanja, još i danas su i te kako prisutne posljedice u društvu”, kazao je ministar Medved.

Prisjećat ćemo se, dodao je, tog ratnog zločina kada su lokalni Srbi zajedno s tzv. JNA u svojim divljačkim pohodima pobili stanovnike toga sela i uništili sve kuće zajedno sa župnom crkvom.

Medved je, govoreći o suradnji Vlade i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rekao kako se time doprinosi zaštiti digniteta Domovinskog rata. Stoga, poručio je Medved, učinimo sve da se istina o Domovinskom ratu prenese novim naraštajima.

U ime svih žrtava, mještana Saborskog te prije državnih dužnosnika, svijeću je ispred spomenika zapalila 79-godišnja Kate Matovina koja je u razaranju Saborskog izgubila dva sina, a svoj život je spasila hodajući s ostalim preživjelima tijekom dva dana i dvije noći šumom do tada još slobodnog Slunja.

Kad bismo prestali komemorirati ove datume naših stradanja, rekao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, jednog dana bi se zaboravilo tko je bio agresor i što se ovdje dogodilo te kako se stvarala država Hrvatska.

U Drugom svjetskom ratu u Saborskom je poginulo 498 mještana, o čemu se sljedećih 40 godina nije smjelo govoriti, rekao je Bićanić.

I onda se zaboravilo tko je to počinio i zašto. Sada, nakon ove obrambene, slavne, veličanstvene i poštene pobjede hrvatskih branitelja ne smijemo zaboraviti što nam se dogodilo. Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga, a koja se danas polako gubi, poručio je Bićanić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari