Connect with us

Događaji

Obilježavanje Dana državnosti s pokaznim vježbama Hrvatske vojske na Jarunu

Objavljeno

-

Hrvatski vojnik

Obilježavanje Dana državnosti RH nastavilo se u četvrtak popodne programom Hrvatske vojske u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu u Zagrebu, kojem su, uz mnoštvo građana nazočili i predsjednik Sabora Gordan Jandorković i predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima.

Program se sastojao od izložbe taktičko-tehničkog naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi HV-a te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga, uključivo Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ.

Potom su održane pokazne vježbe Hrvatske vojske i policije te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Letački program je započeo skokom tri padobranca s visine do 1200 metara s hrvatskom državnom zaustavom, te zastavama EU i NATO-a. Zatim je održana borbena akcija čamaca uz podršku helikoptera, a potom je predstavljen vojno-akrobatski program počasne satnije počasno-zaštitne bojne HV-a.

Program je nastavljen demonstracijom djelovanja Antiterorističke jedinice Lučko i akrobatskim programom Krila Oluje sa šest zrakoplova, a završio naletima četiri višenamjenska borbena zrakoplova Rafalea.

Program Krila Oluje, kako je rečeno, završio je ranije zbog tehničkih razloga.

Medved: Hrvatska vojska danas snažna sila

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je novinarima da je Hrvatska vojska danas snažna sila, u kojoj se vrlo intenzivno provodi program opremanja u svim rodovima, naglasivši da će se tako i nastaviti.

“Ponosni smo da je Hrvatska vojska danas snažna sila. Uz ulaganje u naoružanje ulažemo i neborbenu opremu i posebno u čovjeka jer je posebno važno i zadržavanje osoblja u sustavu”, rekao je ministar Medved

Istaknuo je da su u vježbi sudjelovale i druge sastavnice Domovinske sigurnosti, što sve skupa čini Hrvatsku sigurnom.

Svečanom programu Dana državnosti RH i programu HV-a na Jarunu nazočili su i ministri Ivan Anušić, Davor Božinović, Josip Dabro i drugi državni dužnosnici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas